Ismerd meg az Eldarya fantasztikus világát!

Ismerkedj meg Eldarya lakóival és familiárisaival! Kalandban és romantikában lehet részed ebben a fantasztikus világban, ahol a történeted és a kapcsolataid a döntéseidhez igazodnak.

Oldalak : 1 2

#26 2017. 12. 31. - 18h30

Obszidián gárda
Melcsim
Unikornisok cinkosa
Melcsim
...
Üzenetek: 372

Az előbbi témához nem tudok hozzászólni, de így Szilveszter napján aktuális téma: Tűzijáték/petárda meg a többi ilyesmi... kell ez?

Én speciel itthon ülök napok óta, és alig merek kilépni. (gyerekkori rossz élmény a kapucnimban landoló petárda, amit épphogy sikerült kiütni, mielőtt durrant volna, és leviszi a fejemet... éljenek az értelmes emberek...) Szóval én egyértelműen ellene vagyok, mégis rengetegen megveszik "szórakoznak" vele, élvezik a durranó hangot, a veszélyt... Pedig tudtommal még csak nem is legális. Mondjuk biztos vannak csak hangosan pukkanó valamik, amik nem petárdák, de mindegy. A tűzijátéknak sem látom sok értelmét... mármint az ilyen háziaknak. Aki szeretne tűzijátékot miért nem megy el valami közösségi helyre, ahol szervezett keretek között, megfelelő biztonsági eljárások mellett intézik az ilyesmit? Számomra felfoghatatlan, főleg ha az ember követi a híreket, hány baleset történik ilyenkor, mert valaki nem megfelelően próbálja meg meggyújtani, vagy tudom is én.

Van itt olyan, aki szereti, csinálja ezeket? Esetleg ismer ilyent és jó dolognak tartja. Talán jól jönne, ha így 20 év után meggyőzne valaki, hogy nem rossz dolog ez /static/img/forum/smilies/big_smile.png

Kijelentkezve

#27 2018. 01. 01. - 22h43

Obszidián gárda
dookie
Most érkezett
dookie
...
Üzenetek: 3

@Melcsim, a tűzijáték szilveszter estéjén legális, ellenben a petárda nem. Amúgy én sem szeretem a tűzijáték, és a petárda szervezetlen keretek között történő össze-vissza használatát, pláne, ha alkohol fogyasztása közben történik. Már csak azért sem, mert a kutyák például reszketnek a durrogtatástól.

Kijelentkezve

#28 2018. 01. 01. - 23h01

Obszidián gárda
Hela
A gárda védelmezője
Hela
...
Üzenetek: 13 877

Dookie, azért azt jól elfelejtetted megírni, hogy mi is tűzijátékoztunk.

Melcsim, igen, van itt olyan, aki szereti ezeket csinálni, és csinálja is. Lásd. én. Ja, meg persze az előző hozzászóló (oke, ez módosítva, mert most szedte le a fejem a helyéről, hogy ő márpedig nem szereti :"D) és drága barátaink.
A petárdát élből elítélem, de a tűzijáték nem olyan veszélyes. Meggyújtod, eldobod és biztonságos távolságba rohansz tőle. Szerintem ha valaki tudja használni, nem lesz semmi gondja tőle.
Természetesen azokat az embereket, akik szerinted a primitívebb rétegbe tartoznak, nagy ívben el kell kerülni, hogy az általad említett katasztrófa elkerülhető legyen, de én Pesten ilyet én még nem tapasztaltam a közvetlen közelemben. Vagy én voltam mindig jó időben, jó helyen.
Hogy miért nem megyünk el ilyen helyekre, ahol "szervezett keretek között" csinálnak ilyet? Én nem látom értelmét. Pusztán csak kell egy ember a társaságba, aki vagy józan, vagy részegen is képes a józan gondolkodásra és meggyújtja a tűzijátékot, majd egy gyors reflexxel odébb áll. Nálunk megvan ez az ember.
Mellesleg csodálatos, amikor nézed, hogy a tűzijáték 30ezer forintodba került, és egy 10 perc alatt a semmivel egyenlővé teszed azt a pénzt. :"D Persze ilyenkor nem ez a lényeg. Nálunk ez már hagyomány, és direkt olyan helyre megyünk ki mindig, ahol egyrészt semmilyen gyúlékony anyag nem vesz körül (nem, mintha felgyulladhatna bármi is), másrészt van terünk, arra az esetre, ha valami mégis balul sülne el.
Az én véleményem szerint tehát a tűzijáték jó dolog. Élvezetes, látványos, s nem kell ahhoz nagy észnek lenni, hogy tudd, ne tartsd a kezedben a tűzijátékot.

Utolsó módosítás: Hela (2018. 01. 01. - 23h04)

Kijelentkezve

#29 2018. 01. 01. - 23h02

Árnyék gárda
Polluxia
Az éjszaka királynője
Polluxia
...
Üzenetek: 4 751

Én imádom a tűzijátékot, és szeretem is csinálni. /static/img/forum/smilies/big_smile.png Csodálatos dolog, és szerintem semmi baj nincs azzal, ha használják. A baj a felelőtlen használattal van.
Ha valaki gerely részeg, akkor ne lövöldözzön, és veszélyeztessen más embereket.
Amikor kisebb voltam nálunk háznál mindig volt több tucattal. Apu meg a fiúk kimentek, körbekerítették őket, csináltak egy kis "részleget" a felállított rakétáknak. Aztán az összes a fejünk felett robbant, és életem legszebb élményei közé tartoznak azok a szilveszter esték, mikor gyerekként kölyökpezsgővel nézhettem a fényeket - és tudtam nem lesz baj, mert figyelmesen használtuk.

