Ismerd meg az Eldarya fantasztikus világát!

Ismerkedj meg Eldarya lakóival és familiárisaival! Kalandban és romantikában lehet részed ebben a fantasztikus világban, ahol a történeted és a kapcsolataid a döntéseidhez igazodnak.

Oldalak : 1 2

#1 2017. 11. 04. - 19h54

Árnyék gárda
Aliz
Legyőzte a Dahut
Aliz
...
Üzenetek: 2 524

>> Vita TopikKülső kép linkje

Kedves Őrzők!

Bizonyára előfordult már, hogy az Iskolapadban ülve, vagy a Munkahelyi irodában pötyögve, esetleg otthon a számítógép asztal mögött böngészgetve belefutottatok olyan Témákba, amikről megvan a saját kifejlett véleményetek és szívesen megosztottátok volna másokkal. Nem csak azért, hogy csak és kizárólag veletek egyetértő felekre találjatok hanem azért, hogy megtudjátok, miképp vélekednek róla embertársaitok. Rámutassanak olyan dolgokra, amik felett esetleg elsiklottatok, vagy nem tudtatok azokról.

Az Információ átadás rendkívül fontos mind az Egyén, mind a Társadalom szempontjából - mindamellett, hogy ezáltal közben csodás, új kapcsolatok születhetnek. Lehetünk akármilyen szemfülesek, gondolkodhatunk akármennyit valamin csak és kizárólag a saját szemszögünkből látjuk a dolgokat. Ahhoz, hogy ezt a látószöget megnöveljük fontosak az érett, egymás személyét és véleményét is tisztelő "vitapartnerek", akik a legkisebb indulat nélkül is képesek higgadtan érveket, megállapításokat, tapasztalatokat megosztani társaikkal, és ugyanezt mindenféle agresszió, lenézés nélkül fogadni is!

A Topik lehetőséget és helyet nyújt arra, hogy bizonyos témakörökben ha kérdésetek van, vagy egy elképzelésetek, amit szeretnétek megosztani s megvitatni, megtehessétek anélkül, hogy aggódnotok kellene amiatt, hogy esetleg támadnának titeket emiatt.
Külső kép linkje

FONTOS!

A VITA TOPIK NEM CSEVEGŐ! TÖREKEDJETEK ARRA, HOGY AZ ÉPP FELDOBOTT TÉMÁNÁL MARADJATOK (PL. GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS) ÉS BIZONYOS TÉMÁKAT (AKÁR A MÁBÓL, KÖZELMÚLTBÓL VAGY ELEVE AZ ÉLETEDBŐL) CSAK AKKOR ÉRINTSETEK/HOZZATOK FEL, HA AZ FELTÉTLENÜL SZÜKSÉGES ÉRV, ALÁTÁMASZTÁS, MAGYARÁZAT SZEMPONTJÁBÓL!

Külső kép linkje
A Topikra vonatkozik a FÓRUM SZABÁLYZATA!
A témára való tekintettel kiemelném, hogy különösen figyeljetek oda arra, hogy:


- Tartsátok tiszteletben a Hozzászólók véleményét! Mindenki okkal gondol úgy valamit, ahogy! Nincs jogod felülbírálni, vagy erőszakkal kényszeríteni arra, hogy nincs igaza, s ráerőszakolni a sajátod!
- Tilos a személyeskedés! Ha egy kommentre reagálsz sose feledd, hogy neked azzal van dolgod, arra kell reagálnod, AMIT leírtak, nem pedig annak a személyével, aki leírta! - Magyarán tilos a személyeskedés! Személyes tapasztalatok leírása nyilvánvaló, sok esetben elkerülhetetlen, de ez nem hatalmaz fel arra, hogy őt kritizáld!
- Mindenki megérdemli az alapos, igényes, érthető véleményt/választ! Ennek érdekében tilos pár szavas kommentek írása! Legalább 4 sort tölts meg értelmes, összefüggő mondatokkal, amelyek tartalmaznak érvet, magyarázatot vagy véleményt! De egy vita közepén gyakran ez a 4 sor is édes kevés!
- Minden szónak súlya van! Légy megfontolt, és gondold át többször is, hogy az amit leírsz, biztosan nem félreérthető, vagy nem lesznek-e negatív hatásai a beszélgetőpartnerekre! Ha érzed, hogy a megírt kommenteddel ártani fogsz, vagy melegágya egy személyeskedésbe torkolló vitának, akkor inkább el se küldd! Hagyd el a Topikot, vagy olvasd át párszor a reakcióval illetendő Kommentet/Kommenteket, nyugodj le, szedd össze a gondolataid és reagálj rá/juk később.

Külső kép linkje

A Topik célja, hogy lehetőséget nyújtson ADNI! Bővíteni a látótereket, növelni a nézőpontjaitok számát, ismereteiteket, tudásotokat és megismerni a környezeteteket, a benne élőket! Tiszteljétek a Témát, amiről beszéltek és a Személyeket, akikkel ezt teszitek, s vegyétek komolyan Őket, csak így van értelme valamiről írnotok!

Ezúton is szeretném megköszönni, hogy a Csapat megengedte a Topik létrehozását, megnyitását és ezzel vállalta, hogy a Téma fokozott felügyelet alá helyezzék! ― ZoSo
Külső kép linkje


https://i.imgur.com/zMPT9WW.gif

Kijelentkezve

#2 2017. 11. 04. - 21h18

Obszidián gárda
Elyroze
A vízi nimfák cinkosa
ZoSo
...
Üzenetek: 32 050

Köszönöm a Téma megnyitását!

Egy esetleges kezdő lökés a Topiknak:

A mai nap folyamán épp beszédtémává lett szűk ismerős körömben a Hajléktalanok helyzete. Ugyebár tény, hogy a hajléktalanokkal szemben roppant nagy az intolerancia. Gyakran ismételgetem, hogy egy Civilizáció fejlettségét többek között az tükrözi leginkább, hogy a nálánál alacsonyabb fejlettségi szinttel rendelkező élőlényekkel hogy bánik illetve, hogy milyen körülmények között kell élnie azoknak a fajtársaknak, akik a legrosszabb, legnyomorúságosabb sorsúak közé sorolhatók.

Jelen állás szerint ennek a civilizációnak a 'kórsága', hogy nem törődik a társaival, a környezetével. Nem hajlandó semmi szín alatt felelősséget vállalni értük. Mindenki a saját betevőfalatjáért küzd, aki éppenséggel jobban él azon munkálkodik, hogy jobb és több legyen neki - pedig bizton állíthatom, hogy szerintem akkor haladnánk jó úton, ha képesek lennénk annyival beérni, amire valóban szükség van - és a szándék sincs meg bennük afelé, hogy megértsék az egyik legfontosabb kérdést: Miért kerül valaki az utcára?

Ilyenkor jönnek az alapvető sablon válaszok, amelyekkel az ember szereti a lelkiismeretét csitítani mondván, hogy; drogos, alkoholista, őrült stb. Az első reakcióm erre: És ha valaki az? Akkor mi van? - Ezek az emberek nem érdemelnek törődést, segítséged, gondoskodást? Akkor vesszenek az utcán? Kétségtelen, hogy lehetne módszer arra, hogy nekik segítsenek, visszahúzzák a talajt a lábuk alá, mert alapvetően az alkoholizmus, drog is egy igen komoly probléma, aminek számtalan melegágya létezik, mint forrás.

Másodszor pedig, az alkoholizmussal való mutogatást olvasom/hallom rögtön eszembe jut, hogy milyen jó dolog az okozattal magyarázni az okot. Mit értek ez alatt? Biztos vagyok benne, hogy sokan tudjátok, milyen nehéz manapság rendes munkát szerezni, milyen könnyű anyagi problémákba kerülni (mennyire nehéz abból kikerülni) és milyen egyszerű a társadalmi beágyazottságot elveszíteni; mely nélkül még egyszerűbb pillanatok alatt arra ébredni, hogy az utcán vagy.

Igen, tehát alkohol, drog és egyéb problémák nélkül is, bárki eljuthat odáig, hogy az utcára kerül. S mi történik akkor, ha valaki erre a sorsra jut? Kivetik abból a közegből, amibe való lenne: a Társadalomból? Mi az, ami lelkileg megmelenget, csillapítja a fájdalmat és nem mellesleg az, ami egy hideg télen mondjuk feltétlenül fontos ahhoz, hogy ne fagyj halálra? Természetesen az alkohol. Mert legyen valakinek akármilyen múltja, akármilyen végzettsége, egy telet az utcán alkohol nélkül nem lehet végig csinálni. Az pedig egyáltalán nem meglepő, hogy szellemileg romlásnak indul egy olyan ember aki (amellett, hogy ugyanúgy rendelkezik érzelmekkel) állandó kiszolgáltatottságban éli az életét, kitéve a természet szélsőségeinek, annak a mérhetetlen pszichológiai terrornak, melyek az utcán érik, amikor akár csak rájuk néz valaki megvetéssel, undorral teli tekintettel, vagy le is köpik, be is szólnak nekik.

Különben vannak ismerőseim, akik hozzám hasonlóan igyekeznek segíteni a hajléktalanokon, ám ennek ellenére mégis kikérik maguknak, ha egy mondjuk elutasítja a kenyeret, vagy egyéb élelmet, amit adnak. Erről speciel az a véleményem, hogy le kellene tenni arról, hogy saját kényed, törvényeid szerint akarj segíteni. Ha valaki mondjuk szomjazik, akkor egyértelmű, hogy fél kiló kenyérrel nem fogsz tudni rajta segíteni. Ha valaki épp -10 fokos éjszaka előtt áll és   te nem vagy hajlandó neki alkoholra adni, hogy felmelegedjen, akkor ne te háborodj fel azon, hogy nem kell nekik a segítséged.

Igazándiból elég bő ez a témakör és hosszan lehetne ecsetelni akár ezt is. Amely kérdéseket a leggyakrabban hallom, olvasom vagy megkapom:
- Te mit teszel a hajléktalanokért?
- Hány hajléktalan lakik nála? (...)
- Hogyan tudunk segíteni a hajléktalanokon?
- Én is megküzdök a saját dolgaimért, miért segítsek rajtuk? Küzdjenek meg ők is ezért!
- Mire figyeljek oda ahhoz, hogy én ne kerüljek utcára?

Utolsó módosítás: ZoSo (2017. 11. 04. - 21h19)


https://orig00.deviantart.net/ceaf/f/2019/076/6/a/fighter_abaddon_signature_by_elyroze_by_outl4st-dd2byt8.gif

Kijelentkezve

#3 2017. 11. 04. - 21h55

Árnyék gárda
Szilvy
Legyőzte a Dahut
Szilvy
...
Üzenetek: 2 970

Beszállok a témába.

Az első ami eszembe jutott, hogy ennek az az oka, hogy gyenge a szociális hálónk, de nem csak ez...

Tény, hogy van egy elenyésző részük, amelyik próbál kijutni a gödörből, de úgy tapasztaltam Pesti lakosként, hogy legtöbbjük szándékosan hanyagolja el magát. Ismertem egy fiatal párost, akik azért lettek hajléktalanok, mert nem akartak dolgozni, nincs háttér történet, ennyi... Annyi volt a történetük, hogy a lány összejött egy mihaszna palival, aki nem akart dolgozni, egy ideig a szülő eltartotta az ingyenélő fiút is, majd pár év után mikor nem bírták idegileg választás elé állították a csajt. A csaj a pasit és az utcát választotta és nap mint nap elő adta az aluljáróban, hogy milyen jó dolga van, hogy nem kell dolgoznia. Ezt még szerelmi történetnek sem tudnám nevezni és igen, sajnos megértem a szülőket, hisz ő nekik is fent kellett tartaniuk egy háztartást. Egy évig láttam őket az aluljáróban minden nap, nem tudom azóta mi lett velük.
Aztán jöjjön egy másik példa, osztálytársam anno ki találta, hogy jótékonykodik, a szendvicsét oda adta kedvesen egy hajléktalannak. Természetesen a hajléktalan hozzá vágta, nem szép szavakkal illetve, ami jó formán annyi magyarra fordítva, hogy mit képzelt magáról, hogy szendvicset adott neki, hisz neki pia kell! Értelem szerűen sosem jótékonykodott többet az illető.
Nap mint nap tanúja vagyok csöndes megfigyelőként és azt látom, hogy legtöbbjük konkrétan bunkó és ezt nem tudják az iskolázatlanságukra fogni, hisz egykoron nyilván ők is jártak iskolába és voltak valakik.
Ha meg már alkoholizmus, nem szabad elfelejteni a fordítottját. Van aki az alkoholizmus miatt veszíti el munkáját, majd lakását és válik hajléktalanná. Nekem ne mondja senki, hogy az alkoholizmus betegség, együtt éltem egy alkoholistával gyerekként, mellette nőttem fel és nem egyáltalán nem akart tenni ellene, de mi sem tehettünk semmit, mert "ő nem alkoholista". Ritka esetben nyilvánítanak beszámíthatatlanná valakit és tudtommal hiába alkoholista valaki, amíg ezt nem fogadja el és nem járul hozzá, addig nem lehet rajta segíteni.

Tehát tapasztalataim okán, nem akarok nekik segíteni és ezt így érzem rendjén, úgy látom legtöbbjük maguk választották ezt az életet és nem is akarnak tenni, hogy mások legyenek. Tisztelet persze a kivételnek, a talán 5%-nak. Ha kapnak is ellátást hajléktalan szálló formájában nem hajlandóak fürödni és nem érdekli őket, hogy mások kiakarják rakni őket a szobából, mert inkább vannak kint büdösen a hidegbe, mint tisztán bent.

ZoSo írta:

...ami egy hideg télen mondjuk feltétlenül fontos ahhoz, hogy ne fagyj halálra? Természetesen az alkohol... annak a mérhetetlen pszichológiai terrornak, melyek az utcán érik, amikor akár csak rájuk néz valaki megvetéssel, undorral teli tekintettel, vagy le is köpik, be is szólnak nekik.

Kötve hiszem, hogy az tél miatt innának, főleg mikor nyár van mondjuk...
És mi lesz az én pszichológiai terrorommal? Mert ők nyugodtan leköphetnek, ha el mész mellettük, mert csak nem tetszik nekik, hogy fiatal dolgozó nő elmegy előttük. Nagyon csúnyán, ok nélkül beszólnak és mikor este mész, főleg egyedül az ijesztő tud lenni és megalázó is.
Bocs, hogy ilyen önző vagyok és csak magamra gondolok....

Utolsó módosítás: Szilvy (2017. 11. 04. - 22h05)

Kijelentkezve

#4 2017. 11. 04. - 22h55

Obszidián gárda
Amy5414
Tündérek cinkosa
Amy5414
...
Üzenetek: 1 263

Saját és mások tapasztalatait mesélném el, amelyekből végül is semleges következtetést vontam le a hajléktalanokat illetően.

Nővérem az egyetemre hajnali négykor szokott bejárni többször is hetente, hogy kapjon egy jó zongoratermet gyakorolni, mert bár van a bentlakásban egy pianinó, a fejlődéshez mégiscsak kell egy jobb zongora, de ez lényegtelen. A csendórák miatt a kapus nem engedi be az egyetemistákat gyakorolni, mert a szomszédok már többször panaszt tettek. Úgyhogy vagy tízen versenyeznek a négy zongorateremért, hogy melyikük ér oda hamarabb, gyakran perceken múlik, s négytől hatig ott "csöveznek" a kapu előtti lépcsőn.
Történt egyszer, hogy arra járt egy hajléktalan. Meglátta a fiatalokat, s kérdezte, hogy mi dolguk ilyen órában kint. Látszott rajta, hogy értelmes ember, elmesélték neki, hogy miért vannak ott, ahol. A hajléktalan pedig, ahelyett, hogy kért volna tőlük akármit is, adott egy rongyot, hogy arra üljenek, és ne a hideg kőre. Nem fogadott el cserébe semmit tőlük. Azzal továbbment, még látták, hogy írogat valamit egy papírra, beszél magában, és igen, egy egészségügyi szeszbe is beleivott.
Kérdem én: egy hajléktalan ad, akkor nekem, neked meg a harmadiknak fáj adni? Mivel vagyunk mi többek emberileg?

És van a másik eset (bevallom, leginkább ilyennel találkoztam), aki kikéri magának, s ha adsz, akkor ne annyit adj, hanem annyit, amennyit ő mond. Akit tényleg nem érdekel az egész... leginkább a nagyobb bevásárlóközpontok parkolóiban is vannak hasonlóak, gyermemek, akik vihogva játszanak, hülyéskednek, de ahogy meglátnak egy bevásárlót, már felveszik a savanyú szerencsétlen képet és kéregetnek. Akiknek amúgy nincs semmi bajuk, de színészkedni, azt tudnak. Szerintem ezektől meg lehet spórolni az adományokat, mert megjegyeznek maguknak, mint kutya a területét, aztán le nem vakarod magadról, ha még ott jársz.

Nehéz, ha életetben csak egy fél mondatot beszélsz minden hajléktalannak, mert mit mondani többet (ő kér, s te vagy adsz, vagy nem), de igenis különbséget kell tenni hajléktalan és hajléktalan között. Valamennyire azért csak ki lehet következtetni, hogy kicsoda melyik fajtába tartozik. Akiről pedig nem lehet tudni: adjunk egy minimálisat, ne a mi lelkünkön száradjon.

Alkoholizmusról: szerintem mindenki magának választja ezt az utat. Legyen az oka bármi, szerelemtől elkezdve rossz társaságig, nem éri meg rendszerességgel folytatni, hiszen bátran állítom, hogy mindenki tudja, hogy az ital rendszeres bevitele mihez vezet. Ahhoz pedig, hogy felismerd a bajt és orvosolni tudjad, el kell dobnod kicsit az egódból. Ez pedig nem mindenkinek sikerül.

Kijelentkezve

#5 2017. 11. 04. - 23h06

Obszidián gárda
Elyroze
A vízi nimfák cinkosa
ZoSo
...
Üzenetek: 32 050

Szilvy írta:

mert nem akartak dolgozni, nincs háttér történet [...] nap mint nap elő adta az aluljáróban, hogy milyen jó dolga van, hogy nem kell dolgoznia.
Az, hogy valaki nem akar dolgozni és nem is fog, önmagában egy döntés. Az viszont, hogy valaki tud-e dolgozni és akar is, már teljesen más! Ha ez a pár úgy döntött, hogy nem akar, akkor nyilvánvalóan nem szorulnak segítségre, hisz nincs bennük szándék afelé, hogy ők rendelkezzenek keresettel, amiből mondjuk egy albérletet tudnak kivenni, legyen hol élniük. De vedd figyelembe azt is, hogy sokan - ha hasonló okokból jutottak is el eddig - viszont ráébredhetnek arra (bármi is a múltjuk), hogy nem bírják ezt az életet, szükségük van munkahelyre, hajlandóak dolgozni és szeretnének biztonságos fedelet a fejük fölött tudni.

