Ismerd meg az Eldarya fantasztikus világát!

Ismerkedj meg Eldarya lakóival és familiárisaival! Kalandban és romantikában lehet részed ebben a fantasztikus világban, ahol a történeted és a kapcsolataid a döntéseidhez igazodnak.

Oldalak : 1

#1 2017. 11. 09. - 21h22

Árnyék gárda
Yukiko-chan
Legyőzött egy tyúkot
Yukiko-chan
...
Üzenetek: 915

https://i.imgur.com/1xG0aeV.png


Amikor idegen nyelveket tanulunk, szó szerint kitárul számunkra a világ. Új kultúrákat, új embereket ismerhetünk meg. Kellő lelkesedéssel és motivációval viszonylag gyorsan haladó szintre tornázhatjuk magunkat.
Márpedig mindannyian tanulunk valamilyen nyelvet, hiszen manapság a továbbtanuláshoz és a karrierhez is elengedhetetlen. Ismeretükben jóval több információhoz juthatunk hozzá az interneten, valamint könnyebb a kapcsolatteremtés is.

Ezért is nyílt meg ez a téma. Megoszthatjátok egymással az eddig szerzett tapasztalataitokat, legyen szó tanulási technikákról, nyelvtanfolyamokról, és minden egyébről, ami az idegen nyelvekhez kapcsolódik. Milyen nyelvet tanultok és miért azt választottátok? Milyen szinten beszélitek azt? Mi volt számotokra nehéz, illetve milyen érdekességeket fedeztetek fel a tanulási folyamat közben? Esetleg elakadtál valamiben, vagy elfogyott a motivációd? Ezt is bátran megírhatod, hiszen más talán tud benne segíteni neked. Legyünk egymás tanulótársai! /static/img/forum/smilies/smile.png


Kellemes beszélgetést!


Megkérünk minden kedves őrzőt, hogy tartsa be a témában a fórum illetve a Spoiler szabályzatunkat!
Kellemes beszélgetést kívánunk!

Kijelentkezve

#2 2017. 11. 10. - 14h06

Árnyék gárda
MollyMay
A familiárisok barátja
MollyMay
...
Üzenetek: 3 656

Köszönjük a téma megnyitását Yukiko-chan! ^^

Nos, akkor kezdem én a saját "sztorimmal" - számomra elég aktuális a téma, mivel nyelvvizsgára készülök - jelenleg három nyelvet tanulok:
- angol -> ez mondhatni alap
- spanyol -> mert nálunk kell egy második nyelvvizsga is a diplomához
- japán -> ez csak amolyan hobbi, és mint sokaknak, nekem is onnan jött az egész, hogy sok animét és doramát néztem, majd belegondoltam, hogy akkor már miért ne fejleszthetném tovább az eddig felszedett tudást

Szeretnék majd a japánnal is komolyabban foglalkozni, amint az időm megengedi.
Számomra a legnagyobb probléma ezen a téren az volt, hogy nagyon sokáig féltem megszólalni angolul, ha odajött hozzám egy külföldi turista, inkább eljátszottam, hogy nem beszélem a nyelvet (mindezt akkor már középfokú nyelvvizsgával a "zsebemben", gáz, tudom). Sokan attól félnek, hogy nem tökéletes a kiejtésük, vagy a nyelvtanjuk, és hát igen, én is ettől tartottam. Pedig értettem amit angolul mondanak, emellett otthon rendszeresen olvastam külföldi regényeket, feliratra sem volt már szükség a filmekhez - de hogy én elcsevegjek valakivel angolul, az számomra nehézség volt. Nem a nyelvtudás hiánya miatt, hanem egyszerűen nem volt önbizalmam. Tapasztalatból mondom, hogy ilyenkor igenis erőltetni kell a dolgot. A legjobb, ha olyan helyzetbe kerülsz, ahol egyszerűen muszáj megszólalnod (mondjuk egy nyelvtanfolyamon). Erre akkor jöttem rá, amikor kaptam egy melót szállodában recepciósként, ahol ugye nyilván napi szinten kellett használnom a nyelvet, így hamar belejöttem.
Illetve vannak oldalak, ahol lehet külföldi levelezőtársakat szerezni: bejelölöd, milyen nyelven beszélsz, és milyen szinten, de még azt is beállíthatod, hogy mondjuk csak Koreából keresel levelezőtársakat. Ez nagyon jó ötletnek tűnik, én még ugyan nem próbáltam, de szerintem szerencsét próbálok majd vele - úgyhogy tapasztalatokat szívesen meghallgatnék. :)


https://i.imgur.com/h5Htmhd.gif

Kijelentkezve

#3 2017. 11. 11. - 12h44

Árnyék gárda
MollyMay
A familiárisok barátja
MollyMay
...
Üzenetek: 3 656

A dalszövegek fordítása jó ötlet. Már önmagában a zenehallgatás, a dalszöveg értelmezése is sokat segít, meg persze a sorozatok, filmek eredeti nyelven való nézése. Hiszen gyerekként is úgy tanultuk meg az anyanyelvünket, hogy folyamatosan beszéltek hozzánk.