Azóta persze robbant már mellettem is rakéta - egy buli alkalmával egy részeg állat úgy döntött mulatságos nem a földbe szúrni, hanem előre kilőni a rakétát, ami szépen berepült a szórakozóhelyre, és a falon csattant, mellettem meg a barátaim mellett. Ezektől ideglelést kapok. A petárdát úgy gyűlölöm, ahogy van.

Viszont nem mindegyik petárda, ami szilveszterkor durran. /static/img/forum/smilies/smile.png Sokan beszereznek ilyenkor egy rakat ördögpatront, és az földhöz csapva ilyen robbanó hangot ad ki.

Ezek miatt vagyok úgy vele, hogy szerintem magával a tűzijátékkal semmi baj nincs. A baj azzal van, hogy valaki nem tudja értelmesen használni.

Egyébként a rakétáknak is van besorolásuk, asszem 1-es 2-es 3-as, és például az 1 és a 2 besorolásút az év bármely napján lehet használni. A 3-as viszont csak szilveszter este használható. Ezek ilyen veszélyességi szintek, ha jól tudom. (Ha nem javítsatok ki.)

Ami pedig az állatokat illeti, nos igen. /static/img/forum/smilies/hmm.png Nekik klasszisokkal érzékenyebb a hallásuk, de nálunk a kutyasuliba már a szilveszter előtti 3 alkalommal is tűzijátékoztak az oktatók, és szoktatták a kutyákat/tanították, hogy hogyan viseljék el. Illetve nagyon sok ismerősöm csinált helyet a kutyájának, ahová el tudja zárni ez idő alatt, és ahol kevésbé fél.
Viszont erre hivatkozva pedig nem lehet eltörölni egy ilyen dolgot. Ünnep van, főleg a kisgyerekes házaknál/fiataloknál szokás, hogy durrogtatnak, mert valljuk be: gyönyörű, és az évben csak egyszer tehetjük meg, hogy ilyen nagyszabású tűzijátékot rendezünk (háznál, persze). Ettől függetlenül én is sajnálom őket, természetesen. És mindig reménykedem benne, hogy a felelős gazdik megkönnyítik ezt a pár órát az ebeknek megfelelő hellyel, környezettel.

Utolsó módosítás: Polluxia (2018. 01. 01. - 23h04)


https://kepkuldes.com/images/f674206a31dbf1446cebec6b81499a07.jpg

Bejelentkezve

#30 2018. 02. 25. - 18h30

Árnyék gárda
Princesss
Unikornisok cinkosa
Princesss
...
Üzenetek: 268

Úgy látom ez a téma kifulladt, hiszen nem érkezett rá válasz már régóta, meg már nem is aktuális, ezért bedobnék egy új témát. Talán ez a politika után a másik olyan téma, ami hatalmas indulatokat vált ki ma Magyarországon, ez pedig a vegán-húsevő kérdés. Nektek mi a véleményetek erről? Melyik az egészségesebb? Valóban minden tápanyagot be lehet vinni csak növényi alapú táplálkozással? Én is leírom majd a véleményemet, de előbb kíváncsi vagyok a ti véleményetekre. /static/img/forum/smilies/smile.png Bármi is legyen a véleményetek, a topik szabályait tartsátok be. /static/img/forum/smilies/smile.png

Kijelentkezve

#31 2018. 02. 25. - 21h25

Szikrázó gárda
Eruhel
Moderátor
EruhelTheOne
...
Üzenetek: 4 962

Princesss írta:

Úgy látom ez a téma kifulladt, hiszen nem érkezett rá válasz már régóta, meg már nem is aktuális, ezért bedobnék egy új témát. Talán ez a politika után a másik olyan téma, ami hatalmas indulatokat vált ki ma Magyarországon, ez pedig a vegán-húsevő kérdés. Nektek mi a véleményetek erről? Melyik az egészségesebb? Valóban minden tápanyagot be lehet vinni csak növényi alapú táplálkozással? Én is leírom majd a véleményemet, de előbb kíváncsi vagyok a ti véleményetekre. /static/img/forum/smilies/smile.png Bármi is legyen a véleményetek, a topik szabályait tartsátok be. /static/img/forum/smilies/smile.png
Ez jó témának tűnik ^^
Nos, szerintem egyen mindenki amit akar, és hagyjuk egymást békén. Jó, én sem szívesen bántom az állatkákat (ami nem repül, úszik vagy ugrik, azt nem is eszem szívesen, az íze sem tetszik; ráadásnak a nagyüzemi állattenyésztés és -tartás jelentősen hozzájárul a - sokak által hazugságnak tartott - globális felmelegedéshez), sminkből is szívesebben veszek vegánt, és mivel tejfehérje-érzékeny vagyok (ráadásnak a tej nem emberi fogyasztásra való - mondotta vala egy gasztroenterológus, akinél jártam -, egy génmutációnak köszönhetően nincs rosszul tőle sok felnőtt sem, és fun fact: Magyarország háromnegyede és Finnország kétharmada laktózérzékeny /static/img/forum/smilies/big_smile.png ), így vegán "tejeken" élek.
Viszont (meg fognak páran verni emiatt) előttem picit elásta magát a vegánság, mikor a vegán ETK-s (egészségtudományi kar; itt tanulnak a gyógypedagógusok, dietetikusok, nővérek...) professzor bejelentette, hogy "koleszterin csak állati zsírokban van" (ami igaz is), és "koleszterinre nincs szüksége az emberi szervezetnek".
Oké, akkor mégis hogy fog megkeményedni az a bizonyos sejtmembrán, ami megóvja a szerveinket alkotó sejteket attól, hogy széttrancsírozódjanak egy esetleges erősebb behatás során? A vegánok köztudottan sok hiánybetegségben szenvednek, és egy esetleges balesetnél sem nehéz megállapítani, ki volt a vegetáriánus/vegán.