Aztán jöjjön egy másik példa, osztálytársam anno ki találta, hogy jótékonykodik, a szendvicsét oda adta kedvesen egy hajléktalannak. Természetesen a hajléktalan hozzá vágta, nem szép szavakkal illetve, ami jó formán annyi magyarra fordítva, hogy mit képzelt magáról, hogy szendvicset adott neki, hisz neki pia kell! Értelem szerűen sosem jótékonykodott többet az illető.
Van ismerősöm, aki hajszál pontosan ugyan ilyen tapasztalatokat élt át (egyébként nem is olyan ritka eset). Mit tett ez után? Továbbra is gondolt azokra a bajbajutottakra, akik viszont segítségre szorulnak. Mert attól hogy van, aki - ki tudja, milyen okból - eljutott idáig, hogy a segítséget ilyen stílusban utasít vissza még nem jelenti azt, hogy kevesebb lenne a rászoruló, aki viszont értékelné azt, amit adnak nekik.

Számomra logikátlannak tűnik az, hogy egy negatív tapasztalat véget mindenki előtt becsukod az ajtót. Saját döntés ez is, de nem nevezném "értelem szerűen"-nek kiindulva abból, hogy minden ember más.

Van aki az alkoholizmus miatt veszíti el munkáját, majd lakását és válik hajléktalanná. Nekem ne mondja senki, hogy az alkoholizmus betegség, együtt éltem egy alkoholistával gyerekként, mellette nőttem fel és nem egyáltalán nem akart tenni ellene, de mi sem tehettünk semmit, mert "ő nem alkoholista".
Tegyük fel a fő kérdést. Miért lesz alkoholista valaki? Nos, erre ezer válasz létezik. Tudjuk jól, hogy a mai fiatalságból kiindulva láthatjuk, hogy sokan mondjuk beilleszkedés reményétől, nagyzolás vágyától fűtve, vagy gátlásbomlasztás miatt isznak. Ezeket én mondjuk személy szerint ellenzem is DE... pár métert kell lépnem ahhoz, hogy felhozzak valakit, aki alkoholistává vált és utcára is került (de mára már visszaverekedte magát a Társadalomba). Hogy miért nyúlt az alkoholhoz? A felesége megcsalta, elhagyta, elválasztotta a gyermekétől és kiforgatta minden vagyonából. Lelkileg teljesen összetört, nem tudott felállni. Egy ideig volt pénze albérletre, de később az alkoholproblémái miatt kirúgták, majd röviddel ezután kihúzták a fedél alól.

A soraidat elemezve úgy látom, hogy te negatív tapasztalataid ráhúzod minden alkoholistára s azonnal azt feltételezed, hogy nem akarnak tenni ellene, pedig ez akármilyen fura, nem minden esetben van így! Lehet, hogy a veled egy fedél alatt élő alkoholista éppen nem akart tenni ellene (volt ilyen rokonom is sőt, gyilkossági kísérletei is voltak - én ennek ellenére igyekszem hideg vérrel kezelni a témát), de mások viszont látják, hogy igen, ez számukra és a környezetük számára is probléma és le kell, hogy tegye.

Ez egy függőség! Azt pedig felfoghatjuk egyfajta betegségként; gyakran akkor érzékeli így az ember, ha érzékeli annak a negatív hatásait (akár egészségügy, akár anyagi), vagy lett komolyabb következménye, akár életveszélyes. Rengeteg függőség létezik, a cigitől, a töménytelen mennyiségű kávé adagoktól kezdve a notórius telefonhasználattól egészen a számítógépes játékok iránti megszállottságig, s még tovább. Ahhoz, hogy ezt valaki levetkőzze, nagyon kemény, szilárd akaraterő kell. Vannak, akik inkább csak mondogatják, hogy meg akarnak szabadulni a függőségüktől. Vannak, akik újra s újra belevágnak, de mihelyst megjelennek az elvonási tünetek visszaesnek - mert pl. nem bírják, esetleg a környezetükben sincs senki aki megértené őket vagy támogatná őket.

Volt egy függőségem, ami egyébként - lehet hogy fura - nagyon komoly probléma manapság is. Szégyellem, nem szégyellem, de borzasztóan kóla függő voltam. Naponta 2,5 liter kólát ittam meg. Nem csak, hogy a pénztárcám terheltem - amelyből kólára kiemelt összeg mehetett volna zöldségre, húsra és egyéb fontos, egészséges élelmiszerre pl. - de fizikailag is érezhetőek voltak a hatásai. Eleve nem ettem sokat, így a súlyomon jelentősen nem; de a közérzetemen, fizikai teljesítő képességemen és azon, hogy kevesebb pénz jutott ételre nagyban megmutatkozott. Sok-sok hónap kellett ahhoz, hogy egy olyan lökést kapjak önmagamtól - mivel a külvilág tett a helyzetemre, így a velem élők is - hogy a kegyetlen fejfájás és rosszullétek ellenére kitartsak addig, amíg a szervezetem hozzá szokik a természetes állapotához! Akár tetszik akár nem; ha egy alkoholhoz szokott, alkoholt igénylő szervezettől megvonják azt, akkor nagyon nagy megpróbáltatást jelent megbirkózni az elvonási tünetekkel (nem mellesleg akadnak, akik ebbe halnak bele).

Ha kapnak is ellátást hajléktalan szálló formájában nem hajlandóak fürödni és nem érdekli őket, hogy mások kiakarják rakni őket a szobából, mert inkább vannak kint büdösen a hidegbe, mint tisztán bent.
Az a probléma, hogy a hajléktalanszállókon uralkodó állapot nem a legjobb. Sok hajléktalant, ha megkérdezel elmondják, hogy egyszerűen lehetetlen kihúzni úgy ott egy éjszakát, hogy ne lopnának el tőlük valamit. Például az egyetlen cipődet, amiben éppen utcára léphetsz. Azt hiszem érthető, hogy sokan inkább az utcát választják, mert a szó szoros értelmében nem biztonságosabbak az ilyen szállók.

Sajnos vannak emberek, akiket idővel az utca szocializál és nem az a segítség, hogy összegyűjtik egy helyre őket. És miben segít a hajléktalan szálló? Úgy egyébként? Attól, hogy valaki ilyen szállókra jár, nem fog munkát találni magának, nem lesz képes saját lábra állni és beilleszkedni, visszakerülni abba a Társadalomba, amelyből kihullott. Ahogy egy ismerősöm mondja, a hajléktalanszállók csak arra jók, hogy ezeket az embereket ne kelljen nézni és valahol igaza van.

Kötve hiszem, hogy az tél miatt innának, főleg mikor nyár van mondjuk...
Ez megint egy okozat > okként való feltüntetés. Az, aki télen el kezd inni elég valószínű, hogy pusztán a körülmények végett és az alkohol szervezetre való hatása végett esélyes, hogy azt nyáron is folytatják. De persze vannak kivételek és én elég sokat látok mindkét táborból.

És mi lesz az én pszichológiai terrorommal? Mert ők nyugodtan leköphetnek, ha el mész mellettük, mert csak nem tetszik nekik, hogy fiatal dolgozó nő elmegy előttük. Nagyon csúnyán, ok nélkül beszólnak és mikor este mész, főleg egyedül az ijesztő tud lenni és megalázó is.
Nekem is vannak negatív tapasztalataim, de ha olyan hozzáállással fordulnék minden felé, amiről/akiről negatív véleményem van kötve hiszem, hogy bárkivel hajlandó lennék szóba állni, vagy segíteni. Sok fiatal, dolgozó nőt ismerek, akikről elmondhatom, hogy számomra az az életvitel amit folytatnak, ahogy öltözködnek, ahogy viselkednek, ahogy megnyilvánulnak - engem taszít. Ha én most erre alapozva ignorálnék és sorsára hagynék mindenkit, aki teszem azt fiatal, dolgozó nő, akkor nem sok mindenki számíthatna a segítségemre, együttérzésemre, megértésemre - pedig én is az vagyok.

Vagy a férfiak. Engem háromszor próbáltak a környéken megerőszakolni. Ebből egy illető közvetlen szomszédom volt, egy külföldön szolgáló házas, 40 feletti katona férfi. Ennek ellenére nem vetem meg az összes létező férfit, hanem a tapasztalataimat felhasználva igyekszek körültekintőbb lenni, felismerni a különféle szituációkat és megfelelően kezelni a kialakult helyzetet. Miért? Mert az, hogy nekem van valamiről/valakiről egy negatív élményem (vagy több) még nem zárja ki azt, hogy én minden hasonlóra (vagy annak vélt személyre) gyűlölettel, megvetéssel tekintsek.

Amit te csinálsz, nos az én szememben nem önzőség - nyilván te tudod, miképp "szánod". Viszont az nyilvánvaló, hogy az én felfogásommal nem összeegyeztethető, mert a negatív tapasztalat az én szememben nem egy egyértelműen kizáró ok arra, hogy elítéljek egy egész csoportot és szánt-szándékkal csak a negatívokat erősítsem magamban, vagy másokban velük kapcsolatban. Mert ez nem egy reális kép, csak egy része a valóságnak, amibe beletemetkezel. Nem egy felemelő, értelmes beszélgetésem volt utcán élő hajléktalanokkal. Olyanokkal, akiktől az elhangzottak alapján komolyan, sok dolgozó embernek lenne mit tanulnia.

Ez egyébként egy roppant híres videó lett és alátámaszthatom hogy igen, az én körzetemben is vannak ilyen hajléktalanok:

Utolsó módosítás: ZoSo (2017. 11. 04. - 23h09)


https://orig00.deviantart.net/ceaf/f/2019/076/6/a/fighter_abaddon_signature_by_elyroze_by_outl4st-dd2byt8.gif

Kijelentkezve

#6 2017. 11. 05. - 10h17

Abszint gárda
Klloé
Unikornisok cinkosa
Klloé
...
Üzenetek: 422

A hajléktalanokhoz való  negatív hozzáállása érthető. Kezdjük ott, hogy sok állhajléktalan és rászorult létezik. Egerben velem is előfordult, hogy egy szegény hajléktalan pénzt kért, adtam neki egy keveset, aztán tisztes távolból követtem. Mit gondoltok mit vett? Cigarettát.

A hajléktalanoknak akkor elég élelmet adni, azt hiszitek nyilván. Nos futottam össze olyannal akinek pénz helyet élelmet adtam. Mivel megfogadtam csak élelmet pénzt nem. Nos azt garantálom, hogy ezen emberek jobbak a papoknál, mert 1001 áldást küldenek rád tetteidért. Nos eme ember is ez tette, és mikor tovább állva vissza néztem rá, láttam , hogy az élelem a kukába landolt.

Keresztanyám volt férje is iszákos volt, verte és bántalmazta a gyerekeit. Elváltak. Megkapta az ö részét igazságosan, azonban hamar elitta. A munkahelyéről is kirúgták ittas állapot miatt,azonban elég büszke és makacs volt, hogy ne fogadjon el segítséget. Pedig minden karácsonykor keresztanyám ellátta takaróval, meg élelmekkel.

A hírekben is sok csalóról lehet hallani. Én emlékszek egyre ami tényleg megbotránkoztatott . Egy anyuka kért segítséget, gyermekei ruháztatására meg iskolai felszereléseinek beszerzésére, sok segítőkész ember adta oda ruháit. Amit utána az asszony árusítgatót.

Tudom hogy van sok jó és nemes példa is, azonban én nem tapasztaltam, és az ember első sorban tapasztalataiból építkezik. Már azon is elgondolkodik manapság az ember, hogy a gyűjtésre szánt pénz tényleg jóshelyre került, és nem más zsebébe, vagy ép egy beteg gyermekének gyűjtő család hiteles e és nem átverés.

Nem lehet az embereket ezért felelősségre vonni, ha drogos,cigis,iszákos embert látnak, azt gondolván ha pénzt adnak neki akkor se élelemre költené és ha élelmet az a szemétben végezné. Megjegyzem sok hajléktalan ép ezért is nem tud kimászkálni problémájából. Tehát lehet, hogy vannak igazi rászorulok, akik kedves értékes példamutató emberek és önhibájukon kívül kerülnek utcára, azonban kétszer annyi csaló vagy ép lesiklott ember is létezik.

Tehát nem feltétlen az emberek hibája a lenéző megvető bánásmód. Bevallom őszintén már én se tudok máshogy honorálni, hisz az már naivság lenne. Max oda lököm azon hideg kajámat amit ép nélkülözhetek s kész, aztán mindegy, hogy megeszi vagy kukába vágja.

Utolsó módosítás: Klloé (2017. 11. 05. - 10h27)

Kijelentkezve

#7 2017. 11. 05. - 11h04

Árnyék gárda
MollyMay
A familiárisok barátja
MollyMay
...
Üzenetek: 3 613

Érdekes téma, hiszen naponta elmegyünk egy csomó megrekedt élet mellett, és már kb fel sem tűnik a jelenlétük, annyira hozzászoktunk. Nincsenek álmaik, életcéljaik, vagy ha lennének is, hajléktalanként nem tudják megvalósítani azokat. Sajnálom őket, de a legtöbbjük valamilyen függőség miatt került az utcára - ezért is vannak, akik nem ételre költik a tarhált pénzt, hanem alkoholra/cigire/drogokra.

Nekem is jóval több negatív tapasztalatom van sajnos, mint pozitív. Volt, hogy számon kértek, miért csak ennyi pénzt adok, miért nem többet. Kiszúrta, hogy van nálam egy 200 ft-os is, amiből a suliban szendvicset akartam venni (középiskolás voltam, nyilvánvaló volt, hogy nincs saját keresetem), hát ugyan már, azt miért nem adom oda, mekkora smucig vagyok. :'D
Nagyapámhoz amikor odament egy hajléktalan letarhálni, mondta, hogy ad neki 10 000 ft-ot, ha most eljön vele egy építkezésre kicsit melózni (építőiparban dolgozott). Mit gondoltok, mi volt a válasz? Szó nélkül ment oda a következő emberhez pénzt kérni...

Ugyanakkor vannak teljesen értelmes, normális emberek is az utcán, akik dolgoznának, de nem tudnak, mert már egy utcaseprő álláshoz is e-mailes, fényképes önéletrajz kell, bár tény, hogy ilyenhez ritkábban van "szerencsém".
Sajnos ha mindenkinek adnék pénzt, aki kér tőlem, én is az utcára kerülnék előbb-utóbb. Rengetegen vannak, de komolyan, sétálsz Pesten és mindenhol hajléktalanok fekszenek. Borzasztó.

Akit érdekel a téma, annak ajánlom A Moszkva tér gyermekei című könyvet. Az írója hajléktalanokról írta a szakdolgozatát, és ehhez két hónapig kint élt velük a Moszkván. Bár ezek nem azok a "klasszikus" hajléktalanok voltak, hanem többségében fiatal, dolgozni képes emberek, különböző függőségekben szenvedő punkok. Ami számomra nagyon érdekes, és egyben taszító volt, hogy néha hozzájuk csapódott egy-két olyan ember, akinek volt lakása. Majd amikor jóhiszeműen felhívta őket magához, mert azt hitte, barátok, kifosztották az egészet, ellopták amit csak tudtak, hogy aztán a pénzt alkoholra és drogokra költsék. És mindezek ellenére az író leányzó olyan szeretettel beszél róluk a könyvben, amit én nehezen tudok megérteni így, mindenesetre érdekes egy kis betekintést nyerni ebbe a világba.

Utolsó módosítás: MollyMay (2017. 11. 05. - 11h08)


https://i.imgur.com/Vdb7AiR.jpg

Kijelentkezve

#8 2017. 11. 05. - 11h48

Árnyék gárda
Szilvy
Legyőzte a Dahut
Szilvy
...
Üzenetek: 2 970

ZoSo írta:

Az, hogy valaki nem akar dolgozni és nem is fog, önmagában egy döntés. Az viszont, hogy valaki tud-e dolgozni és akar is, már teljesen más! Ha ez a pár úgy döntött, hogy nem akar, akkor nyilvánvalóan nem szorulnak segítségre, hisz nincs bennük szándék afelé, hogy ők rendelkezzenek keresettel, amiből mondjuk egy albérletet tudnak kivenni, legyen hol élniük. De vedd figyelembe azt is, hogy sokan - ha hasonló okokból jutottak is el eddig - viszont ráébredhetnek arra (bármi is a múltjuk), hogy nem bírják ezt az életet, szükségük van munkahelyre, hajlandóak dolgozni és szeretnének biztonságos fedelet a fejük fölött tudni.

Van ismerősöm, aki hajszál pontosan ugyan ilyen tapasztalatokat élt át (egyébként nem is olyan ritka eset). Mit tett ez után? Továbbra is gondolt azokra a bajbajutottakra, akik viszont segítségre szorulnak. Mert attól hogy van, aki - ki tudja, milyen okból - eljutott idáig, hogy a segítséget ilyen stílusban utasít vissza még nem jelenti azt, hogy kevesebb lenne a rászoruló, aki viszont értékelné azt, amit adnak nekik.

Számomra logikátlannak tűnik az, hogy egy negatív tapasztalat véget mindenki előtt becsukod az ajtót. Saját döntés ez is, de nem nevezném "értelem szerűen"-nek kiindulva abból, hogy minden ember más.

Tegyük fel a fő kérdést. Miért lesz alkoholista valaki? Nos, erre ezer válasz létezik. Tudjuk jól, hogy a mai fiatalságból kiindulva láthatjuk, hogy sokan mondjuk beilleszkedés reményétől, nagyzolás vágyától fűtve, vagy gátlásbomlasztás miatt isznak. Ezeket én mondjuk személy szerint ellenzem is DE... pár métert kell lépnem ahhoz, hogy felhozzak valakit, aki alkoholistává vált és utcára is került (de mára már visszaverekedte magát a Társadalomba). Hogy miért nyúlt az alkoholhoz? A felesége megcsalta, elhagyta, elválasztotta a gyermekétől és kiforgatta minden vagyonából. Lelkileg teljesen összetört, nem tudott felállni. Egy ideig volt pénze albérletre, de később az alkoholproblémái miatt kirúgták, majd röviddel ezután kihúzták a fedél alól.

A soraidat elemezve úgy látom, hogy te negatív tapasztalataid ráhúzod minden alkoholistára s azonnal azt feltételezed, hogy nem akarnak tenni ellene, pedig ez akármilyen fura, nem minden esetben van így! Lehet, hogy a veled egy fedél alatt élő alkoholista éppen nem akart tenni ellene (volt ilyen rokonom is sőt, gyilkossági kísérletei is voltak - én ennek ellenére igyekszem hideg vérrel kezelni a témát), de mások viszont látják, hogy igen, ez számukra és a környezetük számára is probléma és le kell, hogy tegye.

Ez egy függőség! Azt pedig felfoghatjuk egyfajta betegségként; gyakran akkor érzékeli így az ember, ha érzékeli annak a negatív hatásait (akár egészségügy, akár anyagi), vagy lett komolyabb következménye, akár életveszélyes. Rengeteg függőség létezik, a cigitől, a töménytelen mennyiségű kávé adagoktól kezdve a notórius telefonhasználattól egészen a számítógépes játékok iránti megszállottságig, s még tovább. Ahhoz, hogy ezt valaki levetkőzze, nagyon kemény, szilárd akaraterő kell. Vannak, akik inkább csak mondogatják, hogy meg akarnak szabadulni a függőségüktől. Vannak, akik újra s újra belevágnak, de mihelyst megjelennek az elvonási tünetek visszaesnek - mert pl. nem bírják, esetleg a környezetükben sincs senki aki megértené őket vagy támogatná őket.