Amikor régebben eldöntöttem, hogy komolyabban ráállok a japánra, én is elkezdtem a hiraganát, katakanát, és egész jól is ment már... de aztán jött egy pár hónapos kényszerszünet, amikor rájöttem, hogy egyszerűen nincs időm egymás mellett 3 nyelvet tanulni (nekem sokszor már a 2 nyelv is nehezen megy egymás mellett, volt hogy angol órán egy kérdésre spanyolul kezdtem válaszolni, és mindenki nézett hogy WTF xD). És bizony amikor legközelebb nekiültem, rájöttem, hogy szinte minden írásjelet elfelejtettem.
Most inkább pihentetem a dolgot, és ha megvannak a szükséges nyelvvizsgák, meg egyebek, folytatom a japánt is. Annak sajnos nem sok értelme van, ha néha-néha nekiülsz, és közben akár teljes heteket is kihagysz, amíg nem foglalkozol vele. Muszáj rendszeresen gyakorolni, akkor már inkább egyszerre kevesebbet, de gyakran, akár minden nap.
Sajnálom egyébként hogy nincs rá rendesen időm, mert nagyon tetszik maga a japán nyelv, és talán ennek a tanulását élveztem leginkább az eddigiek közül.


https://i.imgur.com/h5Htmhd.gif

Kijelentkezve

#4 2017. 11. 11. - 16h53

Obszidián gárda
Ŀucifer
A gárda kapitánya
ZoSo
...
Üzenetek: 33 762

Idegen nyelv tanulás? Két nyelvet is említeni tudok, amit még akkor kezdtem megismerni, amikor még az Iskolában nem volt Tantárgy azok oktatása az adott osztályban. Az egyik az Angol, másik a Német volt, amivel az Interneten keresztül "találkoztam" először, illetve bizonyos mértékben - midőn még akkor néztem - a televízió is közre játszott egy időszakban, mert számtalan dokumentumfilmet néztem, mikben rendszerint felbukkantak új szavak, ezeket büszkén meg is jegyeztem, tudásra szomjas kislányként.

Magam sem emlékszem már, hogy hogyan tudtam fokozatosan felépíteni az ismereteim, de kétségtelen, hogy a közegek és társaságok nagyban közrejátszott, melyekben megfordultam - elég okot adtak rá. Sokszor hallok negatív véleményeket a Gamerekről, mint például; műveletlen-, ostoba-, élettelenek, pedig ennek a csodás "életstílusnak" köszönhetem, hogy nemcsak más kultúrákat ismertem meg több mint 10 év alatt, de nyelveket is (a fentebb említetteknél többet, még ha azokat érintőlegesen is, lásd.: Latin, Mexikói, Spanyol, Orosz stb.). Az Angolt példának okáért a virtuális síkon kiteljesedve kezdtem tanulni olyan 10 éves koromt[/b]ól. Nap mint nap találkoztam új szavakkal, kijelentésekkel és természetesen a szlenggel (ami ennyi idő alatt természetesen változott náluk is). Fontos volt, hogy mihamarabb megértsem a velem "szembejövőket", hisz rendkívül fontos volt a szituációkban, harcok során, problémamegoldások megvitatásánál stb. az, hogy tudjunk kommunikálni.

Mikor becsöppentem az első Angol órára már számos dolog jól ismert volt számomra. Ezek a nap mint nap folyton bővülő ismeretek voltak azok, amik miatt így ezek az órák könnyű ejtőzésnek tűntek, hisz nem kellett komolyan dolgoznom azon, hogy megtanuljam az anyagot - amit már tudtam. Az érettségi is 97%-kal lett letudva anélkül, hogy arra időt szántam volna. Legfeljebb azon kellett gondolkodnom, hogy ha beszélünk, akkor mikről s hogyan lesz érdemes, nem pedig azzal telt el a készülődés, hogy a könyvet bújva magoljak - mint a többiek.

A Némettel komolyabban 2004-ben "akadtam össze", egy fantasztikus együttes által; Rammstein. Nem telt bele sok idő, kívülről  fújtam a dalszövegeiket és kis olvasgatásnak köszönhetően értettem is azokat, ebből kiindulva már nem vakon ugrottam neki a tanulásának még úgy is, hogy iskolában ezzel, mint oktatott nyelv, sose találkoztam sajnos. Nagyon tetszik a hangzása, kicsit nyers, kicsit kemény. De talán pont ez a "kisugárzás" az, ami miatt szimpatikussá vált.

Akárcsak az Orosz. Ezt elsősorban anyámtól és nagymamámtól tanultam, valamint az itthon hallgatott, régebbi számoknak köszönhetően. Mindig is oda voltam a Történelemért, melyben Németekről, Oroszokról beszéltek; és hát ugyebár, a közelmúltból van/volt is mit. Szimpatikus volt az Orosz Kultúra, és a Népi "hagyományaik", a stílusuk; fülbemászó, látványos és olyan, olyan... orosz! Előfordul, hogy az utcán sétálva így énekelgetünk, már-már jól ismert sorokat.

"Rastsvetali yabloni i grushi,
Poplyli tumany nad rekoy;
Vykhodila na bereg Katyusha,
Na vysokiy bereg, na krutoy.