Nos, nem kevés érvet sorakoztattam el egyik oldalon sem, szóval megismétlem a véleményem: mindenki egyen, amit akar, és hagyja a másikat, hogy ő is egyen, amit akar, majd a teste jelez, ha baj van (addig örülhet, míg csak pl hasmenéssel, és nem aluszékonysággal, vagy leváló körmökkel, hólyagokkal...). Ha nem vált életmódot, pedig esetlegesen csak azzal lehetne helyrehozni az egészségét - akkor pedig magára vessen /static/img/forum/smilies/big_smile.png


Áprilisig nem leszek valami aktív az egyetemi feladataim miatt.
https://i.imgur.com/Se7dD6l.jpg

Kijelentkezve

#32 2018. 03. 20. - 17h52

Obszidián gárda
Elyroze
A vízi nimfák cinkosa
Sagittarii
...
Üzenetek: 32 050

TáplálkozásMostanában egyre többször hallom ezt a bizonyos mondatot:

Fiatal vagy, most kell kiélned magad.


Számtalanszor megkapom, de ezzel valószínűleg csöppet sem vagyok egyedül. Mindenki másképp viszonyul ehhez az ősrégi kijelentéshez. "Éld ki magad..." mondják, "mert ha nem teszed, később megbánod majd". Könnyen az agyamra tud menni ez a fajta meg szakértés; mert hát miért olyan általánosságba vett dolog, hogy minden egyes fiatalnak lételeme a bulizás, az éjszakai élet, a tömeg, vadidegenek társasága.

Kiélni, kiélni. De mit? ~ Ez egy életmód, egy életstílus, ami véleményem szerint nem passzolhat mindenkihez. Elhagyása, mellőzése pedig nem egy olyan dolog kihagyását jelenti, amin mindenkinek törvényszerű, hogy átmenjen rajta, különben "megszomorodik" hátralévő életében, később jön majd ki, amikor már nem lesz lehetősége erre.

Na de mit gondoltok erről Ti? Hasonlót vallotok, vagy éppen mást? Ti miképp reagáltok, amikor ez elhangzik, esetleg pont, hogy nektek címezik?


https://orig00.deviantart.net/ceaf/f/2019/076/6/a/fighter_abaddon_signature_by_elyroze_by_outl4st-dd2byt8.gif

Kijelentkezve

#33 2018. 03. 23. - 13h25

Obszidián gárda
Eve_Firesing
Fiatal újonc
Eve_Firesing
...
Üzenetek: 12

Áááhh éld ki magad kérdés... /static/img/forum/smilies/big_smile.png Aki ezt nekem legutoljára megpendítette, azt elküldtem a só hivatalba, azóta se jött onnan vissza.
Igaz közvetlen környezetem is még lelkesen vár arra, hogy majd egyszer kinövöm a jelenlegi vallással szembeni álláspontjaimat (nem félre érteni, nem szeretem a vallási vitákat, de meg van a véleményem.) a rock zene iránti szeretetem, meg a fantasy iránti érdeklődésemet. Szerintem ezer év múlva is ugyanebben a stádiumban leszünk /static/img/forum/smilies/smile.png
Ettől már csak az viccesebb, amikor felhozzák, hogy "Gyerekes vagy." Ugyanis a nem éled ki magad eléggé után ez volt a következő a sorban amit anno megkaptam. Nos nyilván azért lehettem gyerekes, mert amint kiléptem annak idején a munkahelyemről én lezártnak tartottam az ott történeteket, és elkezdtem kikapcsolódni (komolyan mondom mosogatás közben szoktak jönni az ember legjobb ötletei /static/img/forum/smilies/smile.png )változatos módokon, ahogy általában a fiatal felnőttek szoktak (nem abban a formában, hogy szarrá bulizom az agyam.) Olvastam (rengeteget, és igyekeztem a legtöbb műfajt érinteni), sőt a mai napig olvasok, meg animét is nézek, még hajlamos vagyok játszani is. De hogy gyerekes lennék? Bah! Dehogy, csupán nem szeretek a mindennapos dolgokkal foglalkozni, ilyen téren igen gyorsan döntök és cselekszek, hogy a jó dolgokra is legyen idő /static/img/forum/smilies/wink.png de el kalandoztam.
Nem leszel attól különb ha kiéled magad. Ez a felfogás szerintem tévútra viszi az embert. Lehet persze, hogy lehet az embernek lázadó korszaka, de az nem egyenlő azzal, hogy kiéli magát. Az nekem inkább útkeresési stádium volt az életemben. (szerintem azzal ahogy akkor döntöttem egyáltalán nem nyúltam félre, hiszen azzá lettem aki ma vagyok szóval khm.) Nekem kiéléssel kapcsolatban, teljesen más dolgok jutnak az eszembe /static/img/forum/smilies/smile.png A többségéért börtön járna, a másik része miatt, előbb a sürgősségin kötnék ki utána pedig rövid úton a hullaházban. Szóval szerintem semmi értelme. Nem jut vele senki előrébb. Hja hogy később előjön? Mi? Az éld ki magad felkiáltás. Magamból kiindulva, nem vagyok éld ki magad típus, és soha nem voltam bulizós alkat, általában azt szeretem jobban ha az emberek békén hagynak, mivel én is békén hagyom őket. (nagyon vékony réteget alkotnak azok akiket tényleg a barátaimnak mondhatok, és akikkel napi szinten tartom a kapcsolatot) Nem azt mondom, hogy bezárkóztam, pár buliba még el is mentem, de mivel igencsak egy introvertált személyiség vagyok ezért nem meglepő módon nem éreztem jól magam. Ennyi.
Egyébként nekem is azt mondták, hogy mert kiéltem magam a huszas éveimben... persze azt senki ne nézze, hogy volt az embernek egy durva hitele az autóján és dönthettél, hogy buli vagy hitel törlesztés. Meg persze azért valljuk meg, nem ártott az hogy elmentél melózni és még egy kis pénzed is lett. Persze nem gazdagodtál meg nagyon, de nem kell amiatt aggódnod, hogy ha komolyabb baj ütne be akkor kitudd addig húzni, ameddig áthidalod a problémát.