Volt egy függőségem, ami egyébként - lehet hogy fura - nagyon komoly probléma manapság is. Szégyellem, nem szégyellem, de borzasztóan kóla függő voltam. Naponta 2,5 liter kólát ittam meg. Nem csak, hogy a pénztárcám terheltem - amelyből kólára kiemelt összeg mehetett volna zöldségre, húsra és egyéb fontos, egészséges élelmiszerre pl. - de fizikailag is érezhetőek voltak a hatásai. Eleve nem ettem sokat, így a súlyomon jelentősen nem; de a közérzetemen, fizikai teljesítő képességemen és azon, hogy kevesebb pénz jutott ételre nagyban megmutatkozott. Sok-sok hónap kellett ahhoz, hogy egy olyan lökést kapjak önmagamtól - mivel a külvilág tett a helyzetemre, így a velem élők is - hogy a kegyetlen fejfájás és rosszullétek ellenére kitartsak addig, amíg a szervezetem hozzá szokik a természetes állapotához! Akár tetszik akár nem; ha egy alkoholhoz szokott, alkoholt igénylő szervezettől megvonják azt, akkor nagyon nagy megpróbáltatást jelent megbirkózni az elvonási tünetekkel (nem mellesleg akadnak, akik ebbe halnak bele).

Az a probléma, hogy a hajléktalanszállókon uralkodó állapot nem a legjobb. Sok hajléktalant, ha megkérdezel elmondják, hogy egyszerűen lehetetlen kihúzni úgy ott egy éjszakát, hogy ne lopnának el tőlük valamit. Például az egyetlen cipődet, amiben éppen utcára léphetsz. Azt hiszem érthető, hogy sokan inkább az utcát választják, mert a szó szoros értelmében nem biztonságosabbak az ilyen szállók.

Sajnos vannak emberek, akiket idővel az utca szocializál és nem az a segítség, hogy összegyűjtik egy helyre őket. És miben segít a hajléktalan szálló? Úgy egyébként? Attól, hogy valaki ilyen szállókra jár, nem fog munkát találni magának, nem lesz képes saját lábra állni és beilleszkedni, visszakerülni abba a Társadalomba, amelyből kihullott. Ahogy egy ismerősöm mondja, a hajléktalanszállók csak arra jók, hogy ezeket az embereket ne kelljen nézni és valahol igaza van.

Nekem is vannak negatív tapasztalataim, de ha olyan hozzáállással fordulnék minden felé, amiről/akiről negatív véleményem van kötve hiszem, hogy bárkivel hajlandó lennék szóba állni, vagy segíteni. Sok fiatal, dolgozó nőt ismerek, akikről elmondhatom, hogy számomra az az életvitel amit folytatnak, ahogy öltözködnek, ahogy viselkednek, ahogy megnyilvánulnak - engem taszít. Ha én most erre alapozva ignorálnék és sorsára hagynék mindenkit, aki teszem azt fiatal, dolgozó nő, akkor nem sok mindenki számíthatna a segítségemre, együttérzésemre, megértésemre - pedig én is az vagyok.

Vagy a férfiak. Engem háromszor próbáltak a környéken megerőszakolni. Ebből egy illető közvetlen szomszédom volt, egy külföldön szolgáló házas, 40 feletti katona férfi. Ennek ellenére nem vetem meg az összes létező férfit, hanem a tapasztalataimat felhasználva igyekszek körültekintőbb lenni, felismerni a különféle szituációkat és megfelelően kezelni a kialakult helyzetet. Miért? Mert az, hogy nekem van valamiről/valakiről egy negatív élményem (vagy több) még nem zárja ki azt, hogy én minden hasonlóra (vagy annak vélt személyre) gyűlölettel, megvetéssel tekintsek.

Amit te csinálsz, nos az én szememben nem önzőség - nyilván te tudod, miképp "szánod". Viszont az nyilvánvaló, hogy az én felfogásommal nem összeegyeztethető, mert a negatív tapasztalat az én szememben nem egy egyértelműen kizáró ok arra, hogy elítéljek egy egész csoportot és szánt-szándékkal csak a negatívokat erősítsem magamban, vagy másokban velük kapcsolatban. Mert ez nem egy reális kép, csak egy része a valóságnak, amibe beletemetkezel. Nem egy felemelő, értelmes beszélgetésem volt utcán élő hajléktalanokkal. Olyanokkal, akiktől az elhangzottak alapján komolyan, sok dolgozó embernek lenne mit tanulnia.

De ez az akarás is meddig tart... Valóban lehet, hogy páran akarnak változtatni a helyzetükön, de vannak akiknek csak a szája nagy, mert első munka nap után rájönnek, hogy nem tetszik, hogy más dönti el helyettük, hogy mit csináljanak. Főleg náluk ugye ezzel a fürdés dologgal kezdődik minden, hogy még lefürdetni sem lehet őket kórházban, mert nem akarják.
Azzal egyetértek, hogy találjon erre a kormány megoldást, de csak azok részére, akik akarják is, ebből viszont nagyon kevés van. Ha jól tudom vannak is ilyen programok, hogy kapnak kis szobákat, közös fürdővel, ameddig dolgoznak.

Valahogy osztálytársam megértem, hogy ezek után ne akart konfliktust produkálni. Hisz ki tudja, lehet hogy a második nem a szendvicset vágja hozzá, hanem az üres sörös üvegét... És a csúnya szavakat sem viseli mindenki jól.
Én amúgy másért nem merek adni, azért mert ha egyszer adsz elvárják, hogy rendszeresen ismételd meg.
Van amúgy egy hajléktalan nő, aki bejár hozzánk lopni, mindig bejön, megnézi, hogy ott vagyok-e, aztán ki megy, ha össze találkozik a tekintetünk. Viszont ha hátat fordítok, akkor jaj nekem és ő van felháborodva, hogy nem engedem ki az ajtón a kezében lévő dolgokkal... Pedig azt a lopást bizony nekem kéne megfizetnem és nem azért dolgozok, hogy aztán eladja pár száz forintért a 2000ft-s dolgokat. Aztán szintén jaj neked, hogy nem vagy hajlandó kivenni a kasszából pénzt és adni neki egy keveset, ha már neked annyi van.... Pedig jó nem sokat fizet a cég, nem véletlen járok dolgozni, de ezek még a saját fizetésed is konkrétan számon kérik. Én meg inkább nem adok, mert nem akarok úgy járni, mint ők, az élet drága sajnos. Hogy a napi átkozódást ne említsem, mert hetente egyszer egy jó lélek legalább megátkozz, ha nem adsz neki vagy éppen nem hagyod lopni.

De ez szintén a kivétel. Nem tudom, hogy csak én találkozok állandóan negatív példával. Az én ismert alkoholistám azért lett az, mert meghalt a anyja, ideg összeroppanást kapott, vagy 10 évet ezek után ennek dacára kibírtunk mellette, úgy hogy rendszeresen ivott, egyre többet az évek alatt. Munkahelyet nem nagyon volt, mert szépen elvesztette, ami meg jobb volt, nem fogadta el és itt nem fejtem ki, hogy mi volt a válasz, de sokadik sörrel a kezében tud pofázni a telefonba az ember.... Majd még miután ott hagytuk maradt egy lakása, amit szépen eladott egyik iszákos napján pár százezer forintért, gazdag is volt elmondása szerint vagy három napig... Azóta hogy elhagytuk eltelt több mint 10 év, de ha hirtelen kitalálná, hogy jó útra akar térni, akkor csak remélni tudom, hogy nem sikerül neki és észre veszi, hogy milyen fájdalmat okozott a környezetének  tetteivel. Komolyan szívből remélem, hogy mindenki elfordul tőle, ha erre kerülne a sor.
Mert ezek az emberek nem csak saját magukat teszik tönkre egy kis hibáért, a te általad említett résznél, hogy megcsalja a felesége vagy ki rúgják és elkezd inni. Ember életeket tesznek tönkre a leépülésük alatt, mert mi van a családjuk többi tagjával? Már akinek van persze, de arra akarok utalni, hogy nem mindenki érdemli meg a megbocsájtást.
Amit a fiatal korosztályra írtál, azzal egyetértek, nekik én is megadnám az esélyt, mert fiatalon még könnyen befolyásolható az ember és valóban megérdemlik a kijutást. De az idősebbeknél nem mindig van oka az alkoholizmusnak és jobban ki hat a körülötte élőkre.

Ez részben valóban így van, irtózom és undorodom tőlük konkrétan. Lehet, hogy gyerekkori trauma, de valamire megtanított, kerüld az iszákosokat....

Erről a South park jut eszembe, ott volt ez nagyon jól kiparodizálva. Ki tartok amellett, hogy a rák, a tumor, a testi és szellemi fogyatékosság betegség, szerencsétlenek nem tehetnek róla, normális emberek, akik szeretnének élni. Aztán jönnek az alkoholisták, akik legyen vagy ne legyen ok, de akkor is önmaguk kezdenek el inni, dohányozni, drogozni. Legyen az a társadalom hatása vagy egyéb, de meg teszik és a negatív hatások bizony ott vannak a tv-ben is mindenhol, nem zsákbamacska. Maguknak ássák meg a sírt, nem titok. Szívesebben adok pénzt én is egy olyan alapítványnak, akik leukémiás gyerekekkel foglalkoznak, mint ilyenekkel. Nem lesz függő valaki egy száll cigitől vagy egy pohár sörtől sem lesz alkoholista az ember, ahogy egy átbulizott éjszakától sem lesz függő az ember, az egy folyamat és lehet dönteni, hogy időben leállsz vagy sem. Az viszont semmit sem fog megoldani, ha kirúgnak és elkezdesz vedelni, "segíts magadon, Isten is megsegít".

Vannak ezek a függőségek, de az lényegtelen hogy magadnak ártotál vele. Az első kérdés.. Ártottál ezzel másnak? Mert én úgy látom nem, mindenkinek vannak apró függőségei, tény hogy jobb egészséges dolgokat választani. Úgy látom, hogy amíg nem mások látják kárát, ez nem feltétlen probléma, az más kérdés, hogy leszokni nehezebb. Én anno éreztem, hogy három hét után rászoktam az energiaitalra, három hétig azt ittam minden reggel, majd rájöttem, hogy hoppá, már nem azért iszom, mert ébren kell maradnom és suli van, hanem azért, mert kívánom. Innentől kezdve, hogy észrevettem a tényt nem ittam többet, még reggelenként sem, inkább aludtam a padba. XD Félre értés ne essék, nem javaslom, hogy ilyenekkel éljünk, de még is csak más ha magának árt az ember, úgy hogy tudja és van az a lelkierő amivel ott lehet hagyni a dolgokat. Egyik távoli rokonom napi két-három doboz cigi szívott, talán ezt nevezik láncdohányosnak, meghalt a felesége (idősebb férfi) erre feltette az éppen nála lévő doboz cigit a polcra és közölte, hogy többet nem dohányzik. Egy évig legalább ott porosodott a polc tetején a fél doboz. XD Utána pedig ki lett dobva.

Viszont képesek egy kacat ellopása miatt is balhézni.

Nem is a hajléktalan szállókra gondolok, hanem tv-ben szoktam látni, hogy vannak más projektek úgy mond... Igaz ebben nincs tapasztalatom, hogy hozzá fűzzek bármit. Meg mint említettem én kevesüknél tartom azt, hogy valóban ki akarnak törni.

Az megint más, ha valakiben nem szimpatikus valami, de még is csak szívesebben segítesz egy olyan nőnek, aki ha lengén is van öltözve, de látod hogy segítségre szorul, mint egy olyannak, aki kilométerekről bűzlik és hozzá sem mersz érni. (Sőt mi több valószínűleg csak az alkoholtól nem bír megállni a lábán.)

Szerencsére ebben még nem volt tapasztalatom, én bőven megelégszem annyival, hogy ha színházba megyek ki öltözve, akkor sietnem kell és azon meg sem lepődök, ha az előttem lévő magassarkú szoknyás hölgynek beszólnak.... Akiről pedig lepereg és ugyanúgy megy tovább.... XD Hisz ez mindennapi, az más kérdés, hogy a lelkednek rosszul esik és előbb utóbb azt veszed észre, hogy nem szívesen veszel fel szoknyát vagy magassarkút, hogy elkerüld.

Jó, hogy ott van a kevés, akin segítenél, de ez nem ér meg annyit nekem, hogy a saját testi/lelki épségemet kockára tegyem.

A videót nem értem.
Volt amúgy egy ismerősöm, akik kimentek Horvátországba, elfogyott a pénzük nem tudtak hazajönni, ki ültek egy napra a piacra koldulni, nap 10000ft-t/fő kerestek átszámítva. Ezzel arra akarok utalni, hogy külföldön más a helyzet, hisz a szociális is háló is erősebb, ahogy még nyugat felé, nehezebben kerül utcára az ember.

Kijelentkezve

#9 2017. 11. 06. - 14h54

Obszidián gárda
Elyroze
A vízi nimfák cinkosa
ZoSo
...
Üzenetek: 32 050

Egerben velem is előfordult, hogy egy szegény hajléktalan pénzt kért, adtam neki egy keveset, aztán tisztes távolból követtem. Mit gondoltok mit vett? Cigarettát.
A hajléktalan azt vesz a kapott vagy szerzett pénzből, amit akar. Nem te fogod megmondani, hogy annak a hajléktalannak ott épp mire van szüksége és mi az, ami enyhít a nyomorán abban a pillanatban (gyakori érv egyébként a hajléktalanok segítsége ellen, hogy hát ezek az emberek nem fizetnek adót, ezért nem hasznosak a társadalomnak - nos de, fizetnek, fogyasztásit). Merem feltételezni, ha a nagymamádtól zsebpénzt kapsz, nem ő fogja megszabni neked hogy; tessék kicsim, itt van 1500 Forint, odaadom, hogy költsd el - DE csak Milka csokit vehetsz belőle!

Egyébként nem értem, miért olyan hatalmas az intolerancia a cigiző, alkoholista hajléktalanok ellen. Szerintem az az ember sem feltétlenül "jobb", vagy kevésbé "felháborítóbb", aki úgy cigizik, iszik, hogy van munkája és családja. Nehéz elhinnem, hogy a fiatalok többsége akik otthon pl. cigiznek, vagy eleve a dolgozó emberek, nem cigit fognak venni a keresetük vagy kapott pénzük döntő többségéből, vagy legalább egy részéből. Miért? Mert ez függőség is, és akár tetszik akár nem, minden egyes dohányos, vagy alkoholista lemond valamiről - akár innivaló, akár élelem - lásd, amit te követelsz a hajléktalantól, hogy vegyen.

Maradjunk annyiban, hogy én speciel eleve ellenzem a fentebb említett tevékenységeket és mivel én személy szerint soha nem próbáltam ki egyiket sem, illetve inni is legfeljebb évente egyszer, kétszer, amikor családi összejövetelek vannak - úgy gondolom, hogy ha az embernek több tartása lenne, és más dolgokat tartanának normálisnak, általánosnak és "menőnek", akkor nem lenne ennyi alkoholista, dohányos ember.

Spoiler (A megtekintéshez kattints ide!)

Amit én látok az az, hogy két külön dolgot mostok össze, és tekintitek ellentmondást nemtűrő velejárónak. Páran konkrét alkoholistákat elemeztek, nem pedig hajléktalanokat. Olyan dolgokról írtok, amik az alkoholistákra jellemző gyakran. Vegyük figyelembe, hogy az, aki rendelkezik családdal, saját keresettel, előfordulhat, hogy teljesen más okból kezd el inni - komolyabb indítékot nem is látok rá. Rossz társaságba keveredés fiatal korban? Valami negatív, tragikus "élmény"? Vagy szimplán csak eldöntötte, hogy ő piálni fog?

Alkoholista és alkoholista között is van különbség. Az alkohol minden emberre másképp hat és az, hogy épp részegen mit produkálnak nem fedi az ő teljes jellemüket. Láttam már olyan embert vér-agresszívan, aki amúgy szó szerint, egy néma angyal, amikor nincs benne pia. Olyat is, aki egyébként egy fékevesztett vadállat látszatát kelti, amikor pedig leissza magát, békésen elüldögél (néha a saját hányásában) és nevetgél mindenen, de amúgy nem keresi a konfliktust.

Ne abból próbáljunk egy hajléktalan (vagy egyáltalán, egy alkoholista jelleméből) következtetni, hogy részegen milyen. Kíváncsi vagyok, hogy ha hasonló helyzetben nem lenne más számotokra, csak az utca, aggódnod kéne a mindennapi betevő falaton, azon, hogy milyen esetleges veszélyek fenyegetnek az utcán, a sötétben (is), hogyan fogod túlélni az éjszakát és mondjuk milyen, ha le is betegszel - akkor pár hónap után milyen állapotba lennél, és hol érdekelne az, hogy ki milyen véleményt formál rólad, amikor az életed a tét? Vajmi kevés megértő ember létezik a világon, aki igyekezne rájönni, mi a megoldás, és nem leköpve átlépni felettük. Miért? Mert ez egy olyan görbe tükör a társadalom felé - előttetek is - ami addig nem tűnik el, amíg nem tesznek érte.

Egyébként meggyőződésem, hogy nem mindenki képes arra, hogy az embertársaikról érdemben gondoskodjon, vagy kellően átlássa a helyzetet, és előítéletek nélkül adottsága legyen a probléma megoldásához. Én azonban úgy gondolom, hogy ez egyrészt az állam problémája sőt, hatványozottan az államé! Hiszen ha a történelemben visszatekintünk, voltak helyszínek, országok, ahol gyakorlatilag mindegy volt, mit dolgozol mert elég volt az arra, hogy legyen lakás a fejed felett és nem uralkodott olyan "légkör" az ottani társadalmon, sem mentalitás - ami akár elfogadhatónak vélte volna azt, hogy valaki nem dolgozik. Ezt büntették is amúgy, mert egyébként bárkinek jutott ott munka.

A mi hazánkban ez nincs így. Persze vannak, akiknél a munka mint olyan - már csak gondolati síkon se fordul meg a fejekben, de ez szerintem egyrészt a neveltetése mellékterméke (igen, mert ha pl. elkényeztetsz egy kölyköt biztos lehetsz benne, hogy a Pokolért se fog neked tanulni - illetve nyilván megeshet, DE nem túl előnyös felfogás, szerintem), de a cél az lenne, hogy ezt az emberekbe ne törvénnyel verjük bele, hanem a gondolkodásukat változtassák meg. Mára azonban rengeteg, s egyre több a felelőtlen, éretlen szülő. Ezáltal beindul a vak vezet világtalant effektus s talán kevés gyermek lesz, aki nem átveszi a családfők hibáit, hanem elrettentő példaként éli meg és mindent megtesz azért, hogy ő ne olyan legyen. Viszont ez a szám roppant mód kevés, ha arányaiban vizsgálom.@SATSUBAKU egyébként remekül megfogta a lényeget és a probléma egy fő forrását! Az emberiség számtalanszor beleugrott már ugyanabba a hibába, de egyszerűen képtelen tanulni belőle.

Gond, hogy az ember által felépített rendszer önmagában hibás. Egyszer megkérdeztem néhány embert egy nyilvános Chaten, hogy szerintük mi okozza a legtöbb problémát az emberiség szempontjából? Mindenki egyhangúan rámutatott, hogy a pénz, meg az olaj. Ez a felfogás is remekül tükrözi, hogy az ember maga képtelen a saját hibáira rámutatni. Értelmes, fejlett fajnak állítja be magát, de képtelen a felelősségteljes, megfontolt döntések hozatalára és esze ágába nem jutna az, hogy magába nézzen s rájöjjön, elismerje, hogy a gond nem azokkal a dolgokkal van, amik körülöttük léteznek; hanem magával az emberiséggel.