Vykhodila, pesnyu zavodila
Pro stepnogo, sizogo orla,
Pro togo, kotorogo lyubila,
Pro togo, ch'i pis'ma beregla.

Oy, ty pesnya, pesenka devich'ya,
Ty leti za yasnym solntsem vsled,
I boytsu na dal'nem pogranich'e
Ot Katyushi pereday privet.

Pust' on vspomnit devushku prostuyu,
Pust' uslyshit', kak ona poet,
Pust' on zemlyu berezhet rodnuyu,
A lyubov' Katyusha sberezhet.

Rasshchvetali yabloni i grushi,
Poplyli tumany nad rekoy;
Vykhodila na bereg Katyusha,
Na vysokiy bereg, na krutoy
"

[spoiler='
A Táncuk is fantasztikus - Ha már a Kultúra és Szellemiség szóba került, talán annyira nem off
'][/spoiler]
Ami nagyon érdekelt még, az a Latin. Számos Latin szót, kijelentést, mondatot ismerek, de azt hiszem, sokkal nehezebb dolgom lenne már ennek a tanulásával, mert egyrészt egy holtnyelv, amit nem épp a hétköznapokban használnak leginkább (de biológusok, orvosok, egyházi személyek még mindig). A hangzata az, ami a leginkább megfogott. Leginkább akkor lobbant fel ez az érdeklődés amikor Siernia két jól ismert Számában is hallottam latinul énekelni egy Kórust. Az egyik a [ Path to Decay ] részlete volt, a másik pedig a [ My Mind's Eye ] . Azt hiszem, nem kell magyaráznom. Egyszerűen gyönyörű, fantasztikus.

Utolsó módosítás: ZoSo (2017. 11. 11. - 16h54)


https://cdn.discordapp.com/attachments/415638018116943894/611985937655922698/Krisna-Signature-by-Lucifer.gif

Bejelentkezve

#5 2017. 11. 12. - 07h55

Árnyék gárda
Kyara
Farkasok barátja
Kyara
...
Üzenetek: 10 138

MollyMay, ebben teljesen igazad van. A zenehallgatás, a filmek eredeti nyelven való nézése valóban sokat segít. Pl. angolul imádok filmet nézni, eredeti nyelven teljesen más élményt nyújt, mintsem magyar szinkronnal.

Ezt átérzem, nagyon is. :'D Amikor hobbi szintem tanultam a hiraganákat, közel két hét alatt bevágtam a hiragana táblázatot ám ha nem foglalkozol vele sűrűn, bizony hajlamos leszel felejteni. Emlékszem, nem egyszer kellett újra megtanulnom a táblázat nagy részét, mert a maradék két nyelv mellett -amik teljesen a betűkre alapszanak- bizony hamar elfelejti az ember és még csak nem is használtam akkoriban. Most, hogy heti rendszerességgel tanulom, így már lehetetlenség elfelejteni, de a mai napig előfordul olyan, hogy pl. 2 kanát hajlamos vagyok összetéveszteni. (ぽ - ぼ és társai) de a kataganákkal már nincs ennyi macera...csak a kanjikkal :'D

ZoSo, valahogy volt egy olyan megérzésem, hogy a német nyelv elnyeri a tetszésed. Lehet pont amiatt a "keménysége" miatt, amit említettél. Számomra valahogy azok a nyelvek mindig is közelebb álltak, amik dallamosabbak, könnyebb a hangzásuk.

És a Latin...nos igen, valóban egy gyönyörű nyelvről van szó. Számomra egyfajta misztikus hatást kelt, részben emiatt is vonzódom hozzá. Már egy jó ideje megnyert magának, ám a tanulásába nem hiszem, hogy valaha is belefogok. Emlékszem, mikor először hallottam élő latin szöveget, teljesen elvarázsolt a hangzása, holott semmit sem értettem belőle. Igazán kár érte, hogy mára már alig beszélik, használják ezt a nyelvet. A számokat pedig köszönöm, igazán fantasztikus volt meghallgatni őket.


https://images-wixmp-ed30a86b8c4ca887773594c2.wixmp.com/f/7209f748-9ff2-4ab9-b209-a10a64656280/ddckufv-33c6e05f-7469-47fb-b130-63228be1df7b.gif?token=eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1NiJ9.eyJzdWIiOiJ1cm46YXBwOjdlMGQxODg5ODIyNjQzNzNhNWYwZDQxNWVhMGQyNmUwIiwiaXNzIjoidXJuOmFwcDo3ZTBkMTg4OTgyMjY0MzczYTVmMGQ0MTVlYTBkMjZlMCIsIm9iaiI6W1t7InBhdGgiOiJcL2ZcLzcyMDlmNzQ4LTlmZjItNGFiOS1iMjA5LWExMGE2NDY1NjI4MFwvZGRja3Vmdi0zM2M2ZTA1Zi03NDY5LTQ3ZmItYjEzMC02MzIyOGJlMWRmN2IuZ2lmIn1dXSwiYXVkIjpbInVybjpzZXJ2aWNlOmZpbGUuZG93bmxvYWQiXX0.kgwsCw9UFl9BRDqhaOcamsszFR58HEsYK6sqYYv0A54