Szóval ezzel az éld ki magad felkiáltásokkal is csak azok dobálóznak akiknek valami nem jött be az életükben. Vagy ők is ilyenek voltak és úgy gondoljak, hogy neked is ilyennek kell lenned. Én nem voltam ilyen, és úgy érzem hogy igen jó eséllyel még idősebb koromra se leszek. Aki pedig innen indít nálam, az kap egy kis sót... /static/img/forum/smilies/big_smile.png *la' Winchester style*

(P.s.: Akik írnak azok tudják, hogy egy - egy írásunkban is kiélhetjük magunkat. *elektromos glória bekapcs.  /static/img/forum/smilies/cool.png *)


https://www.kephost.com/images/2018/02/28/Tag___.jpg

Kijelentkezve

#34 2018. 03. 23. - 17h10

Obszidián gárda
Elyroze
A vízi nimfák cinkosa
Sagittarii
...
Üzenetek: 32 050


Külső kép linkje komolyan mondom mosogatás közben szoktak jönni az ember legjobb ötletei
Különös megállapítás, de ezzel tulajdonképpen én is így vagyok! Gyakran mosogatok zenével a fülembe, és a monoton ám rendszeres sikálás közben csak úgy szárnyalok a gondolataimban. Ezek pedig szerintem (nem csak a mosogatás közbeni kalandozások) olykor lehetnek legalább annyira érzelemmel teliek, szórakoztatók és izgalmasak, mint egy-egy buli. Persze ez függhet attól is, ki mennyire képes "ott lenni" a saját gondolatai történetében, de akik ezt már nagyon régóta csinálják biztosan mesterszinten "űzik".

Próbáltam többször is átnyálazni magam azon, miért gondolja sok ember gyermeteg dolognak a számítógépen való játékokat, vagy az otthon tartózkodást és egyéb kreatív, relaxáló kikapcsolódást, mint az olvasás, vagy a gondolatokban való elmerülés. Talán azért, mert túlságosan ingerszegénynek képzelik el, túlságosan "biztonságosnak"; olyasminek, amiket leginkább a fiatalabb korosztálynak tudnak tulajdonítani rendszeres cselekményként. Ezzel ellentétben a bulizás, idegen társaságokban való szórakozás egy olyan dolog, amit nyilván nem engednek csak úgy, azonnal a gyereknek (elvégre mindig jobb az, ami tiltott, vagy szigorúbb száron fogva mívelhető, nemde?). Bizonyos családokban igen szigorú megkötések vannak ezzel kapcsolatban; napjainkban mégis egyre fiatalabban kerülnek bele olyan helyzetekbe, amelyekbe régebben 16-18 évesen.

Külső kép linkje ...persze azt senki ne nézze, hogy volt az embernek egy durva hitele az autóján és dönthettél, hogy buli vagy hitel törlesztés. Meg persze azért valljuk meg, nem ártott az hogy elmentél melózni és még egy kis pénzed is lett. Persze nem gazdagodtál meg nagyon, de nem kell amiatt aggódnod, hogy ha komolyabb baj ütne be akkor kitudd addig húzni, ameddig áthidalod a problémát.
Na most ez az a dolog, amit én is gyakran fel szoktam hozni! Valamennyi tinédzser vagy fiatal, aki rendszeresen bulizik, általában nincs még abban a helyzetben, hogy a lakását fizetnie kelljen, vagy anyagilag akár állnia valamennyi partyzás árát. Mondhatjuk úgy, hogy ilyenkor még sokan szülői támogatás alatt állnak. De mi van akkor, ha olyan fiataloknak mondják ezt a kiéléssel kapcsolatos okosságot, aki ha mondjuk a munkát hanyagolná, ne adja az ég teljesen elhagyná, akkor vagy az utcára kerülne, vagy az adott háztartás minden tagja, mert nem lenne elég a befolyt pénzösszeg? Akkor egy ilyen hozzáállás feltétlenül előnyösebb lenne? Példának okáért, az én helyzeten épp ilyen, s gyakran ezért is próbálom elkerülni, hogy hallgatnom kelljen, mert ez nekem kevésbé tűnik "jó tanácsnak", mintsem inkább egy nagy felelőtlenségnek és meggondolatlanságnak. Legalábbis hasonló helyzetben mindenképp ~ de nyilván mindenki életében más-más prioritás élvez előnyt.