Volt egy film, amiben egy rendkívül gazdag férfi - igen, biztosan ismerős lesz egyeseknek révén, hogy Marvel - létrehozott egy robotot, abból a célból, hogy védje meg az emberiséget a pusztulástól. Mint az kiderült, a robot célja az lett - hisz rövid időn belül felismerte, a hiba az emberben van, márpedig a forrással kell kezdeni valamit -, hogy egy természetes katasztrófát előidézve kiirtsa az emberiség többségét és kíváncsian megvárja, hogy a túlélők képesek-e összefogásra annak érdekében, hogy közösen túléljék, vagy ők is pusztulnak. Noha a filmben ez egy abszolút főgonoszi szerepnek számít, valójában roppant mód elgondolkodtató és sajnos, nagyon is igaz dologgal szembesít.

Nem egy civilizáció pusztult már ki a Föld bolygón, és még több szerte a Világegyetemben. Az emberi faj, az általa kialakított - illúzió - rendszer nem áll erős combokon, s most már eljutott arra a szintre, hogy vajmi kevés ideje van hátra. Természetes szelekció, az evolúcióban is egyértelműen megfigyelhető, hogy bizonyos időszakonként valamilyen formában az életben maradáshoz gyenge, vagy alkalmazkodni nem képes fajok elpusztulnak. Egy masszív természeti katasztrófa ellen képtelenek lennénk védekezni - de ez senkit nem érdekel, amikor épp azon vitázunk, hogy kit bombázzunk le legközelebb, és hogy hogyan szerezzünk több pénzt (valójában ez az "érték" sem létezik) azzal, hogy más országokat tönkreteszünk.

Azt tudjuk, hogy háborúk jelenleg is folynak, már évek óta - állandó veszélyt jelentve így a társadalomra és a környezetre is -, és folyamatosan, a Világ különböző pontjain emberek ezrei, százezrei halnak meg, s nyilvánvaló, hogy a Média nem fog értesíteni egy tévé előtt ülő emberkét se arról, amiről valóban tudni kéne. Ami biztos, hogy ma már rendelkezik az ember olyan fegyverekkel, amik elegendők ahhoz, hogy kipusztítsák a Boly... az emberi fajt... Igen, mert a Bolygó élővilága elég erős és alkalmazkodóképes ahhoz, hogy bizonyos állatfajok túléljék, vagy újak alakuljanak ki egy olyan időszakban, ahol az ember már hírből sem lesz majd ismert, de a Föld köszi, jól meglesz. És hiányozni fogunk bárkinek is? Nyilvánvalóan nem, mert nem kivételes eset, hogy "nap mint nap" eltűnik egy civilizált faj a Világegyetemből.

Szilvy

Utolsó módosítás: ZoSo (2017. 11. 06. - 15h11)


https://orig00.deviantart.net/ceaf/f/2019/076/6/a/fighter_abaddon_signature_by_elyroze_by_outl4st-dd2byt8.gif

Kijelentkezve

#10 2017. 11. 06. - 21h07

Árnyék gárda
Szilvy
Legyőzte a Dahut
Szilvy
...
Üzenetek: 2 970

ZoSo írta:

A hajléktalan azt vesz a kapott vagy szerzett pénzből, amit akar. Nem te fogod megmondani, hogy annak a hajléktalannak ott épp mire van szüksége és mi az, ami enyhít a nyomorán abban a pillanatban (gyakori érv egyébként a hajléktalanok segítsége ellen, hogy hát ezek az emberek nem fizetnek adót, ezért nem hasznosak a társadalomnak - nos de, fizetnek, fogyasztásit). Merem feltételezni, ha a nagymamádtól zsebpénzt kapsz, nem ő fogja megszabni neked hogy; tessék kicsim, itt van 1500 Forint, odaadom, hogy költsd el - DE csak Milka csokit vehetsz belőle!

Egyébként nem értem, miért olyan hatalmas az intolerancia a cigiző, alkoholista hajléktalanok ellen. Szerintem az az ember sem feltétlenül "jobb", vagy kevésbé "felháborítóbb", aki úgy cigizik, iszik, hogy van munkája és családja. Nehéz elhinnem, hogy a fiatalok többsége akik otthon pl. cigiznek, vagy eleve a dolgozó emberek, nem cigit fognak venni a keresetük vagy kapott pénzük döntő többségéből, vagy legalább egy részéből. Miért? Mert ez függőség is, és akár tetszik akár nem, minden egyes dohányos, vagy alkoholista lemond valamiről - akár innivaló, akár élelem - lásd, amit te követelsz a hajléktalantól, hogy vegyen.

Maradjunk annyiban, hogy én speciel eleve ellenzem a fentebb említett tevékenységeket és mivel én személy szerint soha nem próbáltam ki egyiket sem, illetve inni is legfeljebb évente egyszer, kétszer, amikor családi összejövetelek vannak - úgy gondolom, hogy ha az embernek több tartása lenne, és más dolgokat tartanának normálisnak, általánosnak és "menőnek", akkor nem lenne ennyi alkoholista, dohányos ember.

Amit én látok az az, hogy két külön dolgot mostok össze, és tekintitek ellentmondást nemtűrő velejárónak. Páran konkrét alkoholistákat elemeztek, nem pedig hajléktalanokat. Olyan dolgokról írtok, amik az alkoholistákra jellemző gyakran. Vegyük figyelembe, hogy az, aki rendelkezik családdal, saját keresettel, előfordulhat, hogy teljesen más okból kezd el inni - komolyabb indítékot nem is látok rá. Rossz társaságba keveredés fiatal korban? Valami negatív, tragikus "élmény"? Vagy szimplán csak eldöntötte, hogy ő piálni fog?

Alkoholista és alkoholista között is van különbség. Az alkohol minden emberre másképp hat és az, hogy épp részegen mit produkálnak nem fedi az ő teljes jellemüket. Láttam már olyan embert vér-agresszívan, aki amúgy szó szerint, egy néma angyal, amikor nincs benne pia. Olyat is, aki egyébként egy fékevesztett vadállat látszatát kelti, amikor pedig leissza magát, békésen elüldögél (néha a saját hányásában) és nevetgél mindenen, de amúgy nem keresi a konfliktust.

Ne abból próbáljunk egy hajléktalan (vagy egyáltalán, egy alkoholista jelleméből) következtetni, hogy részegen milyen. Kíváncsi vagyok, hogy ha hasonló helyzetben nem lenne más számotokra, csak az utca, aggódnod kéne a mindennapi betevő falaton, azon, hogy milyen esetleges veszélyek fenyegetnek az utcán, a sötétben (is), hogyan fogod túlélni az éjszakát és mondjuk milyen, ha le is betegszel - akkor pár hónap után milyen állapotba lennél, és hol érdekelne az, hogy ki milyen véleményt formál rólad, amikor az életed a tét? Vajmi kevés megértő ember létezik a világon, aki igyekezne rájönni, mi a megoldás, és nem leköpve átlépni felettük. Miért? Mert ez egy olyan görbe tükör a társadalom felé - előttetek is - ami addig nem tűnik el, amíg nem tesznek érte.

Egyébként meggyőződésem, hogy nem mindenki képes arra, hogy az embertársaikról érdemben gondoskodjon, vagy kellően átlássa a helyzetet, és előítéletek nélkül adottsága legyen a probléma megoldásához. Én azonban úgy gondolom, hogy ez egyrészt az állam problémája sőt, hatványozottan az államé! Hiszen ha a történelemben visszatekintünk, voltak helyszínek, országok, ahol gyakorlatilag mindegy volt, mit dolgozol mert elég volt az arra, hogy legyen lakás a fejed felett és nem uralkodott olyan "légkör" az ottani társadalmon, sem mentalitás - ami akár elfogadhatónak vélte volna azt, hogy valaki nem dolgozik. Ezt büntették is amúgy, mert egyébként bárkinek jutott ott munka.

A mi hazánkban ez nincs így. Persze vannak, akiknél a munka mint olyan - már csak gondolati síkon se fordul meg a fejekben, de ez szerintem egyrészt a neveltetése mellékterméke (igen, mert ha pl. elkényeztetsz egy kölyköt biztos lehetsz benne, hogy a Pokolért se fog neked tanulni - illetve nyilván megeshet, DE nem túl előnyös felfogás, szerintem), de a cél az lenne, hogy ezt az emberekbe ne törvénnyel verjük bele, hanem a gondolkodásukat változtassák meg. Mára azonban rengeteg, s egyre több a felelőtlen, éretlen szülő. Ezáltal beindul a vak vezet világtalant effektus s talán kevés gyermek lesz, aki nem átveszi a családfők hibáit, hanem elrettentő példaként éli meg és mindent megtesz azért, hogy ő ne olyan legyen. Viszont ez a szám roppant mód kevés, ha arányaiban vizsgálom.

Gond, hogy az ember által felépített rendszer önmagában hibás. Egyszer megkérdeztem néhány embert egy nyilvános Chaten, hogy szerintük mi okozza a legtöbb problémát az emberiség szempontjából? Mindenki egyhangúan rámutatott, hogy a pénz, meg az olaj. Ez a felfogás is remekül tükrözi, hogy az ember maga képtelen a saját hibáira rámutatni. Értelmes, fejlett fajnak állítja be magát, de képtelen a felelősségteljes, megfontolt döntések hozatalára és esze ágába nem jutna az, hogy magába nézzen s rájöjjön, elismerje, hogy a gond nem azokkal a dolgokkal van, amik körülöttük léteznek; hanem magával az emberiséggel.

Volt egy film, amiben egy rendkívül gazdag férfi - igen, biztosan ismerős lesz egyeseknek révén, hogy Marvel - létrehozott egy robotot, abból a célból, hogy védje meg az emberiséget a pusztulástól. Mint az kiderült, a robot célja az lett - hisz rövid időn belül felismerte, a hiba az emberben van, márpedig a forrással kell kezdeni valamit -, hogy egy természetes katasztrófát előidézve kiirtsa az emberiség többségét és kíváncsian megvárja, hogy a túlélők képesek-e összefogásra annak érdekében, hogy közösen túléljék, vagy ők is pusztulnak. Noha a filmben ez egy abszolút főgonoszi szerepnek számít, valójában roppant mód elgondolkodtató és sajnos, nagyon is igaz dologgal szembesít.

Nem egy civilizáció pusztult már ki a Föld bolygón, és még több szerte a Világegyetemben. Az emberi faj, az általa kialakított - illúzió - rendszer nem áll erős combokon, s most már eljutott arra a szintre, hogy vajmi kevés ideje van hátra. Természetes szelekció, az evolúcióban is egyértelműen megfigyelhető, hogy bizonyos időszakonként valamilyen formában az életben maradáshoz gyenge, vagy alkalmazkodni nem képes fajok elpusztulnak. Egy masszív természeti katasztrófa ellen képtelenek lennénk védekezni - de ez senkit nem érdekel, amikor épp azon vitázunk, hogy kit bombázzunk le legközelebb, és hogy hogyan szerezzünk több pénzt (valójában ez az "érték" sem létezik) azzal, hogy más országokat tönkreteszünk.

Azért még is csak más, mint nincstelennek a cigi. Nyilván neked is van önálló fizetésed, tudod, hogy mire érdemes kiadni, mire nem, betartod, ha cigire is költi valaki nem a kaja rovására veszik. Az étel, a levegő és  cigi nem egyenértékű. Lehet, hogy élvezeti cikk, de az élelem még is csak alapvetőbb.

Részemről alapvetően nem tolerálom az ilyen élvezeti cikkeket, mértékben viszont nem ítélem. Az ő fizetésük, ha erre akarják pazarolni, akkor legyen. (Amennyiben a cigit illeti.) Az alkohol már más tészta, de azzal sincs bajom, ha valaki iszik, amíg azt nem függő üzemmódban teszi. De egy hajléktalan ne nyavalyogjon, hogy pl éhes, ha előtte cigit vett, a cigi mulandó és csak árt. Ezek után, ha ne adj isten sikerülne vissza szoktatni a társadalomba nem tudna mértéket tartani, mert ugyanúgy megvenné a cigit a minimálbérből, ahelyett, hogy értelmesebbre költene. Az élet Monopolyja, tanulj meg gazdálkodni a pénzeddel. Ez pont olyan, mintha én könyvet vennék kaja helyett, csak mert nekem a könyv a függőségem. Veszek könyvet, amennyiben tudok, de első a kaja és a fedél a fejem felett. Sőt ha tehetem szívesebben teszek félre a jövőre nézve és már nem veszem meg az energiaitalt pl, és már 200ft-vel több van a jövőbeli perselyemben.

Engem is ráakartak venni gyerekként pl a cigire. De én tudtam nemet mondani, akkor is ha ennek az volt az ára, hogy egy hétig nem beszéltek velem, megpróbálták a számba dugni, ekkor én közöltem, hogy soha nem állok velük szóba, ha még egyszer meg próbálják. Ha bennem általános iskolásként volt elég tartás, hogy nemet mondtam, még úgy is hogy fenyegetőztek és egyéb, akkor nem tartom indokoltnak, hogy mást miért sajnáljunk ezért. Mindenki maga dönti el, hogy beveszi-e, legtöbb esetben nem úgy van, mint nálam, hogy próbáljuk meg lefogni, hanem magától veszi be a szájába mindenki. Az más kérdés, hogy üldözőim végül unták a magányt és még is csak vissza hívtak társaságukba és elfogadták, hogy nem gyújtok rá, mert mint gyerek szájjal mondtam "hülyeség, miért nem vesztek inkább csokit".

Én úgy látom ugyanaz a kettő, nyilván azért, mert ritkán látsz olyan hajléktalant, akinek nincs pia szaga, esetleg pia a kezébe. Sokan bizony pedig szerintem az alkohol miatt kerülnek utcára, előbb az alkohol, utána az utca, ezeket nem tudom szánni. Ellenkező esetben persze sajnálom őket, de mikor mindnek pia szaga van ki tudja megmondani, hogy melyik csoport?

Nekem ez akkor is negatív, legyen fiatal vagy legyen hajléktalan ugyanúgy undorodok a részegektől.

Halottad már a mondást, hogy elitta az agyát? Hát említett alkoholista ismerősömbe ha mindössze egy pohár volt, akkor is ugyanolyan undorítóan, bután viselkedett, mint mikor részeg volt. És ez biológia, az alkohol öli az agysejteket, ha pedig ez napi szinten isszák megakadályozhatatlan.

Azt mondom legyenek programok, de ezekhez konkrétan a kormány kell, vagy egy erősebb alapítvány. És nem takaró és élelem osztásra gondolok, de nem is arra, hogy adjál pár forintot a csövinek, aki pofátlanul az orrod alá tolja az üres poharat a metrón/villamoson! Olyanra értem, hogy legyenek kis mini lakások, zárható, éppen egy ágyas, a folyosó végén egy fürdővel. És csak azok lakhatnának ott, akik adnak a higiéniára, illetve dolgoznak, legyen az közmunka vagy bármi. Ilyen mini munkákat biztos tudna kiadni a kormány, a pénzt mondjuk megtarthatnák, de meg kéne belőle tanulniuk gazdálkodni, saját maguk intéznék az élelmést, ruházatot. Aki meg nem fürdene, nem járna be dolgozni azt kiraknám kíméletlenül! De ez hogy kaját adunk nekik, pénzt adunk nekik, hogy vegyenek inni, meg cigit és egész nap nem csinálnak semmit, de legtöbbjük amúgy sem akar láthatóan, de ez nem megoldás. Csak még több lesz, mert sokan bizony úgy vannak vele, hogy "nem kell csinálni semmit és az milyen jó, de egész nap ihatnak".

Halottam, hogy ez nagy probléma a mai fiataloknál, főleg azoknál akik most húszon évesek. Kijárják a sulit és egyszerűen nem mennek el dolgozni, hanem szülőkön élősködnek. Fel nem tudom fogni, hogy miért ennyire céltalanok, de nem kétség, hogy 20 év múlva az utcán lesznek, mikor nem tudnak kin élősködni tovább. De nem tudom őket sajnálni, ha nevelés kérdése ha nem, de 20 évesen legyen annyi esze az embernek, hogy gondoljon a jövőjére és legyen önfenntartási ösztöne, több évük van rajta változtatni, ha meg nem teszik, a lehetőséget akkor is megkapták az élettől.

Ezzel nem értek egyet és ha én nem, akkor biztos van más is, tehát nem lehet egyhangú a döntés. A gond az emberiség és pont. Mi tesszük tönkre a földet, mi szavaztuk meg Hitlert, mi szavaztuk meg a kocsikat, mi írtjuk az erdőket, mi találtuk fel az atombombát, mi szüljük sorba a gyerekeket az amúgy is túlnépesedett világba és pont. Ha a szíve mélyére nézz mindenki ezzel mindenki tisztában van. Volt egy könyv, amit olvastam, a jövőről. Egy bolygón meg van szabva a születési szám, mindenkinek meg van a saját munkája, amit végezhet, igaz ő választhatja ki, hogy mi az, kevesen vannak és az alapvető törvényeken és a születési rátán kívül nincsenek behatárolva, így nincsenek hajléktalanok, pont annyian vannak a bolygón, hogy mindenki kényelemben tudjon élni. Remélem, hogy a jövő ilyen lesz, mert ilyen pozitív jövőképet ritkán látok sci-fiben.

Ez már lejátszódott jóval korábban, az Én a Robotban. Igaz nem teljesen így, de a lényeg ott van.

Szintén lejárt lemez... A korábban említett South park, nem vagyunk méltóak, hogy az űrlények kapcsolatot létesítsenek velünk, meg is értem őket.
De inkább felhoznám Jorgot példának. Szeretem Jorgot és nagyon jól megmondja a tutit egy lovagnak a helyzet a következő:
A lovag meglátja, hogy a sarkon egy kovács bántalmaz egy fiút, menne oda segíteni. Jorg megállítja, hogy még is miért akar segíteni? Mert ott van és látja és meg kel akadályozni. "De miért pont ezen a fiún akarsz segíteni, előbb még itt sétáltál mellettem nyugodtan, nyugodtan iszogattál a várban, miközben a világ más tájain pont ilyen dolgon történnek, óránként meg hal valaki azért, mert megverik. És honnan tudod, hogy a fiú nem érdemli meg a verést? Ismered?" Nem pont így, de lényegében ez a sztori. A végén a lovagot nem tudta megállítani, ezért Jorg közbe avatkozott, mivel a lovagra még szüksége volt elintézte a kovácsot. Teljes mértékben egyet értek Jorggal ebben, imádom a gondolatait, mert az igazságot mondja, amit sokan nem mernek.