Bejelentkezve

#6 2017. 12. 31. - 15h23

Obszidián gárda
Melcsim
Unikornisok cinkosa
Melcsim
...
Üzenetek: 373

Ez egy érdekesnek látszó téma /static/img/forum/smilies/smile.png úgyhogy írok ide /static/img/forum/smilies/smile.png

Kicsi korom óta (általános első) az angol volt a fő nyelv, amit tanultam. Ezt használom manapság a legtöbbet, hiszen tanítom /static/img/forum/smilies/smile.png
Emellett középiskolába bejött a spanyol, de őszintén szólva nem fogott meg /static/img/forum/smilies/hmm.png helyette sokkal jobban kezdtek érdekelni az ázsiai nyelvek, mint japán, koreai, kínai, thai stb. A japán nyelv természetesen az animék/j-pop/j-rock/doramák kapcsán és ahogy a doramákba elmélyültem úgy jött a többi nyelv /static/img/forum/smilies/smile.png

Az élet aztán közbe szólt /static/img/forum/smilies/big_smile.png Hollandul tanultam meg, szerintem egy erős közép-fok szinten vagyok, megértetem magam, megértenek, de azért vannak nyelvtani hibáim /static/img/forum/smilies/hmm.png Magát a nyelvet nem szeretem, bár amióta napi szinten használom ezt is, sokkal kellemesebbnek tűnik a hangzása. Azt hiszem ez olyan megszoktam dolog /static/img/forum/smilies/big_smile.png

Mivel a japánnak és a kínainak az írásjelei nagyon nehéznek tűntek (le a kalappal mindenki előtt, aki megtanulja azt a sok jelet!) inkább a koreaiba vetettem bele magam. Amikor olvastam, hogy csak 24 írásjel és hogy mi alapján meg minden, akkor nagyon szimpatikus lett. Nyelvtanilag pedig nekem a magyarhoz nagyon hasonlónak tűnik, így viszonylag könnyen kezelem. Bár jelenleg szünetel a tanulás, mert a munka mellett nem jut rá megfelelő mennyiségű idő, remélem a közeljövőben sikerül feleleveníteni az eddig tanultakat és tovább mélyíteni a tudásom.

A fenti nyelveken kívül még érdekel:
- ír *-* hát az valami gyönyörűséges, csak sajnos nehéz...
- finn - csak mert kíváncsi vagyok tényleg hasonlít-e a magyarra.
- hindi
- svéd/dán/norvég - ezek a hollandhoz hasonlóak, talán könnyű lenne

Kijelentkezve

#7 2018. 01. 07. - 14h25

Árnyék gárda
gyarfaspetra
Most érkezett
gyarfaspetra
...
Üzenetek: 4

Én szintén általános első osztálytól kezdve angolt tanulok, bár egyszerű nyelvnek tartom, mégse megy. Végül a gimnáziumban a második nyelvem lett, azonban általánosban semmit sem tanultam, ezért még csak most tartok a középfoknál, hiába volt heti öt órám. Ezért is tanácsolom mindenkinek, hogy minél hamarabb tanulja meg, hogy később már ne kelljen /static/img/forum/smilies/wink.png.
Jelenleg aktívan tanulok spanyolul szeptember óta, most tartok körülbelül az A2-es szinten. Szerintem gyönyörű nyelv, a kiejtése fogott meg a leginkább. Spanyolország kultúrája is nagyon tetszik. Mellette olaszt és portugált tanulok, az utóbbi sokkal nehezebb, mint amire számítottam.
Pozitívum, hogy az olasz és a spanyol tényleg nagyon hasonló, rengeteg dolgok értek olaszul is, amit nem is tanultam még. Ha bárinek segítség kell valamelyik nyelvből, az nyugodtan írjon, bár vizsgára készülök, de igyekszem válaszolni /static/img/forum/smilies/smile.png.

Érdekel még a francia nyelv, amit szintén gyönyörűnek tartok, és az orosz, amiben a cirill betűk fogtak meg igazán.

Utolsó módosítás: gyarfaspetra (2018. 01. 07. - 14h27)

Kijelentkezve

#8 2018. 02. 02. - 10h21

Szikrázó gárda
Lyah
Moderátor & Eldarya fehér sárkánya
Lyah
...
Üzenetek: 7 854

https://i.imgur.com/RLMbS4s.png
Tiszteletemet teszem itt is.
Ami azt jelenti, hogy hosszú sorokat fogok felróni ide...

Nem is lep meg, hogy a legtöbbeteknél az angolt látom említve.
Manapság ez az, amit a legtöbben megtanulnak/akarnak tanulni, hiszen rengeteg helyen megértik.
(Kivéve persze az olyan kis eldugott falucskákban, mint például a svájci Neu St. Johan. Én reménykedtem benne, hogy azért angol ilyen helyeken is szép számmal beszélik. Higgyétek el, nem.)