A "különb" dologról pedig esetleg annyit, hogy néhány dolog, amitől az ember egyedinek, különlegesnek gondolja magát valójában beolvasztja a tömegbe. A divat például épp ilyen a szemembe. Senki nem lesz egyedibb attól, hogy követi. Én könnyen elsiklok felettük, mert "mind egyforma", "az egyik olyan mint a másik" ~ ha jól érzi valaki magát az adott ruhában, az épp felkapott frizura stílussal, érezze! Áldásom rá, csakhogy nem ettől lesz egyedibb, különb, hogy egy bevett mintát tükröz. Azzal nincs problémám, aki nem a kitűnés miatt vezérelve viseli ezt, de aki szánt szándékkal csak azért, azt el kell szomorítanom, nem ért célt.


Külső kép linkje
You've never been good.
You've never been selfless. You've never been kind. You've always been Venom.
Now it's time to accept your fate...

Külső kép linkje

Utolsó módosítás: Sagittarii (2018. 03. 23. - 17h16)


https://orig00.deviantart.net/ceaf/f/2019/076/6/a/fighter_abaddon_signature_by_elyroze_by_outl4st-dd2byt8.gif

Kijelentkezve

#35 2018. 04. 06. - 15h33

Obszidián gárda
Eve_Firesing
Fiatal újonc
Eve_Firesing
...
Üzenetek: 12

Sziasztok!

Nekem lenne egy kicsit fura témám, amiért mostanában egyre inkább türtőztetni szoktam magam, hogy le ne álljak vitázni egyesekkel.
Viszont sokat hallani, hogy X-Y-Z generáció.

Először is részemről a korosztály sokkal jobban hangzik.

Másodszor mindig is utáltam, ha különböző címkéket ragasztottak rám. (kezdve onnan, hogy sziget típusú ember vagyok, meg INFP meg etc - ez nem igaz, mert én is csak akkor szólalok meg amikor érdemben valamit hozzá tudok fűzni a beszélgetéshez, hablatyolni nem szeretek, a viccelődés más lapra tartozik /static/img/forum/smilies/big_smile.png na jó talán az INFP-nek van valami alapja (de ez nem zárja ki a néha felcsillanó szadista oldalamat)

Na de személy szerint, nálam ez a fajta beskatulyázás és címkézés egyszerűen kiüti a biztosítékot. A napokban is volt részem benne, hogy Y generációsnak neveztek. (valahol talán pont abba a generációba is tartoznék elméletileg.)
De pls. semmi szükség arra, hogy még jobban felosszuk magunkat. Igaz nálam már sokszor az is kicsapja a biztosítékot, amikor visszakérdeznek, hogy miért a '80-as években is születtek emberek? Ilyenkor szívem szerint visszakérdeznék, hogy miért minek nézek ki? UFO-nak?
Megértem a korosztályok közötti különbségeket, mert mind más-más dolgon mentünk/és megyünk keresztül, és máshogy is fogjuk megélni, és feldolgozni.
De azért nem kellene lenézni, a fiatalabbakat mert más a mentalitásuk. (igen megkaptam én is azt, hogy gyerekes vagyok egy nálam jóval idősebbtől, viszont mások pedig kifejezetten szeretnék ha lazítanék a komolyságomból X) és hálát adok, hogy mindig is egyedül saját magamra hallgatok /static/img/forum/smilies/smile.png )
És a generációs szakszavakat is jobb lenne szerintem ha meghagynánk a szakértőknek, úgymint: pszichológusok, vagy marketingesek, akiknek nyilván egy-egy kimutatásban talán jól is mutat az ilyesmi (Ps.: arról nincs infom, hogy a fent említett szakmákban mennyire használják ezeket a kifejezéseket.)

Minden esetre engem idegesíteni szokott, ilyenkor mindig felbukik bennem a gondolat, hogy egy felcímkézési versenyben nyilván leverném az illetőt, mert úgy vélem, nagyobb szókincsem van, mint annak aki ezt hangoztatja.
Mindent összevetve szerintem már így is éppen eléggé meg vagyunk osztva társadalmilag, nem kell még erre a témára is ráugrani (nem kell nagy gondokra gondolni, nem szeretek politizálni sem szóval ezért is hívnám fel erre a figyelmet)

Mindenkinek további szép napot!  /static/img/forum/smilies/cool.png


https://www.kephost.com/images/2018/02/28/Tag___.jpg

Kijelentkezve

#36 2018. 04. 06. - 15h58

Árnyék gárda
Syalrën
Alkimista tanonc
Selira
...
Üzenetek: 15 540

Külső kép linkje

Nekem erről röviden és tömören az a véleményem, hogy igazából ez nem csak hébe-hóba kitalált címkézések, vagy beskatulyázások. Ilyen terminusok léteznek és magukba fognak egy-egy időintervallumot, ami ellen az ember nem tud mit tenni. Mint a horoszkóp - szintén nem hiszek benne. És igazából bármit lehet úgy mondani, hogy az negatívan hasson. Szóval nekem többnyire nem áll égnek a hajam, ha ilyen általános dolgokkal dobálóznak, csak mikor ellenszegülve akaratoskodnak és készpénznek veszik, hogy de te már nem tudsz semmit, mert nem éltél meg négy világháborút, hat özönvizet és nem láttál borjút megszületni hat lábbal Csernobil mellett.