Kijelentkezve

#11 2017. 11. 07. - 01h18

Obszidián gárda
Elyroze
A vízi nimfák cinkosa
ZoSo
...
Üzenetek: 32 050

Szilvy írta:

Azért még is csak más, mint nincstelennek a cigi. Nyilván neked is van önálló fizetésed, tudod, hogy mire érdemes kiadni, mire nem, betartod, ha cigire is költi valaki nem a kaja rovására veszik. Az étel, a levegő és  cigi nem egyenértékű. Lehet, hogy élvezeti cikk, de az élelem még is csak alapvetőbb.
Erről van szó! Hogy én egy olyan ember vagyok, akinek van lakása, van családja, van hova hazamennie, hol élnie és tudom, hogy van fizetésem, aminek egy része beosztható élelemre és arra is fogom költeni, mert nem vagyok olyan lelki roncs, hogy cigiben és piában találjak vígaszt. Egy hajléktalannak ezek - a sokak szerint alapvető dolgok - nincsenek meg. Láttam már embert, aki csak azért, mert nem tetszett neki valami, ami a külvilágban történt rém ellenségessé vált mindenkivel szemben (amúgy ez borzasztóan megszokott jelenség és számos gond ebből ered, az elfogadásra való képtelenségből és öntörvényűségből). Azt hiszem érthető, ha egy társadalomból kivetett személy hasonló átalakuláson megy át. Hisz mit köszönhet a társadalomnak? - Pl. abban az esetben, ha a főnöke kirúgta, vagy az élettársa minden pénzéből kiforgatta a megcsalás után? Esetleg elvesztett egy számára rendkívül fontos (talán egyetlen igazán fontos) személyt? Vagy amikor alkohol problémái lettek, és senki nem volt, aki segítsen?

Esély sincs arra, hogy alaposan kivizsgáld, ki miért került az utcára. Neked van egy általános elképzelésed arról, hogy ez mi okból következik ez be, és ezt te ellentmondást nem tűrve minden egyes bajbajutottra ráaggatod, és gyűlöletet táplálsz feléjük. Mert a mondandódból csak erre tudok következtetni.

...a cigi mulandó és csak árt.
Mondd el ezt minden cigizőnek, alkoholistának, aki ugyanúgy rendszeresen fogyasztja - független attól, van-e még lakása vagy mit ennie!

Alighanem mindegyik tudja, hogy milyen káros hatásai vannak. De milyen az ember? - Addig nem foglalkozik ezekkel, amíg be nem következik valami kritikus következmény, ami miatt már kellemetlenül érzi magát, vagy netán életveszélyben! És mint függő - bármilyen függő - nem naivság ha tisztában vagy azzal, hogy ezek az emberek hajlandók lemondani a fűtésről, az élelemről is csak azért, hogy az érzés megmaradjon, vagy szűnjön az elvonási tünet. Szerinted, a probléma ott kezdődik, AMIKOR valaki már az utcán van, vagy MÁR AKKOR volt probléma, mielőtt ő oda került? - Szerintem el kellene gondolkodni ezen, mert az aki egy jelenlévő probléma miatt jutott az utcára, annak az életén nem segít, hogy ezen tragédia után, de ugyanakkor még mindig, egy régebbi is fennáll!

Ha bennem általános iskolásként volt elég tartás, hogy nemet mondtam, még úgy is hogy fenyegetőztek és egyéb, akkor nem tartom indokoltnak, hogy mást miért sajnáljunk ezért.
Sajnálni? Bennem nincs sajnálat; még a halálos balesetek, vagy egyéb halálesetek, gyilkosságok és öngyilkosságok esetében sem - nem is sajnálatból kell megoldani egy adott problémákat. Szép és jó, amit leírtál, de vagyunk egyformák! Én magam is hasonló elven vagyok, mint te! Minden egyes tettemért, gondolatomért, még az érzelmeimért is csak magamat teszem felelőssé, nem keresek kifogásokat, hogy mit kiért meg miért teszek, hanem tudatosítom magamban hogy igen, bármikor tehettem volna másképp! DE... Ez én vagyok, az pedig te. Nem mindenki születik ugyanolyan gondolkodással, családi háttérrel, s még csak nem is abba a közegbe. Azzal, hogy te elmondod, mennyire felelősségteljesen élsz, nem oldasz meg problémát! Csak rámutatsz arra, hogy lehetNE így is, vagy hogy alapesetben így kéne. De ezzel a probléma fennáll! És nem lesz jobb a világ attól hogy mi, felelősségteljesen élő emberek azt szajkózzuk, mi mit miért hogyan tettünk, és hogy ha nekünk..., másnak is....
Minden egyes problémának gyökere, forrása van! Ezt pedig csak akkor lehet kiirtani, megszüntetni, ha teszünk ellene és foglalkozunk vele. Mások helyett nem tudunk felelősséget vállalni, hisz magától értetődő, hogy te mint egy egyén, csak azt tudod teljes mértékben kontrollálni hogy te mit teszel, gondolsz vagy érzel. Viszont a gondolkodásmódoddal, a hozzáállásoddal és intelligenciáddal azokra az emberekre, akik hajlandóak lennének a változásra, utat tudsz mutatni! Segíteni tudod őket egy úton, ha nem is végig fogni a kezüket de éreztetni velük, hogy minden belőlük ered és hogy ne válasszák az "egyszerűbbnek látszó" utat, ami a kifogás keresés és mentegetőzés - a következmény nem kérdez, hanem jön! Mindegy, hogy becsukod a füled, szemed, mert a hátadon csattan, a sorsodon, melynek kovácsa te vagy.

nyilván azért, mert ritkán látsz olyan hajléktalant, akinek nincs pia szaga, esetleg pia a kezébe.
Hatalmas tévedés! Egy kocsma felett, és 4 másik kocsmával körülvett panelban lakok úgyhogy azt hiszem, nem kell bemutatnod, mert az ilyenek lelőhelyével vagyok körülvéve.
A magyarázat erre teljesen más. Én azért látom így, mert veled ellentétben nem építek falat magam köré a személyes sérelmeimből, félelmeimből, igyekszem levetkőzni az előítéleteim révén, hogy mindenki megérdemel egy esélyt - ez persze nem jelenti azt, hogy nem vagyok óvatos, körültekintő - hanem igen is hajlandó vagyok mindent alaposan, újra kivizsgálni, elkülöníteni és nem letudni annyival, hogy "ez csak is ilyen lehet", majd nyugodt lelkiismerettel lefeküdni. Mániákusan precíz vagyok és nem elégszem meg annyival, amennyit szeretnék hinni. Vagy utána járok, vagy nincs is értelme az egésznek, mert úgyis csak féligazság.

aki pofátlanul az orrod alá tolja az üres poharat a metrón/villamoson!
Szerintem egy hajléktalannak és csövesnek is ugyanannyi joga van egy villamoson, vagy metrón tartózkodnia, mint neked és láttam én már sokkal bunkóbb, veszélyesebb és sokkolóbb szituációt is - közvetlen érintettként - mint az, hogy valaki pénzt kér tőled. Lehet, hogy csak én vagyok lelkileg túlacélozott ehhez, nem tudom.

És ez biológia, az alkohol öli az agysejteket, ha pedig ez napi szinten isszák megakadályozhatatlan.
A beteg, sérült vagy nyomorék embereknek pedig ellátásra és kezelésre van szüksége, nem pedig arra, hogy az utcán hagyd őket elpusztulni. Mert elvileg civilizált, értelmes, együttérzésre képes - és ezt magának megengedhető - fajról beszélünk, akiknek nem kell élet-halál harcot vívnia nap mint nap révén, hogy a tápláléklánc csúcsára verekedte magát (amivel nem tud mit kezdeni, ezért ön- és környezetpusztításba kezdett).

Utolsó módosítás: ZoSo (2017. 11. 07. - 03h47)


https://orig00.deviantart.net/ceaf/f/2019/076/6/a/fighter_abaddon_signature_by_elyroze_by_outl4st-dd2byt8.gif

Kijelentkezve

#12 2017. 11. 07. - 11h11

Árnyék gárda
Szilvy
Legyőzte a Dahut
Szilvy
...
Üzenetek: 2 970

ZoSo írta:

Erről van szó! Hogy én egy olyan ember vagyok, akinek van lakása, van családja, van hova hazamennie, hol élnie és tudom, hogy van fizetésem, aminek egy része beosztható élelemre és arra is fogom költeni, mert nem vagyok olyan lelki roncs, hogy cigiben és piában találjak vígaszt. Egy hajléktalannak ezek - a sokak szerint alapvető dolgok - nincsenek meg. Láttam már embert, aki csak azért, mert nem tetszett neki valami, ami a külvilágban történt rém ellenségessé vált mindenkivel szemben (amúgy ez borzasztóan megszokott jelenség és számos gond ebből ered, az elfogadásra való képtelenségből és öntörvényűségből). Azt hiszem érthető, ha egy társadalomból kivetett személy hasonló átalakuláson megy át. Hisz mit köszönhet a társadalomnak? - Pl. abban az esetben, ha a főnöke kirúgta, vagy az élettársa minden pénzéből kiforgatta a megcsalás után? Esetleg elvesztett egy számára rendkívül fontos (talán egyetlen igazán fontos) személyt? Vagy amikor alkohol problémái lettek, és senki nem volt, aki segítsen?

Esély sincs arra, hogy alaposan kivizsgáld, ki miért került az utcára. Neked van egy általános elképzelésed arról, hogy ez mi okból következik ez be, és ezt te ellentmondást nem tűrve minden egyes bajbajutottra ráaggatod, és gyűlöletet táplálsz feléjük. Mert a mondandódból csak erre tudok következtetni.

...a cigi mulandó és csak árt.
Mondd el ezt minden cigizőnek, alkoholistának, aki ugyanúgy rendszeresen fogyasztja - független attól, van-e még lakása vagy mit ennie!

Alighanem mindegyik tudja, hogy milyen káros hatásai vannak. De milyen az ember? - Addig nem foglalkozik ezekkel, amíg be nem következik valami kritikus következmény, ami miatt már kellemetlenül érzi magát, vagy netán életveszélyben! És mint függő - bármilyen függő - nem naivság ha tisztában vagy azzal, hogy ezek az emberek hajlandók lemondani a fűtésről, az élelemről is csak azért, hogy az érzés megmaradjon, vagy szűnjön az elvonási tünet. Szerinted, a probléma ott kezdődik, AMIKOR valaki már az utcán van, vagy MÁR AKKOR volt probléma, mielőtt ő oda került? - Szerintem el kellene gondolkodni ezen, mert az aki egy jelenlévő probléma miatt jutott az utcára, annak az életén nem segít, hogy ezen tragédia után, de ugyanakkor még mindig, egy régebbi is fennáll!


Szerintem egy hajléktalannak és csövesnek is ugyanannyi joga van egy villamoson, vagy metrón tartózkodnia, mint neked és láttam én már sokkal bunkóbb, veszélyesebb és sokkolóbb szituációt is - közvetlen érintettként - mint az, hogy valaki pénzt kér tőled. Lehet, hogy csak én vagyok lelkileg túlacélozott ehhez, nem tudom.

A beteg, sérült vagy nyomorék embereknek pedig ellátásra és kezelésre van szüksége, nem pedig arra, hogy az utcán hagyd őket elpusztulni. Mert elvileg civilizált, értelmes, együttérzésre képes - és ezt magának megengedhető - fajról beszélünk, akiknek nem kell élet-halál harcot vívnia nap mint nap révén, hogy a tápláléklánc csúcsára verekedte magát (amivel nem tud mit kezdeni, ezért ön- és környezetpusztításba kezdett).

De régen nekik is volt. Meg mint említettem, kétlem, hogy ez mindegyikre igaz lenne, továbbra is úgy látom, hogy sokan maguknak köszönhetik.

Tény, hogy nem mindenkire igaz, de tartom magam ahhoz, hogy sokan nem is akarnak változtatni a helyzetükön. Tisztelet a kivételnek, akiknek mint említettem talán én is segítenék, de manapság nem lehet megkülönböztetni a normálisat a bolondtól.

Tudom, ez csak az én véleményem, hogy nem látom értelmét.

Mint említettem nem tudni, minden személyre nyilván más érvényes.

Ez nem igaz, a BKK eszközeit hivatalosan pénz fejében lehet használni. Nem véletlen vannak a BKV ellenőrök és az első ajtós felszállás. Én kifizetem a havi tízet és sorban azt látom, hogy nekik nem kell. Anyám pont egy olyan busszal utazik, ami első ajtós és a közelben valószínűleg egy hajléktalan szálló lehetett és nagyon örült az első ajtós felszállási ötletnek, mert végre feltudott szállni a buszra, úgy, hogy kapott levegőt. Egyesek a mai napig olyan büdösek, hogy ha a busz elején nem kapsz levegőt, nyitott ablaknál, miközben a hajléktalan a busz hátulján elfoglal három ülést. Nekem is volt már ilyen, hogy felszálltam a buszra, aztán fordultam is le, mert nem bírtam megmaradni rajta.
A kéregetők meg megint más tészták, mert azt sokszor teljes anyagi háttérrel teszik. Volt egy páros, aki egy hétig erre bóklászott, mindennap megállítottak.. Első nap ellopták a nőgyógyászaton a táskájukat és nem tudnak haza menni (nincs erre kórház, akkor hogy jutottak ide?), második nap ellopták a villamoson a táskájukat, harmad nap már nem is figyeltem a sztorira, de végig hallgattam és igyekeztem kibírni, hogy ne mondjam ki, hogy már harmadik nap is ellopták a táskájukat, jó sok táskájuk van, negyedik nap nem álltam meg, tovább mentem.... "Azt *** *** ** ***, hogy milyen *** ** *** azt se tudod mit akarok! Majd utánam köpött.... Ha ők nem is ismertek meg engem negyed nap én persze megismertem őket... Szerencsére kövi hátra átköltöztek máshova kéregetni.

De nekem ez nem számít betegnek, mert nem volt beteg, ő maga kergette magát betegségbe.

Utolsó módosítás: Szilvy (2017. 11. 07. - 11h14)

Kijelentkezve

#13 2017. 11. 07. - 13h29

Obszidián gárda
Elyroze
A vízi nimfák cinkosa
ZoSo
...
Üzenetek: 32 050

Szilvy írta:

De régen nekik is volt. Meg mint említettem, kétlem, hogy ez mindegyikre igaz lenne, továbbra is úgy látom, hogy sokan maguknak köszönhetik.
Úgy látod; egy olyan felfogással, amellyel eszed ágában nincs kivizsgálni, hogy ki miért került oda. De te kijelented, hogy te így látod. Én meg még mindig úgy látom, hogy így nem látsz, csak megragadsz egy részletet és mondasz valamit, ami a lelkiismeretedet megnyugtatja.

a BKK eszközeit hivatalosan pénz fejében lehet használni. Nem véletlen vannak a BKV ellenőrök és az első ajtós felszállás.
Had ne kezdjem el neked sorolni, hány lakással rendelkező ember, fiatal, középkorú utazik úgy, hogy nem szabályosan közlekedik, bliccel, vagy hasonló. Mondd el ezt úgy, jelentsd ki ezt úgy és akkor, amikor ez CSAK a hajléktalanokkal járó probléma lesz.

Egyesek a mai napig olyan büdösek, hogy ha a busz elején nem kapsz levegőt, nyitott ablaknál, miközben a hajléktalan a busz hátulján elfoglal három ülést.
Örülök, hogy a legnagyobb problémád dolgozó emberként, hogy valaki büdös és szagolnod kell - és hány embertől hallom ezt, ijesztő -. Fogadni merek, hogy annak a hajléktalannak valószínűleg ezerszer rosszabb lehet, mint neked. Persze ez nem fontos, hisz ezt te érzed, és nem érdekel, hogy ő mióta nyomorog, vagy hogy mit érez.

De nekem ez nem számít betegnek, mert nem volt beteg, ő maga kergette magát betegségbe.
nem volt beteg
ő maga kergette magát betegségbe.

Más szóval megbetegedett és ebben felelősséget vállalt, de te megpecsételed a sorsát azzal, hogy részt vett ebben (mint ahogy más, aki esetleg alul öltözve kimozdul felfázik, vagy tüdőgyulladást kap, vagy aki szívinfarktust kap, mert mindenen csak stresszel, amivel a szív és érrendszerét amúgy tudatosan károsítja - nem, természetesen ezek sem betegségek, mert ők keresték a bajt, igyák meg a levét), s ezért így már nem számíthat a fajtársai segítségére.

Erre az ominózus kijelentésedre visszakanyarodva: Értem, szóval neked nem számít betegnek az, amibe az ember "tudatosan" lép bele. Csakhogy, amellett, hogy NEKED ez nem, ORVOSI szakkönyvek (és a tények, az illető állapota) alapján nagyon is az! Nincs olyan egy szervezetre, emberéletre veszélyes állapotban, hogy "Nekem te nem vagy beteg"! Mégis, a te logikádat követve - ha valaki pl. szabálytalanul közlekedik, balesetet szenved és mondjuk amputálni kell emiatt a lábát; akkor nem érdemel segítséget ebben, semmiféle ellátást mert ő ezt a "következetes nyomorékságot" magának a felelőtlenségével okozta? Ha valaki életveszélyes nemi betegséget szed össze, mert mondjuk nem használ óvszert,  akkor nem érdemel segítséget és nemlétezővé válik a betegsége, mert te arra hivatkozol, hogy arról ő tehet; így minden egyes negatív következmény oké, révén, hogy neked ez nem betegség?

Ilyen látásmóddal úgy gondolom, hogy embereket ölsz. Beteg embereket. Olyanokat, akik hibát követtek el - mintha te tökéletes lennél - és a gyengeségükre mutogatva hagyod őket pusztulni, elenyészni a betegségük által.

Egyébként DE... volt beteg! Már akkor beteg volt, amikor képtelen volt leállni a pia és cigivásárlással. Amikor a függőség olyan szintekre jutott, hogy talán még ő se eszmélt fel arra, hogy erre ráfüggött. Csak te, mivelhogy akkor még nem volt hajléktalan - te viszont viszolyogsz tőlük - akkor még nem foglalkoztál vele, mert volt lakása, és talán akkor még tudott mit enni.

Egyébként volt egy másik videós, aki beöltözött hajléktalannak és kiült az utcára egy táblával, hogy éhes, adjanak neki pénzt. Egy ember állt meg hosszú órák alatt, pedig garantáltan ezrek mentek el előtte. Aztán kicsivel később visszament, pucér felsőtesttel és kitette a táblát, hogy proteinre gyűjt, adjanak neki. Százak álltak meg, sorjában dobálták bele a pénzt és még fotózkodni is megálltak.

Nem nyomorult ez a társadalom? Vagy az értékrendünk? - Számomra ez az élettel összeegyeztethetetlen felfogás.


https://orig00.deviantart.net/ceaf/f/2019/076/6/a/fighter_abaddon_signature_by_elyroze_by_outl4st-dd2byt8.gif

Kijelentkezve

#14 2017. 11. 07. - 16h34

Árnyék gárda
Szilvy
Legyőzte a Dahut
Szilvy
...
Üzenetek: 2 970

ZoSo írta:

Úgy látod; egy olyan felfogással, amellyel eszed ágában nincs kivizsgálni, hogy ki miért került oda. De te kijelented, hogy te így látod. Én meg még mindig úgy látom, hogy így nem látsz, csak megragadsz egy részletet és mondasz valamit, ami a lelkiismeretedet megnyugtatja.

Had ne kezdjem el neked sorolni, hány lakással rendelkező ember, fiatal, középkorú utazik úgy, hogy nem szabályosan közlekedik, bliccel, vagy hasonló. Mondd el ezt úgy, jelentsd ki ezt úgy és akkor, amikor ez CSAK a hajléktalanokkal járó probléma lesz.