Nálam oviban kezdődött kis mondókákkal, számokkal, ilyesmikkel. Általánosban egy nagyon jó tanárom volt egészen hatodikig, így erős alapokkal kezdhettem. De sokat segített az is, hogy már akkoriban is sok pc játékkal játszottam, legtöbbjük csak angolul volt meg.
7.-8. osztályban egy nem túl jó tanárnőt osztottak csoportomnak, akivel lassan haladtunk az anyagban és szinte semmi újat nem tanultunk. Barátnőmmel öt perc alatt megcsináltuk a kiadott feladatokat, aztán képregényt gyártottunk az órán. Bár néhány versenyre nevezve lettünk emiatt, az mondjuk kifejezetten hasznos volt /static/img/forum/smilies/smile.png
Szintén ebben az időszakban kezdem feliratosan sorozatokat és filmeket is nézni, és ez tényleg sokat segíthet szerintem mindenkinek^^

Gimiben tündéri tanárnőt kaptam szerencsére, és nem csak az volt a szerencsém, hogy a legerősebb angolcsoportba kerültem, de az osztályfőnököm is volt egyben tanárunk. Onnantól kezdve nem is volt kérdés, hogy előrehozott érettségit csináljak e tárgyból, és végül azt emelt szinten tettem le. Legalább 12.-re egy tantárggyal már megkíméltem magam /static/img/forum/smilies/big_smile.png

Emellett gimiben második nyelvet is kellett választani, és ez az olasz volt. Már nagyon régóta szerettem volna megtanulni, kiskorom óta imádom azt az országot, a nyelvet, mindent.
Még a kezdetekkor voltak ilyen terveim, hogy ebből is szervek nyelvvizsgát, de hamar kiderült, hogy a négyévnyi heti 3 óra, abban a tempóban, ahogy mi haladtunk, nem lesz elég ehhez. Persze járhattam volna külön tanárhoz, de végül inkább későbbre halasztottam ezt. Talán egyetem alatt lesz rá még alkalmam bővíteni a tudásomat.

Na a némettel hadilábon állok.
Pár hetes svájci munkám során sikerült akkora szókincset elsajátítanom, hogy nagyon alap dolgokat megértessek másokkal, vagy épp én fogjam fel, amit mondanak. Azonban komolyabb önkifejezés nem menne ezen a nyelven. Képes lennék megtanulni, ha nagyon akarnám, hisz a nyelvérzék az erősségem, de egyszerűen nem tetszik.

Amit még meg szeretnék tanulni:

Egy nap mindenképp közelebbi ismeretségbe akarok kerülni a japánnal. Egy-két kifejezés itt is van már, melyeket animékből megtanultam /static/img/forum/smilies/lol.png Azonban remélem,e gy szép napon ennél komolyabban is tudok vele foglalkozni.
A másik a spanyol, ami sokban hasonlít az olaszhoz, így azzal talán nem lesz nagy probléma.
Jelenleg azonban a francia az, amit igyekeznék elsajátítani. Egyrészt érdekel is maga a nyelv, másfelől ez is munkához lenne szükséges.
https://i.imgur.com/vQU78jz.png
És elérkeztünk a kérdéshez.

Bő másfél hónapom lenne némi alapra szert tenni franciából.
Van esetleg itt valaki, aki puszta önszorgalomból kezdte tanulni e nyelvet? Esetleg tudtok javasolni olyan programokat, alkalmazásokat, oldalakat, melyek ebben hasznosak lennének?
https://i.imgur.com/nK0aVb8.png

Utolsó módosítás: Lyah (2018. 02. 02. - 10h21)

Bejelentkezve

#9 2018. 02. 02. - 18h32

Árnyék gárda
Polluxia
Az éjszaka királynője
Polluxia
...
Üzenetek: 4 879

Külső kép linkje

Lyah

Hasonló helyzetben vagyok az orosszal, talán annyi előnyöm van, hogy 2 évig tanultam középben, így a cirill betűk - ebből adódóan az olvasás/írás nem ismeretlen számomra. Mivel az alapképzéshez már kettő nyelv kell, így terveim szerint muszáj vagyok az angol mellé társítani még egy nyelvet, és hát nekem sincs sok időm, hogy tényleg, úgy igazából elsajátítsam az oroszt. Én annyit tudok tanácsolni, hogy ha nagyon sietős, és nagyon precíz francia tudásra lenne szükséged, akkor egy megfizethető külön tanár.
Nyelvsulit egyáltalán nem ajánlok, nyáron voltam angolból, és gyakorlatilag semmivel se tanultam többet - bár lehet ennek az volt az oka, hogy egy (a tudásomhoz mérten) gyengébb csoportba jelentkeztem, így elég hamar átsiklottam a dolgok felett. Kommunikáció szinten viszont ez sem volt rossz, de nem érte meg a pénzét.
Egyébként a francia sem áll távol tőlem, fogalmazhatunk úgy is, hogy "álomnyelv". Ha csak egy választási lehetőségem lenne - és nem kellene figyelembe vennem, hogy az angol világnyelv, az oroszt pedig már tanultam - akkor mind közül a franciát választanám. Gyönyörű, szenvedélyes és kifejező nyelv szerintem. Imádom a francia zenéket/musicaleket is. Ez például segített abban, hogy elsajátítsak néhány szót/kifejezést. Persze nyelvtani ismeretek híján fordítani sosem tudtam, de ha mondjuk egy francia zenéhez megkeresed a magyar zeneszöveget, abból ki lehet következtetni, hogy mi mit jelent.