Én munkahelyen pont egy olyan emberrel vagyok egy szobában, aki az a tipikus kiégett magyar háziasszony, akit a gyerekei és férje otthon teljesen kihasználnak - mindamellett, hogy ő keresi amúgy a nagyobb pénzt a háztartásban. Ez a nő pedig pont olyan idős, hogy az első gyereke velem egykorú (21-23), ezért mindig megkapom a bölcseleteit, és rengetegszer sikerült már megbizonyosodnom arról, hogy mennyi mindenben nem volt részem Pestiként, nem volt gyerekkorom, mert én már számítógépeztem, hogy nem tudom milyen egy jó könyvet elolvasni... Szóval, ilyen teljesen általános óbégatások, bármilyen előzetes kutatás nélkül. Mellékesen ha közbeszólok, hogy amúgy én nem ilyen voltam, akkor azt meg sem hallja, hanem mondja tovább az általánosítást. De igazából ez beszélgetőpartnertől függ. Nem igazán veszem magamra, mert így most mit érek avval, ha meggyőzöm őt arról, hogy ez nem így van. Mindössze egy agyérgörcsöt kapok, hogy makacs és konok, mert ő jobban tudja és jön a kedvencem: "Majd rájössz" /static/img/forum/smilies/roll.png Mintha valami Napkeleti Bölcs lenne, még egy cinkos mosolyt is mellékel mellé, mikor érzed belőle azt, hogy ő most teljességgel lenéz.

De a lényeg, hogy szűröm az embereket. Ha értelmeset mond, akkor odafigyelek rá, akár kritika, akár nem. De az, aki nem tud elvonatkoztatni egy általánosítástól és elfogadni azt, hogy van élet a csordán kívül is...

Mellesleg, ez többnyire a korral jár. Az ember minél idősebb lesz, annál inkább vágyik vissza arra az időre, mikor még gyerek volt - persze, most általánosságban beszélek az ügyről, ha már az általánosítás ellen szólalok fel :"D. Persze ez nem azt jelenti, hogy gyerek akarna lenni, mindössze a világ akkor másnak tűnt - egy sokkal letisztultabb, egyszerűbb és biztonságosabb helynek. Az én szüleim sem mai csirkék (65-68), akik emlegetik vissza a régi időket, mert már nem tudják felvenni a versenyt a mai korral. Nagyon kiszélesedett a világ, amivel sokan nem tudnak mit kezdeni, nincsenek kiképezve ellene, tehát védtelenek és a védtelen ember pedig többnyire fél, ha nem mutatja ki nyíltan akkor is. Ez a félelem lehet akár ilyen ösztönből jövő, hogy kritizálja a mostanit, a kézzelfoghatót.

(valahogy nem érzem befejezettnek a gondolatmenetemet, de most hirtelen el kell menjek, így nyüff >..<)

Külső kép linkje

Utolsó módosítás: Selira (2018. 04. 06. - 15h59)


https://orig00.deviantart.net/7660/f/2019/062/5/4/01_by_chykai-dd17nmm.gif

Kijelentkezve

#37 2018. 04. 07. - 21h32

Abszint gárda
SatsuBaku
A gárda katonája
SatsuBaku
...
Üzenetek: 575

Szerintem ezek a generációs skatulyák nem jók semmire (max. könnyebb belőni az illető korát ¯\_(ツ)_/¯)

A hiedelmekkel ellentétben a kor nem tesz bölcsebbé, csak tapasztaltabbá és a kettő nem ugyan az. Mert akiben nincs meg az értelem leghalványabb szikrája sem, hiába magyarázol, nem fogja fel. Volt szerencsém már olyan nálam idősebb emberrel találkozni aki, mint emberileg, mint szellemileg a legnagyobb jóindulattal is csak egy egysejtű szintjén állt. És talán ezzel is túlzok.

Szerintem az hogy mégis mennek ezek az X, Y, Z-generációs mamlaszságok az az, hogy mindenki könnyebben látja a másikban a ,,rosszat”, mielőtt a saját háza táján sepregetne egy kicsit. A másikon élik ki a frusztrációjukat, megy mindenféle ügyes bajos dolgaikat.

A másik dolog amit ezzel kapcsoltban nem értek, hogy az a generáció bírál aki ezeket a ,,mai mihaszna fiatalokat” kinevelte. Milyen jogon? A gyerek azt tanulja (legalábbis többnyire), amit otthon lát, amit az iskolában mondanak neki. Aztán amikor felcseperedik, meg a képébe kapja a sok indokolatlan sértést.