Örülök, hogy a legnagyobb problémád dolgozó emberként, hogy valaki büdös és szagolnod kell - és hány embertől hallom ezt, ijesztő -. Fogadni merek, hogy annak a hajléktalannak valószínűleg ezerszer rosszabb lehet, mint neked. Persze ez nem fontos, hisz ezt te érzed, és nem érdekel, hogy ő mióta nyomorog, vagy hogy mit érez.

Más szóval megbetegedett és ebben felelősséget vállalt, de te megpecsételed a sorsát azzal, hogy részt vett ebben (mint ahogy más, aki esetleg alul öltözve kimozdul felfázik, vagy tüdőgyulladást kap, vagy aki szívinfarktust kap, mert mindenen csak stresszel, amivel a szív és érrendszerét amúgy tudatosan károsítja - nem, természetesen ezek sem betegségek, mert ők keresték a bajt, igyák meg a levét), s ezért így már nem számíthat a fajtársai segítségére.

Erre az ominózus kijelentésedre visszakanyarodva: Értem, szóval neked nem számít betegnek az, amibe az ember "tudatosan" lép bele. Csakhogy, amellett, hogy NEKED ez nem, ORVOSI szakkönyvek (és a tények, az illető állapota) alapján nagyon is az! Nincs olyan egy szervezetre, emberéletre veszélyes állapotban, hogy "Nekem te nem vagy beteg"! Mégis, a te logikádat követve - ha valaki pl. szabálytalanul közlekedik, balesetet szenved és mondjuk amputálni kell emiatt a lábát; akkor nem érdemel segítséget ebben, semmiféle ellátást mert ő ezt a "következetes nyomorékságot" magának a felelőtlenségével okozta? Ha valaki életveszélyes nemi betegséget szed össze, mert mondjuk nem használ óvszert,  akkor nem érdemel segítséget és nemlétezővé válik a betegsége, mert te arra hivatkozol, hogy arról ő tehet; így minden egyes negatív következmény oké, révén, hogy neked ez nem betegség?

Ilyen látásmóddal úgy gondolom, hogy embereket ölsz. Beteg embereket. Olyanokat, akik hibát követtek el - mintha te tökéletes lennél - és a gyengeségükre mutogatva hagyod őket pusztulni, elenyészni a betegségük által.

Egyébként DE... volt beteg! Már akkor beteg volt, amikor képtelen volt leállni a pia és cigivásárlással. Amikor a függőség olyan szintekre jutott, hogy talán még ő se eszmélt fel arra, hogy erre ráfüggött. Csak te, mivelhogy akkor még nem volt hajléktalan - te viszont viszolyogsz tőlük - akkor még nem foglalkoztál vele, mert volt lakása, és talán akkor még tudott mit enni.

Egyébként volt egy másik videós, aki beöltözött hajléktalannak és kiült az utcára egy táblával, hogy éhes, adjanak neki pénzt. Egy ember állt meg hosszú órák alatt, pedig garantáltan ezrek mentek el előtte. Aztán kicsivel később visszament, pucér felsőtesttel és kitette a táblát, hogy proteinre gyűjt, adjanak neki. Százak álltak meg, sorjában dobálták bele a pénzt és még fotózkodni is megálltak.

Nem nyomorult ez a társadalom? Vagy az értékrendünk? - Számomra ez az élettel összeegyeztethetetlen felfogás.

Úgy mondanám, hogy nem lehet kivizsgálni. A másik fele meg nem is érdekel, mert nem szeretnék legtöbbjükön segíteni, mert meg van a véleményem, hogy legtöbbjük hogy jutott oda.

Nem érdekel a többi bliccelő, ők sem törvényesen teszik, de ők nem akadályoznak az utazásban.

Amikor azt hallom, hogy a kórházban a nővérkék télen nem tudják lefürdetni a hajléktalant, mert nem akar fürödni az elég elkeserítő. Attól meg, hogy hajléktalanok még nincs kiadva szabályba, hogy a gatyájukba kell végezni minden dolgukat, mert konkrétan olyan szaguk van. És pontosan legtöbbjük valóban nem érdekel, mert félek tőlük.

Pontosan, ha alul öltözött, akkor ne csodálkozzon, ha felfázik. Barátnőmet se sajnáltam, mikor bekerült a kórházba, hanem közöltem vele, "megérdemelted, mert már harmadik évvel járkálsz úgy télen, hogy a derekadból több, mint 10 centi kint van". Ez ilyen nemi betegség dolgot, terhesség dolog meg már szintén más tészta, két különböző dolog. Erről más véleményt vallok, de ez nem az a téma. Az nemi betegség betegség, de nekem az alkoholizmus sosem lesz az.

Minden családban van beteg ember, nem azt mondom, hogy hanyagoljuk el őket, de a hajléktalanokkal nem tudok együtt érezni, sokszor viselkedésüket látván nem is tartom embernek. Nem is meglepő, mikor azt látod, hogy úgy kommunikálnak egymással, mint a neandervölgyiek.

Van egy pont, mikor a körülötted lévők felhívják a figyelmed, hogy "ez így nem lesz jó, függő vagy" és ha vannak közeli ismerőseid, akkor még időben észrevehető.

Ez a másik amit utálok. Mikor befognak egy kóbor ebet vagy kóbor macskát, kikötözik egész nap úgy, hogy egy lépést se tudjon menni és az állat nevében gyűjtik a pénzt. Na nekem ez az állatkínzás kategória. Lehet, hogy nem tőlük kerül ki a legtöbb állatkínzó, de azért a hajléktalanok között is van nem egy olyan, aki hagy sínylődni egy állatot, csak azért, hogy pénzt kapjon.

Utolsó módosítás: Szilvy (2017. 11. 07. - 16h34)

Kijelentkezve

#15 2017. 11. 07. - 17h06

Obszidián gárda
Elyroze
A vízi nimfák cinkosa
ZoSo
...
Üzenetek: 32 050

Szilvy írta:

Nem érdekel a többi bliccelő, ők sem törvényesen teszik, de ők nem akadályoznak az utazásban.
Miért nem? Mert téged nem zavar a környezetet fokozottan szennyező dezodor szag, amit árasztanak magukból (valahány dolgozó ember dimenziókkal károsabb a környezetére, mint egy hajléktalan - ezt megjegyzem)? Én ilyenektől több perverz és szexista beszólást kaptam, mint negatív támadást hajléktalanoktól sőt, fizikailag is próbálták kifejezni a nem kívánt tetszésüket. És velük, mit teszel? Ők így rendbe vannak? Jobbak egy megnyomorodott, kiszolgáltatott, szellemileg megborult hajléktalannál (mert te ilyenekre neheztelsz és mindet így írod le)? Sokkal váratlanabb helyzetekben bukkannak fel és okozhatnak 'sokkot' meglepetés szerűen, mert nem ismered fel őket.

Nem előítélet, de a negatív támadások amik téged érnek, okkal történnek és ebben te is felelős vagy! Tapasztalat; az én tekintetemben nem a vak gyűlölet és undor ég, amikor rájuk nézek. Ezt pedig akár tetszik akár nem, minden ember érzi - nem kell kimondanod, de még csak rá sem gondolnod, mert kiül az arcodra. Akármennyire nézed le őket. Ezt karmának hívják, én meg ok-okozatnak.

Másik megfigyelés; ha én úgy nézek valakire - több mint 10 éve gyakorlom - hogy a lenézés, a megvetés, a szánalomra sem méltatás csillog a szemeimben, akkor a legtöbb ember összehúzza magát és próbál másra figyelni, közbe sugárzik belőlük a félelem, a kétségbeesés. Mindezt miért? Mert kinyilatkoztattam egy véleményt, amit megéreztek. Ez abszolút normális.

Azt nem tagadom, hogy én eleve nem szeretem az embereket. De látszik ez rajtam? Például akkor, amikor civilizált társadalom építésről beszélünk és empátiáról? Nem. Miért? Mert én nem a társadalom ellen vagyok, hanem egy ilyen dekadens társadalom ellen, aminek nincs helye sokáig az evolúció hosszú szalagján.

Amikor azt hallom, hogy a kórházban a nővérkék télen nem tudják lefürdetni a hajléktalant, mert nem akar fürödni az elég elkeserítő. Attól meg, hogy hajléktalanok még nincs kiadva szabályba, hogy a gatyájukba kell végezni minden dolgukat, mert konkrétan olyan szaguk van. És pontosan legtöbbjük valóban nem érdekel, mert félek tőlük.
Tudod, a médiában, amikor a tévé előtt ülnek és nap mint nap mondogatják, kit hogy gyilkoltak le, szemellenzőt varrnak a fejedre és mindenki fejére, aki nézi. Mert a jónak ebben a világban nincs értéke. Nincs igény rá. A cél, hogy az embereket széthúzásra késztessék, mert egy szétesett társadalmat könnyebb irányítani. Panaszkodnak nekem, milyen rossz a társadalom, milyen dekadens - de hány ember néz magába és ismeri fel, hogy semmivel nem jobb a társadalomnál, amelyet elítél? Egy cseppel se jobb! Ez pusztán a gondolkodásból tökéletesen megállapítható. Mert minden szó egy görbe tükör, ami az egyénből ered és reakció, reflektál a külső állapotra.

Kérdezem én, hányszor fogja neked elmondani valaki, hogy hány hajléktalant mosdatott meg sikeresen? Hányszor mondja el, hogy elment egy hajléktalan mellett, aki épp hogy csak felmert pillantani rá, vagy fel se mert? Vagy olyan hajléktalan mellett, aki egy darab kartonba tekerve magát, remegett a betonon és azt se tudta, mi folyik körülötte? Egyszer se fogja neked szám szerint megmondani, de valószínűleg ki se tér majd rá. Miért? Mert abból nincs haszna! Nem tud sajnálatot, figyelmet bezsebelni, sem pedig felháborodást szítani. Mert ez mind lényegtelen. Ha valakit megölelnek egy munkahelyen, iskolában vagy X elsétál Y mellett; azt nem hallod minden nap, mert az olyan "mindegy" (persze sokan áhítoznak a törődésre, de a társadalom kétszínűen a pusztításra, bosszúra, mások megtaposására hajt, mert hát beteg - nehogy nekik legyen rossz, legyen másnak még rosszabb, attól boldog lesz!). Ha valakit megütnek biztos, hogy azonnal a fülekbe jut és az is ziher, hogy mindenki ösztönösen, reflexszerűen kezdi el sorolgatni, miért rossz az a közeg, milyen mocsok a munkatárs, a főnök, meg az emberiség. Miért? - Mert a pozitív tapasztalatok felett mindenki átlép. És máris kész egy olyan kép (akár világ, akár kisebb közeg), ami hamisan csak az utálatot, undort és erőszakot szajkózza, holott az egy, az átlagos események és rendszerhez képest nem túl gyakori.

Mert az tuti, hogy többször sétálnak el hajléktalan mellett, aki csöndbe MAX feléd nyújt egy poharat, vagy ül egy kisebb tál mellett, mert már emelni sincs ereje - mint hogy valamelyik beszólna, erőszakosan lépne fel! Csak hát az kit érdekel, ha békésen megférnek? Akkor legfeljebb 2 másodpercig kellemetlen, amíg ránézel és el is felejted, az nem elég izgalmas neked, nem elég felháborító, hogy annak ott kell lennie.

Van egy pont, mikor a körülötted lévők felhívják a figyelmed, hogy "ez így nem lesz jó, függő vagy" és ha vannak közeli ismerőseid, akkor még időben észrevehető.
Ha vannak körülötted lévők. De ha rajtad múlna, ügyet se vetnél az ilyenre. Ugyebár? Akkor miről beszélünk? - Passzolod ezt a dicső feladatot másnak, de azt el tudod mondani, hogy milyen mocskos emberek élnek körülötted, s eközben beismered, hogy benned a szándék SINCS meg arra, hogy ez változzon.

Ez a másik amit utálok. Mikor befognak egy kóbor ebet vagy kóbor macskát, kikötözik egész nap úgy, hogy egy lépést se tudjon menni és az állat nevében gyűjtik a pénzt. Na nekem ez az állatkínzás kategória. Lehet, hogy nem tőlük kerül ki a legtöbb állatkínzó, de azért a hajléktalanok között is van nem egy olyan, aki hagy sínylődni egy állatot, csak azért, hogy pénzt kapjon.
Papagáj. Ezeket azért hallod - HALLOD! - mindenhol, mert ezzel sikerülnek hamis képet elültetni benned, mert te úgy hiszed, és az alapján gondolkodsz, hogy egy hajléktalan csak ilyen lehet! És mi történt? Egy ritkább esetet annyiszor elismételnek, annyi helyre kipakolnak hogy elhiszed, csak ez van. Ez így működik. Én viszont utálom, ha hülyének néznek és eszem ágába sincs ilyen maszlagokat lenyelni. Tudatosan kezdtem bele a Média világának szakmai megismerésébe (és ez hasonló elven működik a neten is), engem nem vesznek meg hazugságokkal, vagy részleges szemellenzéssel.

Utolsó módosítás: ZoSo (2017. 11. 07. - 17h12)


https://orig00.deviantart.net/ceaf/f/2019/076/6/a/fighter_abaddon_signature_by_elyroze_by_outl4st-dd2byt8.gif

Kijelentkezve

#16 2017. 11. 07. - 18h46

Abszint gárda
Klloé
Unikornisok cinkosa
Klloé
...
Üzenetek: 422

ZoSo nem vonhatsz feleltségre mást csak mert így érez és gondolkodik Szilvy. Úgy tűnik irományom nem igazán értettek. Felhoztam egypár negatív tapasztalatot ami során én is negatívabban állok hozzájuk.

Az ember is úgy működik mint bármely állat. Ha egy kismacska sok ember bántott, tapasztalatai élményei és érzései alapján félni fog minden embertől, még attól is aki barátságosan közeledne hozzá.

Azon emberek akik sok negatív tapasztalaton estek át nyilván máshogy állnak a kérdéshez. Pl én már hideg kajám is ritkán adom oda nem hogy a pénzem.

Ránézésre senki nem tudja másikról megalapítani, milyen is, tehát ha Szilvy hajléktalanjaival találkoztam volna lenéző megvető hozóállásom lenne talán nekem is.

Nem lehet mindenkit amúgy se megmenteni, főleg ha nem is akarja. A másik ezeknek az embereknek nagy része csaló is, aki csak átveri az embereket.

Sorolhatnék negatív tapasztalatokat de értelmetlen, jelenleg is lehetett sokat olvasni.

ZoSo talán túl optimista és naiv vagy, de emberek többsége akik efféléket tapasztalnak nem tudnak önhibájukon kívül máshogy hozzáállni.

Meglátok egy rászorulót nekem is akaratlanul a negatív tapasztalataim és sztereotípiáim ugranak be akarva akaratlanul. Aztán megérzés alapján oda adom TALÁN kajcsimat, s ha tényleg rászoruló örülni fog neki. (pénzt már soha)

Azonban még mindig jobb ezen hozzáláss, hogy kerüli öket az aki fél és megveti őket, sem mint bántsa. Mert bizony szórakozásból szokták őket bántalmazni.
PL két szocpedes aki már lediplomázott poénból rugdalta és égette holmijait egy csövesnek, egy romot kis helységnél éljelek jelén.

Kijelentkezve

#17 2017. 11. 07. - 19h39

Obszidián gárda
Elyroze
A vízi nimfák cinkosa
ZoSo
...
Üzenetek: 32 050

Klloé írta:

ZoSo nem vonhatsz feleltségre mást csak mert így érez és gondolkodik Szilvy. Úgy tűnik irományom nem igazán értettek. Felhoztam egypár negatív tapasztalatot ami során én is negatívabban állok hozzájuk.
Igaz. Hitler is érzett és gondolt valamit, amikor elhatározta, hogy a Zsidók nem emberek és sorra vezették őket a gázkamrákba. Magyarországon is egy gondolkodás, érzés alapján ítéltek úgy, hogy ezt és ezt az embertömeget egy meszesgödörbe lövik. És ezek is gondolkodások, érzések voltak. Valóban úgy érzed, hogy nincs felelőssége annak azért, amiért és ahogy gondolkozik? Akkor ezeket az embereket is meg KELL hogy értsd, és el KELL hogy fogadd, ergo nem vonhatod felelősségre őket. Nem is teszed, ugye? Ha nem, nos ez esetben megértem, hogy valóban, egy elven vagy; és erre még mindig azt mondom, hogy ez egy borzasztóan felelőtlen és képmutató felfogás.

Az ember is úgy működik mint bármely állat. Ha egy kismacska sok ember bántott, tapasztalatai élményei és érzései alapján félni fog minden embertől, még attól is aki barátságosan közeledne hozzá.
Nem éppen. Az ember nem úgy viselkedik, mint egy állat. Egy állat nem öl önkényből, nem pusztít, mert neki rossz, vagy mert neki jól esik. Az állat az ösztöneit követi és csak azokat a dolgokat teszi, amik fontosak a fennmaradásához és csak akkor, ha arra épp szüksége is van. Ez a táplálkozás (ragadozónál vadászat, növényevőnél legelés stb.) és a gének továbbadása, a párzás (nyilván számukra fontos, hogy olyan területen élhessenek, ami táplálékban gazdag) Az ember ennél sokkal mocskosabb és borzasztó kétszínű, amikor egy, az egyik pillanatban magát civilizált (!?) társadalom tagjának bélyegző ember azt mondja, azzal védekezik, hogy egyébként minden ember állat - mintha ez mentség lenne arra, amit tesz - és hogy ez az ő ösztönéből adódik, nem ő a felelős. Mert mindig könnyebb mentegetőzni valamire, amikor nincs tökünk felvállalni, hogy milyenek vagyunk. Nem! Öntudattal rendelkező élőlények vagyunk, akiknek biológiai alapon TÖBB lehetőségünk van dönteni, és nem szorul arra, hogy hagyjon meghalni egy nálánál gyengébbet, csak mert ha nem teszi meg, ő is elpusztul!

Nem mellesleg értem, hogy a példád alatt mire gondolsz, még ha nem is sikerült megfelelőt felhoznod. De ez nem összeegyeztethető a felelősségteljes viselkedéssel - remélem ezt tudod. Nyilván, ha a jégkorszakban az ember összeakadt egy kardfogúval és túlélte, valószínűleg megtanulta, hogy ezzel az állattal hogyan kell bánnia, mert ha éhes, veszélyes lehet. De hogy egyeztethetsz össze egy embert egy olyan állattal, aki teljesen más közegben él és másképp "működik" és aki alatta primitívebb, egyszerűbb "frekvencián" nyilvánul meg? Az természetes dolog, hogy következtetéseket vonsz le és általánosítasz a biztonság érdekében, de ha mindenki így tenne és nem lenne hajlandó felülvizsgálni a teljes valóságot; akkor egy ember se szólna a másikhoz, mert mindenki találkozott már megbízhatatlan, kétszínű, agresszív emberrel és ilyen besávosodott látásmóddal nem hagyna esélyt a másiknak. Illetve, de, ad; ez ma gyakori és általában a saját érdekében teszi mindenki. Így végül is érthető, mindenki magáért él - csakhogy egy társadalom, egy ilyen kaliberű faj esetében ez halálos ítélet mindenkire.