Egyik barátnőm csinálta még azt, hogy önszorgalomból kezdte el tanulni, és az internet mélyebb bugyraiban sok hasznos infót talált is róla. Illetve biztos találsz kezdőknek való könyveket, amiket valószínűleg megvenni sem kellene, mert ezek többsége pdf-ben megtalálható szintén a neten.
Például, ha nem csak "hivatalosan" hanem szleng szinten is akarod tudni, akkor megtalálod a "Vigyázz, francia! - A francia, ahogyan azt valóban használják." remekművet is, ez tele van káromkodással, tiltott témákkal, +18 témák, bennfentes infókkal (--> mit ne mondj egy franciának, és milyen kifejezéseket lehet akár kellemetlenséget eredményezően félreérteni). Lényegében eme csodás nyelvnek a sötét oldala, amit a mai generáció használ. /static/img/forum/smilies/big_smile.png Szerintem nem elhanyagolható, mivel manapság ez már nem is szlengnek számít, hanem a normális nyelvnek.


https://kepkuldes.com/images/f674206a31dbf1446cebec6b81499a07.jpg

Kijelentkezve

#10 2018. 02. 02. - 19h20

Szikrázó gárda
Lyah
Moderátor & Eldarya fehér sárkánya
Lyah
...
Üzenetek: 7 854

https://i.imgur.com/RLMbS4s.png
Köszönöm a választ /static/img/forum/smilies/big_smile.png
Olyan nagyon profi szintre tényleg nem lenne szükségem, csak egy valamiféle alapra. A zeneszövegek, szlengek, s egyebek, melyeket említettél, elég hasznosnak tűnnek, majd utána járok^^

Az orosz egyébként elég jól hangzik, valamennyire engem is érdekel, bár nem oly erősen, mint a korábban említettek. Meg igen, ahhoz is új betűkészletet kell megtanulni :')
Érdekes egyébkánt, hogy Svájcban egy férfival találkoztam, aki beszélt egy kicsit angolul (bár bonyolultabb dolgokat már nem értett meg ő sem...), s mint kiderült, ő amúgy orosz /static/img/forum/smilies/big_smile.png
Bár nem tudok németül, de az ő beszédén kifejezetten hallható volt az akcentus. Mondjuk sokan mondják is, hogy az orosz akcentus mindenen átüt /static/img/forum/smilies/lol.png
https://i.imgur.com/nK0aVb8.png

Bejelentkezve

#11 2018. 02. 07. - 19h30

Árnyék gárda
Polluxia
Az éjszaka királynője
Polluxia
...
Üzenetek: 4 879

Külső kép linkje
Igazán nincs mit, remélem hasznodra válik. ^^
Ami az akcentusokat illeti szerintem is az orosz a legdurvább. Csodálom is, hogy megértetted a svájci palit. XDDD Elképzelni sem merem milyen lehet a német nyelv orosz akcentussal. Vagy az angol német és orosz akcentussal.. egyre jobb. O.o
Meg egyébként a francia akcentus is horrorisztikus. Nekem középben az angoltanárom "fő" idegen nyelve a francia volt, és olyan brutális akcentussal tanította végig az angolt, hogy néha nem lehetett érteni, hogy mit mond. Illetve legutóbb mikor volt dolgom egy franciával az egyetlen közös nyelv, amit mindketten beszéltünk az az angol volt. De mégse értettük meg egymást, egyszerűen nem tudtam rájönni mit vakerázik angolul. XDDD


https://kepkuldes.com/images/f674206a31dbf1446cebec6b81499a07.jpg

Kijelentkezve

#12 2018. 06. 01. - 21h25

Obszidián gárda
Daeneris
Unikornisok cinkosa
Daeneris
...
Üzenetek: 384

Mint sok mindenkinek nekem is alap fokú az angol.Én álltalánosban 4 nyelvet tanúltam : angol,német,magyar( /static/img/forum/smilies/lol.png ) és a szerb.
Amiket megszeretnék tanulni :
orosz
francia


~It does not do to dwell on dreams and forget to live~

Kijelentkezve

#13 2018. 06. 24. - 13h29

Abszint gárda
SilverCrow
A gárda járőre
Asuna_Yuuki
...
Üzenetek: 6 756

Külső kép linkje

Én ezen a téren mindig is hadilábon álltam. :'D 1. osztályos korom óta tanultam németet, ám mit sem értem vele, mivel a tanárok alap szinten tartották a tudásom, azaz nem fejlesztették. Középiskolába volt egy kis előre lépés, mikor komolyabban foglalkoztunk a nyelvtannal és érettségire készültünk.