A másik legnagyobb hiba hogy az emberek tömegben nem képesek gondolkodni. Addig magyaráznak egymás között, amíg el nem hiszik a sok hülyeséget. És igazából szerintem szegénységi bizonyítvány, ha valakit a kora miatt bélyegeznek meg. Lehet, egy mai fiatal nem tud annyit, mint Mari néni, aki 100 évvel ezelőtt született, de ma minden más. Változnak a korok (elvileg fejlődünk, csak néha nem tudom melyik irányba), ma sokkal több téren kell helytállnia egy diáknak/fiatal felnőttnek. Lehet, hogy régen könnyebb volt sok, dolog (valami meg nehezebb), de most nem. És ez egyáltalán nem a mi hibánk, mert ebbe születtünk bele. És ahelyett, hogy inkább terelgetnének a nagy bölcsek, inkább bele rúgnak a másikba.

Tudsz valamit, az is baj. Nem tudsz valamit, az is baj.  Fiatal vagy, az is baj. Azzal a nemmel születtél amivel, az is baj. Létezel, az is baj. Persze ez nincs így, csak erősen ezt sugallják. És akkor boldogulj az életben és még élvezd is azt.  (ノ´ з `)ノ

De talán a legszörnyűbb, mégis az hogy a sárdobálás közben valahogy mindenki érzi itt valami, nincs rendben, de ahelyett hogy tennének ellene, folytatják és ez egyre rosszabb lesz. Sokszor emberi sorsokkal játszanak, de nem veszik észre.


//i.imgur.com/RCCC08a.png

Kijelentkezve

#38 2018. 04. 11. - 01h47

Obszidián gárda
Elyroze
A vízi nimfák cinkosa
Atschen
...
Üzenetek: 32 050Minden generáció egy kicsit "másabb" profilú világba csöppen bele, eltérő környezettel, társadalomban, normákkal körülágyazva, ezáltal másabb neveltetést kaphat úgy általánosságba véve az X, Y, Z idei fiatalság. Elég csak visszatekintenünk pár évtizedet (kommunizmus), vagy az előző évszázadban ezekre szemmel láthatóbb példákat (mondjuk a Harmadik birodalom által kipotyogtatott gyerekeket, akik generációja sok zsidót nem tekintett élőlénynek, midőn ama generációt automaticse erre programoztak). Szóval azt, hogy generáció és generáció közt egyáltalában nincs, nem lehet különbség, szerintem nem feltétlenül lehet kijelenteni, mert ezzel nem mondanánk teljes mértékben igazat.

Az viszont szerintem nyilvánvaló, hogy egy egyén intelligenciájára nem nyomhat bélyeget kifejezetten az, hogy ő milyen generációnak tagjaként született, bármely korosztálynak tagjaként. Lehet remek logikával, megfigyelőkészséggel, tanulékonysággal felvértezett ember 18 évesen legalább annyira, mint egy 30-40 évesen. Miért? Mert mindenki más képességekkel rendelkezik, más géneket hordoz magában, utóbbi pedig igencsak fontos, mérvadó tud lenni (evolúció, annyira természetes, mégis könnyedén elfelejtjük, milyen fontos szerepe is van).

Ha adottak a szellemi képességeink, még mindig ott van ugye az a "csúnya", "gonosz" tapasztalatszerzés, aminek annyi formája van, és szinte mindig ott van az ember orra előtt a lehetőség, hogy tanuljon, bölcsebbé váljon. Mert a bölcsességet nem a korral érdemli ki az ember. Ha intelligens, akkor remekül képes következtetni, összefüggéseket létrehozni/találni a történések, dolgok között, ezáltal is megfigyelhető a nagyobb ütemben való tudás halmozása, a fejlődés.

Számtalan előítélet létezik generációkkal, változó korú embercsoportokkal kapcsolatban, de még ezeket nemekre való lebontott csoportokat illetően is, különszecskázva! Mint mindennek, valami kiinduló oka ennek is van. És az egyik kétség kívül az általánosítás. Mert az ember általánosít. Vagy így vagy úgy, de erre az evolúció során többször is rászorult, s megmaradt. Ez alapvetően egy védekező mechanizmus. Ugyebár az ember úgy próbál mindent s mindenkit kategorizálni, mintha kötelező lenne. Ezáltal, ha tegyük fel negatív tapasztalatai vannak romának nyilvánított emberekkel kapcsolatban, akkor logikus, érthető védelmi mechanizmus, hogy akár tudat alatt elkezd dolgozni benne, hogy velük jobb óvatos lenni, mert ha megtették ezt meg azt, és nem egyszer fordult elő, akkor valószínűleg később is megtehetik.