Szóval, általánosítás. Akkor már az egész emberi fajt általánosíthatnánk, nem tesszük. Miért? Mert a hajléktalan máris sokkal egyszerűbb kiközösíteni, ha össze van foglalva egy szóval anélkül, hogy lelkiismeretesen felülvizsgálná bárki, vajon olyan emberről van-e szó, aki hajlandó lenne nekem ártani, annyira menthetetlenül megnyomorodott (ez esetben szüksége van a pszichológiai támogatásra még akkor is, ha te egyébként kivégeznéd - hisz végül is ezt teszed), vagy olyanról, aki nem. Nyilván a mai embernek teljesen mindegy, kiket hagy meghalni, mert mindennapos dolog, hogy valaki halálra fagy, elütik, halálra verik, felgyújtják és leöntik benzinnel, ha megpróbálja meghúzni magát egy panel melege környékében (igen, mert ez is mindennapos eset!) stb.

Nem lehet mindenkit amúgy se megmenteni, főleg ha nem is akarja.
Nem! Te azt mondod, nem érdekel, ahogy Szilvyt se érdekli. Ne takarózz ilyesmivel; nem nem akarja, egyszerűen hidegen hagy a sorsa, és ezért egyszerűbb azt mondanod, hogy ő bizony nem akarja. Így könnyebb elviselni más sorsára hagyását, megvetését, ha a helyzet úgy hozza.

Sorolhatnék negatív tapasztalatokat de értelmetlen, jelenleg is lehetett sokat olvasni.
Igen, valóban értelmetlen, mert csak a sérelmeket hallom és egy beismerést sem látok, ami azokat a hajléktalanokat sorolná, akik rátok se néztek, csak feküdtek, vagy ültek. Ez valóban egy roppant mód egyoldalú felfogás és félrevezetés, önsajnáltatás és lázítás szagú.

ZoSo talán túl optimista és naiv vagy, de emberek többsége akik efféléket tapasztalnak nem tudnak önhibájukon kívül máshogy hozzáállni.
Azt javaslom, próbáld értelmezni, amit írok és nem csak olvasni. Az, hogy nem gyűlölöm a világot azért, mert nekem ártottak, és hogy veszett mód alaposan vizsgálom a körülöttem lévő világot nem naivitás, hanem realitás! Realista vagyok és azt mondom, hogy amíg nem győződtem meg EGYÉRTELMŰEN arról, hogy MINDEN hajléktalan ilyen, amilyennek ti hinni akarjátok, addig én nem fogok belenyugodni abba, hogy hazug világképben éltessem magam.

A naivitás definíciója:
"hiszékeny, tapasztalatlan, gyanútlan"

Megsúgom én vagyok az, aki még a saját anyjának sem hisz és egyáltalán, senkinek. Én vagyok az, aki biztosan mindig gyanakszik! EZÉRT nem vagyok hajlandó hazugságba ringatva magam ilyesmiket kijelenteni egyértelműen, mint amit te! Azt hiszem, távol állok ettől a csodás jelzőtől, amit tévesen rám címkéztél. De felülvizsgálva eddigi megállapításaidat, nem lep meg így vélekedsz.

Azt javaslom (a Topik SZABÁLYZATÁRA hivatkozva is), hogy alaposan fontold meg, mielőtt ilyesmiket írsz! Ne engem minősíthess, hanem a leírtakat!

és megveti őket, sem mint bántsa
JÓ DOLOG A MEGVETÉS? ... Jó dolog a MEGVETÉS? Van fogalmad arról, hány millió ember halt meg pusztán MEGVETÉS végett az elmúlt évezred, vagy akár évszázadban (s még akkor is igaz a milliós ráta)? Valóban felfogod, mit jelent ez, és mik lehetnek a komolyabb következményei?

A bántalmazás a megvetés következménye; és a bántalmazásnak nem csak közvetlen fizikai kivetülései vannak.

Utolsó módosítás: ZoSo (2017. 11. 07. - 19h42)


https://orig00.deviantart.net/ceaf/f/2019/076/6/a/fighter_abaddon_signature_by_elyroze_by_outl4st-dd2byt8.gif

Kijelentkezve

#18 2017. 11. 07. - 20h54

Abszint gárda
Klloé
Unikornisok cinkosa
Klloé
...
Üzenetek: 422

Tudtommal nem mondtam semmi bántott ezzel ->"ZoSo talán túl optimista és naiv vagy...". Hissz nem azt állitottam hogy az vagy hanem, hogy talán.

Az emberek mindent és mindenkit általánosítanak, csoportosítanak, sőt szerepet és viselkedés mintákat aggatnak, mert ilyen a gondolkodásunk. Meglátsz egy embert már besorolod, hogy férfi, vagy nő, felnőtt vagy gyerek. Ruháit megnézve szintén kialakul egy bizonyos vélemény és sorolhatnám.

Az ősi időkben ha az ember  találkozott egy tigrissel egyből kényszerlétbe helyezte a fegyverét, és figyelte mikor támad rá.

Az érzések olyan dolgok amiket nem lehet irányítani, például te se tudatosan döntöd el ki az akibe belezúgsz, és ki az akitől a hideg is kiráz.

Te magad jelentetted ki, hogy az ember rosszabb az állától, ép ezért mivel ember embernek farkasa, az ember bizalmatlan.
Azok akik sok negatívat tapasztaltak ezért viselkednek így.

Amúgy tudom milyen a megvetés, suliba én voltam az akit lehetett romlott citromhélyal dobálni, klotyoba nyomni, és sorolhatnám, fiuk lányok egyaránt, az ember ilyen. A lelki terort és sérelmeket meg se említem. Mégse éreztem magam azért szarul mert így viselkednek más emberekkel is. Az ember nem felelős mások gondolataiért érzéseiért, és tetteiért, csak a sajátjáért.

Az emberi kapcsolatok is kölcsönös kihasználáson alapuló szövetkezetek. Az ember azé jó pofizik az orvosokkal, hogy ismeretsége legyen, aztán soron kívül bekerüljön. Azé barátkozik, hogy kapcsolatait bővítse, vagy más érdekek hajtsák. Sött a párkapcsolatok is erre építkeznek, hisz ha már nem elégit ki vagy viselkedése nem tetszik jön a szakítás. Az emberek nem szoktak olyannal törődni akiből nincs hasznuk, engem is csak akkor keresnek, ha kell valami. Akkor egy hajléktalannal ki foglalkozik ? Max azok akiket füzetnek érte vagy az a munkájuk.

Gondolom te se vagy azért olyan önzetlen, hogy összes idődet és pénzed egyetlen egy embere fordítsd. Minden ember magáért felel. Akár suliról, akár munkahelyről, akár más dologról van szó az ember fentről nyal és lentről tipor törvényként él.

Én nem érzek semmi bűntudatot vagy felelősséget más emberek tettéért, még Hitlerélt se. Én a felvett témára válaszoltam korrektül.

Az ember tapasztataira építkezik első sorban és ezek szerint kategorizál. Ezért is van az, hogy például, hatalmas traumákat és szexuális bántalmazásokat átélt lány, a fiuktól undorodni fog, és negatívan hozzá állni.

Én egy hajléktalant se bántottam, csak kicsit pesszimistában állok hozzájuk tapasztalataim alapján, ennek ellenére kajámat oda szoktam adni néha egy kettőnek. Ennél többet nem teszek értük, hisz ha te nem adnád neki oda egész idődet,figyelmedet, hogy segíts rajtuk és egész vagyonod ne várd el mástól eme önzetlen viselkedést.

Eldán is ha egy számodra idegen megkér, hogy adj neki 6000 manát, egy felesleges kacat megvétele által nyilván nem tennéd meg. Azonban ha barátod kérné talán neki segítenél.

Ugyan ez a helyzet egy ismeretlen hajléktalan esetében is. Az ember meg nem szívesen adakozik, főleg ha látja rossz kézbe került. Sok csaló és áll hajléktalan valamint segélyszolgálatok vannak. Az emberek többsége ezért nem is szokott adakozni.

A bevándorlok többségét miért ellenezte a magyar nép? Ugyanúgy általánosítás miatt. El kel látni tartani őket, és bizony ez nem mindenkinek tetszik. Ahogy a terroristáktól való félelem is motiválta a népet. Ezért sok ember fejében kialakult a bevándorló=terrorista egyenlőség. A kis földrész nem tud annyi embert ellátni, mondják az emberek, és ezen mondatok közt is önérdekek vannak. Nézd meg a híreket, pedig ök is rászorulok és nem mind terrorista.

A probléma sajnos a hajléktalanok ügyében nem fog megoldódni, csak azért mert beszélünk róla, ha téged bánt sorsuk és segíteni akarsz rajtuk akkor  beszéd helyett a tettek mezejére kéne lépni szerintem.

Utolsó módosítás: Klloé (2017. 11. 08. - 08h22)

Kijelentkezve

#19 2017. 11. 08. - 18h26

Obszidián gárda
Elyroze
A vízi nimfák cinkosa
ZoSo
...
Üzenetek: 32 050

Klloé írta:

Az emberek mindent és mindenkit általánosítanak, csoportosítanak, sőt szerepet és viselkedés mintákat aggatnak, mert ilyen a gondolkodásunk. Meglátsz egy embert már besorolod, hogy férfi, vagy nő, felnőtt vagy gyerek. Ruháit megnézve szintén kialakul egy bizonyos vélemény és sorolhatnám.
Ne keverd az ilyen alapvető, ártatlan besorolásokat a diszkriminálással! Hatalmas különbség van a kettő közt! És te nem megkülönböztetsz, hanem diszkriminálsz!

Te magad jelentetted ki, hogy az ember rosszabb az állától, ép ezért mivel ember embernek farkasa, az ember bizalmatlan.
Azok akik sok negatívat tapasztaltak ezért viselkednek így.
Bizalmatlan, de a bizalmatlanság nem egyenlő a vaksággal és az öntörvényűséggel. Mégis úgy hiszi az ember, hogy "bizalmatlanság" címszóval kiválthatja ezt a kettőt. Nagyon téved! Elég feltűnő a különbség.

Amúgy tudom milyen a megvetés, suliba én voltam az akit lehetett romlott citromhélyal dobálni, klotyoba nyomni, és sorolhatnám, fiuk lányok egyaránt, az ember ilyen. A lelki terort és sérelmeket meg se említem. Mégse éreztem magam azért szarul mert így viselkednek más emberekkel is. Az ember nem felelős mások gondolataiért érzéseiért, és tetteiért, csak a sajátjáért.
Helyette viszont, nem tanulva ebből ha módodban áll, akkor te is megvetsz, lenézel ilyen embercsoportokat, akik tehetetlenek, elesettek, sérültek. Csak azért, mert nekik nincs, és képtelenek önerőből vinni valamire (nyilván azokról beszélek, akik hajlandóak lennének amúgy - mert ezektől viszont elveszed a lehetőséget és szerintem, minden emberélet egyformán fontos!).

Gondolom te se vagy azért olyan önzetlen, hogy összes idődet és pénzed egyetlen egy embere fordítsd. Minden ember magáért felel. Akár suliról, akár munkahelyről, akár más dologról van szó az ember fentről nyal és lentről tipor törvényként él.
Az, hogy te milyen mértékben tudsz másokért felelősséget vállalni, eldönteni, hogy te vállalhatsz-e felelősséget, megteheted-e, hogy felelősséget vállalsz érte attól függ, hogy te mennyire vagy képes önmagad biztonságban tudni és van-e lehetőséged arra, hogy ezt a körülményedhez mérten megtehesd! Nyilván egy milliomosnak sokkal több lehetősége lenne erre, aki már csak halmoz, valójában nem igényel többet az életben maradáshoz, mint bárki más - ellenben mondjuk velem, aki keres ~250 Ezret havonta, amiből sokat a Devizára, és a különféle csekkelmaradásra kell szentelnem, hogy amit annak idején elrontottak az ősök, azt én ideszögelve magam helyre pofozzam, nehogy utcára kerüljenek a család még életben maradt tagjai.

Én úgy gondolom, hogy a hajléktalan helyzetben az államnak hatványozottan nagyobb felelőssége van a hajléktalanok irányába, mint nekünk, magánszemélyeknek. Mert a saját adóforintjainkból nem tehetünk értük annyit! Ezért is hívtam fel arra a figyelmet, hogy nem lehet senki olyan elfogult, hogy ha valaki egy ilyen országban, ahol munkát is borzasztó nehéz keresni és mindenki az olcsóbb munkaerőért kap, ergo. nem becsüli a dolgozóit; piszok könnyű utcára kerülni! Főleg ha figyelembe veszed, hogy a Magyar Politika Világában mi zajlik! Nem kérdéses, hogy emberek tízezrei kerültek utcára a Deviza után, s azóta is (mi is ebben az átkozott helyzetben úszunk 10 éve és még 10 év hátra van). Pedig napjainkban ugyanúgy szivattyúzzák a Nép pénzét saját öncélra a kedves Politikusaink, a különbség mindössze annyi, hogy amíg a Gyurcsákék időszakában kormányzás sem volt, senki nem titkolta hogy lopnak és valóban, semmi nem volt igazgatva az Országban (ezért volt szembetűnőbb), addig Orbánék ezt megteszik - de ettől ők sem jobbak. Milliárdok mennek el Stadionokra (mert a Magyar világ színvonalon focizik...), vagy a Felcsúti Kisvasútra (Felcsút ~1700 lélekszámmal rendelkezik), és azt is csak 2-3-an használják, ebből egy ember a masiniszta.

Megértem, hogy van ember, aki úgy hiszi, hogy neki ezzel nincs dolga. RÉSZBEN jogosan, hisz az ő adóforintjait a Kormánynak kellene megfelelően kezelnie, amit nem tesznek meg; de az, hogy HA ez megtörténik és látják, lefelé taposnak - a hajléktalanokra - és nem a Kormányt veszik elő mindezért. Ez gusztustalan és nyilván egyszerűbb is. Van kiken kiélni a frusztrációt és elérni, hogy láthassák, másoknak még rosszabb életük van, mint nekik.

A probléma sajnos a hajléktalanok ügyében nem fog megoldódni, csak azért mert beszélünk róla, ha téged bánt sorsuk és segíteni akarsz rajtuk akkor  beszéd helyett a tettek mezejére kéne lépni szerintem.
akkor  beszéd helyett
1.; Egy Vita Topikba jöttél! Feltehetőleg azért, hogy BESZÉLJ! Ahogy te, úgy én is! Milyen alapon jelented ezt te ki az álláspontomra hivatkozva egy BESZÉDRE LÉTREHOZOTT közegben? Légy oly szíves, moderálj a hozzáállásodon! Ha nem tudsz elvonatkoztatni a személyes megítélésedtől, akkor kerüld a Topikot!

2.; Veled ellentétben, aki undorítónak tartja őket és azt hiszi, a nemtörődöm, teszek rá magatartásával majd szebbé teszi a világot - persze egy másik topikban erőteljesen hajtogatod a normális közösséget és kívánod, ahogy az igazságosságot és a "nem lehúzást", elég érdekes képet fest rólad ez a bődületes nagy ellentmondás, vagy képmutatás, ami az egymással ütköző soraidból következik - én nagyon sokat teszek a környéken élő hajléktalanokért. Télen meleg levest, fölöslegessé vált pokrócot tettem ki nekik, vagy kértem a környékbeli eladókat és zöldségest, hogy adják át, ha az illetőket itt látják. Igen, én megismerkedtem az itt élő hajléktalan csoportokkal! Beszélgettem velük, órákat töltöttem lent velük, amikor időm engedte! Élelmet adtam nekik, pénzt ha kellett és annak az idős úrnak, akihez egy kicsapott, kóbor kutya társként szegült a kutyusát is igyekeztem etetni, ha épp összefutottunk!

Én nem érzek semmi bűntudatot vagy felelősséget más emberek tettéért, még Hitlerélt se. Én a felvett témára válaszoltam korrektül.
Korrektül? Legfeljebb a te elképzelésed szerint korrektül. Ahogy az én elképzelésem szerint pedig pontatlanul és meggondolatlanul. Nem mellesleg nem is kell, hogy érezz, nem is ezt mondtad, hanem azt, hogy nem vonható felelősségre senki a tettéért, vagy gondolataiért. Én meg úgy gondolom hogy DE! Abban az esetben, ha ezzel ő árt másoknak, kárt okoz, akkor mint egy KÖZÖSSÉG tagja, nagyon is felelősségre vonható. Mert létezik társadalom által előírt emberi jog! Amit nem taposhatsz el azzal, hogy "mert te így gondolod és ebbe nem szólhatok bele". Amint mást érint, az már nem csak az ő gondolata, mert mást is belekever!

Amikor Marks megírta a Kommunista kiáltványt 1848-ban, büszkén mondhatta el, hogy KOMMUNISTÁK nevéhez erőszak semmi formában nem fűződik! Amikor a Sörpuccs zajlott le, Hitler büszkén mondta el, hogy a Nem-Szocialisták nevéhez nem fűződik erőszak! Aztán mi lett ezekből később? 

Nem tudom, hogy mi alapon következtetsz te arra, hogy én nem teszek semmit, csak szövegelek, amikor azt hiszem veled ellentétben én nem adtam okot arra, hogy ilyet feltételezz rólam! Én viszont nagyon is jogosan következtetek arra az általad leírtakból (leírtakból!), hogy te viszont nem teszel semmit, ennek ellenére számon kérsz. Sokkal többször kéne gondolkodnod, mielőtt leírsz valamit.

Nem mellesleg, a Fórum Szabályzatban felhívás szól arról, hogy igyekezz helyesen írni. Szó szerint: "ellenőrizd a helyesírást, és hogy érthetően, világosan fogalmaztál-e (Az érthetetlen, valamint illetlen témákat automatikusan  töröljük!)". Van időd a megfogalmazásra, a mondataid leírására; törekedj arra, hogy ez látszódjon is, mert indokolatlanul sok hibát találok a Kommenteidben szerte a Fórumon, amit már nem lehet ráfogni arra, hogy néha-néha elírsz valamit!

Épp a Facebookon szörföztem, amikor a barátnőm elküldött egy cikket, amely arról szólt, hogy a Falvakba betörő elefántokat, akik élelem után kutatva vándorolnak, brutális formákban próbálják elijeszteni onnan. Ezek egyike, hogy meggyújtott kátránygolyókkal dobálják meg az állatokat.

Ez a kép megkapta az Elefántpokol jelzőt és éves versenyt nyert (+18)

Elszomorító, hogy az ember ennyire képtelen megtanulni együtt élni azon állatokkal, amikkel osztozik ezen a Közös Bolygón - nem mellesleg még a saját fajtársaikkal sem képesek -.
Bár a fénykép nagy felzúdulást keltett a közösségi médiában, vannak, akik kevésbé éreznek együtt az elefántokkal. Egy hozzászóló például azt írta: bár a falusiak tehetnek a kialakult helyzetről, a “pusztítást okozó” állatok több “ártatlan” ember életét is elvették már.
Nem tudom komolyan venni az ilyen kijelentéseket annak fényében, hogy évente hány Elefánt esik áldozatul pl. orvvadászoknak és, hogy egyébként mennyi kárt okoz az ember alapvetően a Környezetében, az Élővilágban.