Szerettem volna letenni legalább egy középfokút belőle, így 10.-ben jelentkeztem következő évre német fakultációra, mivel az osztályfőnököm azt mondta, hogy majd ő felkészít minket rá. Hát nem volt elég jelentkező, így el sem indították a fakultációt, amit nagyon sajnáltam. Később elkezdtem külön órákra járni, ahol különböző típusfeladatokat oldottunk meg. Őszintén szólva ez elég kevés volt, mivel heti 1 órában tartotta az illetékes tanár. Az órarend szerinti órákon elég lassan haladtunk, hiszen nem 1 ember volt a csoportban, aki gyengébben teljesített és örült annak, ha meg volt a 2-ese, ezért az osztályfőnök inkább velük foglalkozott, hogy ne bukjanak meg se év végén, se majd az érettségin... és ezt ment kb. 4 éven keresztül. Végül érettségire sem lett nyelvvizsgám.

Mivel nem volt nyelvvizsgám, ezért egyetemen kötelező volt nyelvet tanulni, persze 0 kredites tárgy volt... Pechemre az évfolyamomból csak 2-en voltunk azok, akik németet tanultak, ezért beraktak minket egy haladó csoportba... Abban az időben változott meg a rendszer (mikor a Főiskolák egybeolvadtak az Egyetemekkel) így teljes zűrzavar volt az egész Campuson. Új tanárok, magasabb elvárások... A német tanár közölte velünk, hogy én és a másik lány is ugyanúgy fogjuk kapni az oktatást, mint a többiek (tehát minden ismétlés és szintfelhozás nélkül kezdtünk bele), így félévkor majdnem megbuktunk belőle olyan magasra tette a mércét számunkra, pedig én tudom magamról, hogy nem vagyok gyökér németből. Később otthagytam az egyetemet (szakirányváltás miatt) 1 év kimaradt a nyelvtanulásból.

Később, mikor elkezdtem OKJ-s képzésen szakmát tanulni nem volt lehetőségem nyelvek között válogatni... nem nagy az osztálylétszám, és a legtöbben angolt tanultak, így nem volt más választásom, nekem is azt kellett tanulni. Konkrétan alapok nélkül indultam neki az évnek. Igaz tudok pár szót és kifejezést ezen a nyelven, de ez édeskevés volt ahhoz, hogy felhozzam magam arra a szintre, amin a többiek is voltak/ vannak. Év elején, nem volt semmilyen alapozás vagy korrepetálás, hogy valamilyen szinten tudjak hozzászólni az órákhoz. Így rögtön iskolakezdés után pár héttel 2 db 1-essel gazdagodtam szakmai angolból, mire a tanár rájött, hogy én és még pár személy, akik szintén németet tanultak korábban, nem fogunk tudni haladni a többiekkel, ezért nekünk témazárók alkalmával egy könnyebb feladatsort állított össze, illetve legtöbbször csak szakmai kifejezésekből írtunk.

Így 2 év kihagyás után nem tudom milyen nehéz lenne visszatérni a némethez. Valószínűleg sokat kellene ismételnem a korábban tanultakból, és erősen rá kellene feküdni a nyelvtanra. Mondjuk lehetséges, hogy jobb lenne inkább az angollal próbálkoznom, mert mostanában arra nagyobb szükség van.


Külső kép linkje

Utolsó módosítás: Asuna_Yuuki (2018. 06. 24. - 13h30)


https://i.imgur.com/TKxWXDL.gif

Kijelentkezve

#14 2018. 08. 02. - 17h08

Abszint gárda
Akira11
A gárda katonája
Akira11
...
Üzenetek: 462

Sziasztok!
Magyaron kívül még japánul és németül beszélek ás spanyolul szeretnék megtanulni.

A japánt 4 éve kezdtem el otthon tanulni, mára már úgy beszélek japánul mint magyarul. Az elején nagyon nehéz volt, minden szótagot, kanjit, hiraganát és katakanát  kiírni egy jó pár szótárba.
AZ unokanővéremnek hála, ezen a nyáron, ő és én 3 hetet voltunk kint japánban. Az fősuli ahol tanul, csinált egy cserediák programot, aminek jóvoltából kitudott menni és engem is vitt^^ Fantasztikus élmény volt, egyszerűen csodálatosan szép Japán! ÉS az ottani ételek is nagyom finomak. Az elején nem nagyon mertem beszélni, de aztán belejöttem. Az unokanővérem fordítónak  vitt magával...szó se róla rengeteget kellet fordítani, hihetetlenül gyorsan beszélnek a japánok.


Németet akkor kezdtem el tanulni, amikor az egyik barátnőm kiköltözött Németországba. Minden szünetben ellátogatok hozzá 1 hétre. Mivel elég sokat beszél hozzám németül(annak ellenére. hogy ,magyar XD), ezért úgy gondoltam, hogy miért is ne kezdhetnék el én is németet tanulni? /static/img/forum/smilies/big_smile.png

A Spanyol mindig is tetszett, igaz csak egyszer voltam kint de már akkor beleszerettem a nyelvbe és az ottani kultúrákba. A La Concha egyszerűen gyönyörű /static/img/forum/smilies/wink.png

Röviden ennyi a 3 nyelv iránti érdeklődésem.