A fiatalabbak közt is sok az éretlen, buta, felelőtlen egység. Ez tagadhatatlan, ráadásul bizonyos kor alatt sokukat komolyabb felelősségre vonás nélkül is megkímélnek hivatkozva a korára (ami itt a felelősségvállalás képességére mutat -> hogy nem számít szellemileg "kifejlett" egyénnek) akkor is, ha amúgy olyan etikátlan, erkölcstelen dolgot tesz, ami amúgy ama korban is egyértelműen nem egy becsülendő, civilizált társadalomba illő dolog (lopás, csalás, fizikai és/vagy lelki terror esetleg gyilkosság), ami valljuk be, hagyhat keserű szájízt azokban, akik abban hisznek, hogy mindenkit felelősségre lehetne vonni, mégsem teszik. Itt megint borul minden, mert a felelősségteljesnek titulált embert már hivatalosan (?) is felelősségre vonhatják bármiért.
Mi a helyzet az idősebbekkel? Nos belőlük sincs ám kevesebb, hisz ahová tekintünk, mindenhol ott a felelőtlen felnőtt. Talán olyannyira megszoktuk már a velük kapcsolatos híreket, hogy szó szerint, észre se vesszük, pedig azért ezeknek az anyagilag is tehetősebb, önálló embereknek azért több esélyük van a hibázásra, ostobaságok elkövetésére; gyakran élnek is vele akarva-akaratlan.
Akkor hát mi lehet az oka annak, hogy a fiatalság mellé az ostobaságot, tudatlanságot társítják? Talán az, hogy régebben a gyermekek egyrészt lassabban fejlődtek szellemileg is, más igényeik voltak, más volt a családok felépítése és működése és egy amúgy is természetes dolog, az, hogy a fiatalabb egyedek még tanulnak, tapasztalnak ahhoz, hogy a saját lábukra álljanak.

Véleményem szerint a rugalmatlanság, a megfelelő körültekintés, a nyitottság a változásra, ill. egy bizonyos fokú értelem az, melyeknek hiányában a fiatalságot ennyire megbélyegzik egyesek. Hogy aztán ebből többek között mi következik még? Nos...

Példának okáért megemlíteném, hogy azért elég nagy felelőssége van a szülőknek abban, hogy a gyermek milyen körülményekkel, esélyekkel indul. Mérvadó a családi háttér, a társadalom, ami körülveszi a fiatalokat, mert ezek maradandó nyomot égetnek rájuk vagy ilyen, vagy olyan formában. (az, hogy bűnbakként mutogatnak rájuk olyan, mintha a saját "műalkotásukat" ócsárolnák és hibáztatnák, hogy olyan lett amilyen, és kicsit sem volt befolyásuk felette pedig hellóka, belőletek jött ki ~ no, ez egy kicsit puritán lett).

Kiemeltem mint látható az "ilyen vagy olyan formában" részt. Most jön egy másik rendkívül fontos dolog: a neveltetés lehet éppenséggel egy kifogás is, menekvés a felelősség elől... mert hát az, aki valóban elég intelligens, értelmes, az a környezetében történő negatív tapasztalatokat IS képes olyan hasznos ismeretekké alakítani, amik fontosak lehetnek a jövőjében (építő jelleggel). Tehát hibás lehet a szülő ugyan (és ez nem elfogadandó), de egy ponton szerintem már a gyerek is felelősségre vonható a tetteiért, gondolataiért, érzéseiért, mert ezek viszont már nem a szülőié, hanem az ÖVÉ! Előbb vagy utóbb önállóvá válik, és innentől kezdve tudom azt mondani, hogy nem tudok hárítást elfogadni...

Kerültem én már le leszólásra 45-50 éves férfiak által, pusztán azért, mert akkor 20 éves nő voltam. Persze érveket nem láttam, sem ellenérveket, csak a kor, és a nem. Kérdésekre válasz? Ugyan már... egy 20 évesnek ők nem magyarázkodnak. Én eljutottam addig a pontig, hogy más ostobasága, tudatlansága már nem érdekel. A saját boldogulásomért hajtok. Menteni CSAK azt lehet, aki akar is megmenekülni a sötétség elől, és szeretne látni. Aki nem hajlandó kinyitni a szemét, annak nem tudod helyette, és nem is szabad erősködnöd, mert neked viszont saját életed van, amiért pedig csak és kizárólag te vagy a felelős, senki más. Ezt kell belátnia mindenkinek.

Innentől kezdve lehet itt beskatulyázni mindenkit a generációk szerint, megnyugodhatnak, lesz következménye. De csak olyan, amit a faj megérdemel. Az, hogy nem érti, mi miért történik, a következményeket a legkevésbé sem érdekli.

Huh, na ezt is megéltem. Bele se merek gondolni, mennyi mindent gépelhettem el, vagy sikerült nem épp úgy leírnom egy-egy gondolatom, ahogy azt szerettem volna. Na de, ahhoz hogy megértsük a miértet, tudni kell az okot is, az pedig gyakran igencsak mélyről fakad. Cserébe itt egy szám, amit #SatsuBaku egy bekezdése juttatott eszembe:Külső kép linkje
THE EMACIATED SPIRIT PREYS UPON MINDS IN SLEEP. IT FINDS THE SAVAGE HUNGER WITHIN ITS HOST. IT INCUBATES IN THAT RED SPACE. THE CRAVING SURCE. THE GREED VIRUS.
TRANSMITTED DOWN THE GENERATIONS. EVERY MORNING, THE VICTIM WAKES UP HUNGIER, MORE COVETOUS. THOSE THEY HATE, THEY WANT TO DEVOUR OUT OF SPITE.
THOSE THEY LOVE, THEY WANT TO DEVOUROUT OUT OF LUST - TO BECOME A LOCKET CONTAINING A GORY CAMEO.

Külső kép linkje

Utolsó módosítás: Atschen (2018. 04. 11. - 01h54)


https://orig00.deviantart.net/ceaf/f/2019/076/6/a/fighter_abaddon_signature_by_elyroze_by_outl4st-dd2byt8.gif

Kijelentkezve

Oldalak : 1 2