Utolsó módosítás: Akira11 (2018. 08. 02. - 17h41)


https://i.imgur.com/f3jEX1C.gif

Kijelentkezve

#15 2018. 08. 02. - 17h14

Obszidián gárda
Psychø
A familiárisok barátja
ThePscyho
...
Üzenetek: 3 609

Szia!

Nagyon csodálom, aki képes egyedül megtanulni egy nyelvet, szóval téged is, főleg ilyen szinten (arról ne is beszéljünk, hogy irigykedhetek azért is, mert te már jártál Japánba) /static/img/forum/smilies/big_smile.png
És mivel már nekem is sokszor megfordult a fejembe, hogy elkezdem tanulni, kíváncsi lennék te anno, hogy álltál hozzá. Valami online oldal alapján, vagy ilyen nyelvtanulós könyvek esetleg? Kíváncsi lennék ^^

Egyébként én pont, hogy spanyolul tanulok, de nagyon szenvedek vele. Nem igazán a nyelv hibája, szerintem nem lenne nehéz, de elég borzalmas tanárunk van.

Utolsó módosítás: ThePscyho (2018. 08. 02. - 17h15)


https://i.imgur.com/O20aPab.gif

Kijelentkezve

#16 2018. 08. 02. - 17h41

Abszint gárda
Akira11
A gárda katonája
Akira11
...
Üzenetek: 462

Én is megszenvedtem vele anno. Először appon tanultam, de mivel a legtöbb az alap szint  után már fizetős letöröltem.Aztán könyvből folytattam a tanulást, sokkal hatásosabb  /static/img/forum/smilies/tongue.png Úgy kezdtem, hogy kimásoltam az összes írásjelet egy (sok xd)  üres szótárba, mellé jött a magyar jelentése és a kiejtés. Az elején egyszerű, dolgokat írtam: gyümölcsök-zöldségek,megszólítás, én/te/ő stb., egyszerű kérdések-kijelentések.
A hozzáállásom? Húú. Egy kicsit elbizonytalanodtam mikor elkezdtem tanulni. Inkább ezek jártak a fejemben: "Hogy fogom megtanulni ezt a rengeteg írásjelet?" vagy "Jézusom, mi ez a kor és rang szerinti megszólítás és miért van belőle ilyen sok?" (xd). DE, mivel elhatároztam, hogy megakarom tanulni, ezért megtanultam. Visszagondolva már nem tűnik olyan nehéznek.
Lényeg: Sok soooook kitrtás kell! Főleg az írásjelekhez... /static/img/forum/smilies/big_smile.png


https://i.imgur.com/f3jEX1C.gif

Kijelentkezve

#17 2018. 08. 02. - 18h31

Obszidián gárda
Psychø
A familiárisok barátja
ThePscyho
...
Üzenetek: 3 609

Hát nem mondom, sok kitartás kellhet hozzá. Nem tudom nekem mennyire menne, de lehet megpróbálkozom a dologgal. Mindenesetre köszönöm a választ ^^


https://i.imgur.com/O20aPab.gif

Kijelentkezve

#18 2018. 08. 02. - 18h36

Abszint gárda
Akira11
A gárda katonája
Akira11
...
Üzenetek: 462

Bármikor^^
Egy jó tanács: Vigyázz a japán nyelvkönyvekkel...leharapta az ujjam(elvágta), gondolom nem tetszett neki, hogy túl sokszor használtam /static/img/forum/smilies/big_smile.png


https://i.imgur.com/f3jEX1C.gif

Kijelentkezve

#19 2019. 05. 04. - 23h21

Abszint gárda
Park_Minseo
A gárda gyalogosa
Park_Minseo
...
Üzenetek: 2 060

Sziasztok!
Nekem sajnos nincs túl jó nyelvérzékem, így igazából egy nyelvet se beszélek folyékonyan a magyaron kívül. XD

Angolul tanultam 4 évig gimiben, beszélni abszolút nem beszélem, megérteni még csak-csak meg tudom, főleg, ha olvasom. Ha beszélnek hozzám, azt ritkán értem, mert engem zavar, hogy szinte teljesen máshogy ejtenek ki szavakat, mint ahogy írják.

Németül 12 évig tanultam, abból egy középszintig eljutottam, de nem érdekelt és nem is használom évek óta, így eléggé megkopott a tudásom.

Koreaiul kezdtem el tanulni, 3 évig tanfolyamra jártam, abból is eljutottam egy egész erős alapszinthez, csináltam is belőle nyelvvizsgát, de egyelőre ennyi. (Durva, hogy előbb szereztem koreaiból nyelvvizsgát, mint bármi másból xD) Sajnos munka miatt abba kellett hagynom, de szeretném folytatni, mert nagyon szeretem, és érdekel is, és viszonylag könnyen is tanulom. Egyelőre magán úton tanulgatom, de kellene tanárt keresnem.

Ezen kívül még érdekel a kínai és a finn nyelv is, és ha visszamehetnék az időben, akkor tuti sokkal több hangsúlyt fektetnék a nyelvtanulásra. Szeretek nyelveket tanulni, csak sajnos egy alapszint után elakadok, és mintha képtelen lennék onnan továbbmenni.


https://i.gifer.com/DdTT.gif

Kijelentkezve

Oldalak : 1