Utolsó módosítás: ZoSo (2017. 11. 09. - 02h09)


https://orig00.deviantart.net/ceaf/f/2019/076/6/a/fighter_abaddon_signature_by_elyroze_by_outl4st-dd2byt8.gif

Kijelentkezve

#20 2017. 11. 09. - 14h49

Abszint gárda
Klloé
Unikornisok cinkosa
Klloé
...
Üzenetek: 422

Ha már a szabályoknál tartunk a 18+ tartalmak köztéttele és a politizálás se megengedett. Nem mondtam azt, hogy ne beszélj a problémáról, ne forgasd ki az ember szavait! Csak azt mondtam attól még nem lesz megoldva a probléma amit felhoztál.  Ahogy te mondod egy közösség tagja vagy, így egymagad nem fogod megváltani a világot, mert máshogy vélekedsz. A közösség nem vonható felelősségre, mivel minden ember saját magáért felel. A sértéseid amit itt te is burkoltan közölsz velem, szintén a szabály ellenes.
Nem egy kormány tehet mindenről, és nem is egy állam felelősségre vonása a megoldás. Azt mondod ezzel, hogy én hibám aki az állam része, hogy ide jutottak? Kérlek azért te is moderáld magad és ne sértsd te se a másikat.

"Helyette viszont, nem tanulva ebből ha módodban áll, akkor te is megvetsz, lenézel ilyen embercsoportokat.." Hát attól még nem ártok nekik, mert nem bántalmazóm vagy csúfolom őket . Azonban akkor te ezekkel egy kalap alá veszel, és azt állítód ártottam én nekik. Mi jogon? Ki sért kit? És itt hivatkozol a szabályzatokra.

"pontatlanul és meggondolatlanul."-> ezek szerint már le is hülyézel, de én bántottalak meg téged. oké.


Most meg azért is bántasz mert diszlexiás és dixráfiás vagyok, sose voltam jó helyesírásban (felmentettek alóla), azonban a program által kijelölt hibákat igyekeztem mindig kijavítani. Tehát nekem ez miatt nincs jogom ide írni. értelek.

Folyamatosan sértegetsz és bántasz,másokat, ha nem értenek egyet veled? Tehát én és Szilvy szerinted szemét emberek vagyunk, csak mert tapasztalataink révén pesszimistábban állunk hozzá a hajléktalanokhoz, holott sose bántottuk őket se fizikálisan, se szellemileg. Nem gúnyoltuk őket utcán, vagy köptük le őket, ahogy ők szoktak, ha nem adakozunk.

Nem miattunk kerültek utcára, de úgy állítod be mintha mi felelősségünk lenne az, hogy utcán vannak.

Bevándorlókról lévő szavazás amit megemlítettem az népszavazás volt ami párt fügetatlen. Ha politizálással rágalmaznál.

Nem vagyok kétszínű. Te továbbra is másikat sérted. Aliz világított meg. Nem volt jogom haloweene evetnél megmondani, mi helyes mi undorító, mit kéne tenni. Felvilágosított , hogy ember magáért felel. Nem mondhatód meg másnak mi helyes mi nem. Mindenki maga dolga, hogy bánik a piaccal vagy ép a hajléktalanokkal.Ezért felelősségre nem vonhatók.

Utolsó módosítás: Klloé (2017. 11. 09. - 15h49)

Kijelentkezve

#21 2017. 11. 09. - 16h24

Obszidián gárda
Elyroze
A vízi nimfák cinkosa
ZoSo
...
Üzenetek: 32 050

Klloé írta:

Ha már a szabályoknál tartunk a 18+ tartalmak köztéttele és a politizálás se megengedett.
Pont, hogy erről van itt szó! Arról, hogy ezekről a témákról ÉRINTŐLEGESEN (ami NEM tiltott) beszélhess úgy, hogy azt egy fokozottan felügyelt közegben tedd.

Hát attól még nem ártok nekik, mert nem bántalmazóm vagy csúfolom őket...
Nem ártasz azzal, hogy semmit nem teszel? Egy példa.: Ha látsz egy embert égni, és te nem teszel semmit, akkor se ártasz neki azzal, hogy ignorálod, hogy bajban van?

"pontatlanul és meggondolatlanul."-> ezek szerint már le is hülyézel, de én bántottalak meg téged. oké.
Még mindig személyeskedsz - és most önmagadra varrsz képzelt jelzőket, amiket TE mondtál ki. Egy Hozzászólás elolvasása alapján, a leírt tények, sorok alapján megítélhető, hogy az illető mikre vetetett ügyet, és miket írt le. Kismillió példát felsorolhatnék a legépelt több ezer sorból idézve, hogy mik azok, amik felett szimplán elsiklottál; talán mert nem érdekelt. Talán, mert nem vetted észre, vagy mert nem is akartad észrevenni. Én azonban úgy gondolom, hogy ha veszem a fáradtságot és igyekszek minden érvre (vagy érvnek hitt) válaszolni, akkor tiszteljen meg a másik fél is annyival, hogy ezt megteszi! Mert én ezt teszem. Mert én úgy gondolom, vagy te is annyira ember mint én, te is ölsz időt a beszélgetésbe és megérdemled a frontális véleményt tőlem. De te minősíthetsz és utasítasz!

Nem miattunk kerültek utcára, de úgy állítod be mintha mi felelősségünk lenne az, hogy utcán vannak.
Forrást! MÁSOLJ! Azért van a "Quote" kód, hogy KIEMELD a problémás, azt a tartalmat, amivel NEM értesz egyet és frontálisan ARRA érvelj! Hol vannak ezek? Hol és hogyan láttad te ezt tőlem konkrétan leírva? Miért nem látom beidézve, csak olvasom, hogy ez megtörtént? Tudni szeretném!

Bevándorlókról lévő szavazás amit megemlítettem az népszavazás volt ami párt fügetatlen. Ha politizálással rágalmaznál.
SENKI nem rágalmazott politizálással! Erről is szeretnék konkrét sorokat olvasni magamtól!

Folyamatosan sértegetsz és bántasz,másokat, ha nem értenek egyet veled?
Mire alapozva mondod te ezt? Mondanám, hogy idézz egy sort akár, ami a SZEMÉLY ellen szólt! De erős a gyanúm, hogy ezt nem tudnád megtenni legfeljebb, ha kiforgatod a mondandóm, ahogy ezt a mostani hozzászólásodból is ki lehetett szűrni.

Nem volt jogom haloweene evetnél megmondani, mi helyes mi undorító, mit kéne tenni. Felvilágosított , hogy ember magáért felel. Nem mondhatód meg másnak mi helyes mi nem.
1.; Te mondtad meg nekem (s most csak EGY hozzászólással nézek fentebb, ami tőled származik), hogy ne beszéljek, hanem cselekedjek. Ezt szó szerint leírtad így! Mindenféle kiforgatás nélkül be is másoltam neked!
2.; Senki nem mondja meg neked, hogy mit csinálj! Ez egy VITA topik. MegVITATJUK, hogy SZERINTÜNK mi a megfelelő kezelése, megoldása egy problémának. Ha te azzal a szándékkal jöttél "vitázni", hogy itt majd senki nem fog ellenérveket felsorolni, s hivatkozni valami másra, érvekkel, tapasztalatokkal és számokkal felsorolva, akkor ne keress ilyen Topikokat a továbbiakban, mert negatív tapasztalatokkal fogsz eljönni!

Te bántalmazásnak veszel egy olyan érvet, amely ellen nem tudsz mit lépni. Nagyon sajnálom, hogy ezeket az "ütőkártyákat" kell ellőnöd, én viszont bíztam abban, hogy ennél érdemlegesebb válaszokat kapok!

Klloé, én kérelmezem a Topik felülvizsgálását és azt, hogy az utolsó néhány Kommentünk átolvassák - a személyeskedésekre hivatkozva -! Nem vagyok hajlandó ilyen hozzáállás fényében "vitát" bonyolítani, amit te már személyeskedésként élsz meg, és vissza-vissza térve megcsillogtatsz úgy, hogy arra még csak konkrét visszamutatást sem közölsz! Szánt szándékkal használom az Idézés opciót minden Kommentemben hogy lásd, mit mire értek, hogy ferdítésbe ne botoljon senki; mert amikor szembesítem az Olvasót, az Írót és Önmagam azzal, mire is reagálok - az a Hozzászólás részlet pont úgy van ott, ahogy az leírásra került! Ezt viszont te sorra mellőzöd és kerülöd a frontális válaszokat ezekre, az általad kifogásolt bekezdésekre, amelyekből konkrétan nem idéztél be, egy darabot se!

Továbbá megkérek Minden Kedves olvasót, Vita Topik "használót", hogy a felhívásig ne írjanak a Topikba és egy Hozzászólásra se reagáljon!

Utolsó módosítás: ZoSo (2017. 11. 09. - 16h48)


https://orig00.deviantart.net/ceaf/f/2019/076/6/a/fighter_abaddon_signature_by_elyroze_by_outl4st-dd2byt8.gif

Kijelentkezve

#22 2017. 11. 09. - 17h00

Abszint gárda
Klloé
Unikornisok cinkosa
Klloé
...
Üzenetek: 422

1. én nem ismerem ezeket a kódokat, és az editor is csak pár darab alapértelmezett kódot kínál fel (b,u,i,url,img). Ezek szerint szerinted, csak azok fórumozhatnak akik ismerik ezen kódokat.
2. az ellenérvekkel nincs gond, csak azzal, ahogy más véleményét, kezeled. Én Szilvy védelme érdekében szólaltam fel.
3.  A felülvizsgálatot én is kérni fogom. Azonban bármi lesz az eredmény, bármelyikünknek lesz igaza ide soha többé nem fogok írni, és ismét egy évig visszavonulok a fórumi közösségtől.

Utolsó módosítás: Klloé (2017. 11. 09. - 17h05)

Kijelentkezve

#23 2017. 11. 09. - 22h03

Árnyék gárda
Aliz
Legyőzte a Dahut
Aliz
...
Üzenetek: 2 524

A kedélyek lecsillapodása után engedélyt adok egy ÚJ TÉMAKÖR felhozatalára. Remélem az érintettek és olvasók tanultak az esetből. Ez a téma továbbra sem a "Dühöngő", sőt, nagyon szigorú szabályok vannak érvényben, hogy megmaradjon a téma kulturáltsága.
Emlékeztetőül pedig itt vannak a téma szabályai:

- Tartsátok tiszteletben a Hozzászólók véleményét! Mindenki okkal gondol úgy valamit, ahogy! Nincs jogod felülbírálni, vagy erőszakkal kényszeríteni arra, hogy nincs igaza, s ráerőszakolni a sajátod!
- Tilos a személyeskedés! Ha egy kommentre reagálsz sose feledd, hogy neked azzal van dolgod, arra kell reagálnod, AMIT leírtak, nem pedig annak a személyével, aki leírta! - Magyarán tilos a személyeskedés! Személyes tapasztalatok leírása nyilvánvaló, sok esetben elkerülhetetlen, de ez nem hatalmaz fel arra, hogy őt kritizáld!
- Mindenki megérdemli az alapos, igényes, érthető véleményt/választ! Ennek érdekében tilos pár szavas kommentek írása! Legalább 4 sort tölts meg értelmes, összefüggő mondatokkal, amelyek tartalmaznak érvet, magyarázatot vagy véleményt! De egy vita közepén gyakran ez a 4 sor is édes kevés!
- Minden szónak súlya van! Légy megfontolt, és gondold át többször is, hogy az amit leírsz, biztosan nem félreérthető, vagy nem lesznek-e negatív hatásai a beszélgetőpartnerekre! Ha érzed, hogy a megírt kommenteddel ártani fogsz, vagy melegágya egy személyeskedésbe torkolló vitának, akkor inkább el se küldd! Hagyd el a Topikot, vagy olvasd át párszor a reakcióval illetendő Kommentet/Kommenteket, nyugodj le, szedd össze a gondolataid és reagálj rá/juk később.


https://i.imgur.com/zMPT9WW.gif

Kijelentkezve

#24 2017. 11. 11. - 18h16

Obszidián gárda
Francesca
Tanuló őrző
Francesca
...
Üzenetek: 234

Sziasztok! /static/img/forum/smilies/smile.png

Csak most láttam, hogy nyílt itt egy ilyen téma is, köszönjük szépen! /static/img/forum/smilies/smile.png

Bárki hozhat fel most új témát? Mert nekem lenne egy ötletem, bár saját, kifejtett véleményt nem tudok alkotni róla, pont ezért lennék kíváncsi másokéra /static/img/forum/smilies/smile.png

A téma pedig a PSZICHOLÓGIA lenne.

A napokban szóba került az egyik ismerősömmel, hogy ki szerint mennyire hasznos, alkalmazható ez a tudományág.
Sajnos személyes kapcsolatom nem sok van vele, néhány alkalommal voltam szakembernél, de nekem nem igazán jött be, inkább frusztráló volt, mint segített volna. Csak még egy lapáttal rádobott az idegeskedésemre, ami miatt elmentem.

Szóval a kérdéseim, amik érdekesek lehetnek:

1. Mennyire általánosít, és szerintetek mennyire lehet egyáltalán általánosítani? Mindenki egyéniség, de honnantól húzhatjuk meg a tipikus viselkedési formák határait?

2. Számít-e maga a szakember személye, vagy ez is olyan, mint egy orvos, hogy ha kitanulta a dolgot, akkor bárki ugyanolyan kezelést képes nyújtani?

3. Mit gondoltok, mi az, amivel már szakemberhez kell fordulni, és mi, amivel még magunknak meg kéne birkóznunk?

4. Illetve ehhez kapcsolódóan mennyire kezelheti az ember magát, ha mondjuk utánaolvas a dolgoknak?


~Francesca

Kijelentkezve

#25 2017. 11. 11. - 19h18

Obszidián gárda
Elyroze
A vízi nimfák cinkosa
ZoSo
...
Üzenetek: 32 050

Szia,@Francesca! Abban a hiszemben kérelmeztem a Topik létrehozását, hogy bárki feldobhasson olyan Témákat, amelyek érdeklik őt vagy a Közösség bármelyik tagját, és hogy arról kulturáltan beszélgethessünk. A Fórum és Topik Szabályzaton kívül, semmi egyéb megkötés nincs, szóval csak bátran!

A napokban szóba került az egyik ismerősömmel, hogy ki szerint mennyire hasznos, alkalmazható ez a tudományág.
Sajnos személyes kapcsolatom nem sok van vele, néhány alkalommal voltam szakembernél, de nekem nem igazán jött be, inkább frusztráló volt, mint segített volna. Csak még egy lapáttal rádobott az idegeskedésemre, ami miatt elmentem.
Érdekes felvetés. Én is voltam hasonló szakembereknél még fiatalabb koromban (nem mintha 20 évesen olyan vénnek számítanék emberi léptékben) de nem sok újat tudott mutatni az illető. Olyan dolgokat mondott el, amiket már tudtam. Olyan dolgokat kérdezett, amikre számítottam és számomra ez az időszak abból állt, hogy kiderítsem - noha nem ezért küldtek oda - milyen mértékben tudom manipulálni ezeket a Szakembereket és hogy mennyire tudom helyesen következtetni, mely reakcióimra, rajzaimra, válaszaimra mit fog lépni, vagy mire számít. Nos, nem volt nehéz - de ez a Pszichopatákra mondjuk egész jellemző tulajdonság.

Mennyire általánosít, és szerintetek mennyire lehet egyáltalán általánosítani? Mindenki egyéniség, de honnantól húzhatjuk meg a tipikus viselkedési formák határait?
Én úgy gondolom, hogy általánosítani legfeljebb abban az esetben érdemes (?), ha valóban többesszámban beszélünk. Merthogy evégett nem áll módunkban egy egységre koncentrálni, hanem összesítenünk "kell", ez pedig általánosítással lehetséges. Azonban, ha konkrétan EGY személlyel van dolga egy Pszichológusnak (vagy amúgy bárkinek), akkor fontosnak tartom, hogy képes legyen elvonatkoztatni az általános tulajdonságoktól, jellemzőktől, hiszen itt már az adott egyénről beszélünk, aki a saját életét éli a saját érzelmeivel, saját gondolataival és minden egyes apró momentumot (melyet Ő MAGA élt meg, tehát nincs egy ember se aki ugyanazon végigment volna, mint ő) a maga "nyelvén" él meg. Nem azt mondom, hogy eközben ne lehetne mondjuk vissza-vissza pillantani az általános statisztikákra (mert végül is ezek alighanem azok), de ráaggatni az EGYÉNRE (aki okkal EGYÉN és nem egy TÁRSASÁG, vagy KÖZösség), már hiba.

Számít-e maga a szakember személye, vagy ez is olyan, mint egy orvos, hogy ha kitanulta a dolgot, akkor bárki ugyanolyan kezelést képes nyújtani?
Én amondó vagyok, hogy bizonyos szempontból számíthat. Ennek ezer oka van. Az egyik, hogy minden egyes személynek van egy kisugárzása, ami nem eltakarható azzal a lexikális tudással, amit már fejből fúj. Az a kisugárzás Ő, nem pedig a szakmáé. Márpedig ez az általa teremtett hatás, atmoszféra kihatással van azokra, akikkel épp kommunikál. Akár fizikailag, akár lelkileg.

Nem feltétlenül tartom jó összehasonlítási alapnak az Orvost és a Pszichológust, hisz a Biológiai test egy adott dolog, ami nem fog anyagaiban megváltozni attól, hogy hogy gondolkozol, milyen a személyiséged és lelkivilágot (tekintsünk el a plasztikai műtétektől). Azon túl nem tudsz túlnyúlni a jellemedből adódóan. Amit pl. egy Orvos megtanul pl. hogy hogyan kell egy protézist betenni, vagy bizonyos vírusfertőzéseket felismerni (s azok mi alapján felismerhetők) nos, ebben a folyamatban a jellem nem játszik akkora szerepet. Csakis a tudás, a rutin/tapasztalat és az ügyesség. Biztos akadnak olyan orvosok, akik az utóbbiakból többel rendelkeznek és nem tartom kizártnak hogy X személynek könnyebben megy a tanulás, felismerés mint Y-nak.

Azt persze gyakran hallhatjuk, hogy "ez az orvos nekem annyira nem szimpatikus, nem tetszik a stílusa, nyers, bunkó, a másik kedvesebb" stb. de még ez sem feltétlenül takarja azt, mennyire hatékonyan dolgoznak mert lehet, hogy bár a kevésbé kellemes társaságot nyújtó nagyobb szakértelemmel rendelkezik a kedvesebb, rokonszenvesebb nem annyival és nem tudhat maga mögött annyi sikeres kezelést, talán több időt is igényel, hogy megtegye azt, amit a másik. A jellemük tehát nem lesz olyan hatással a gyógyulásra, mint egy Pszichológusnál.

Miért gondolom ezt?

Azért, mert a Pszichológushoz akkor mész, ha lelki problémák gyötörnek. Az az ember, aki szellemileg, lelkileg instabil - bármilyen okból, bármire hivatkozva - viszont igényli a megértést és a "gyógyulására", annak az ütemére, folyamatára és egyál'tán sikerére szerintem nagyon is kihatással van az, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik a szakember, akivel a segítségre szoruló alany beszél - vagy legalábbis, hogy hogyan nyilvánul meg - de ez nyilván a jelleméből ered. Fontos, hogy ne érezze ellenszenvesnek azt, akivel beszél. Egy kevésbé megbízhatónak tűnő, hűvös, együttérzésre képtelen illetőnek nem szívesen fogod elmondani - valószínűleg - azt, mi bánt, milyen negatív tapasztalatok gyötörnek stb.

Ez szerintem a mindennapi életben is megfigyelhető. Biztos hogy vannak témák, amik érzékenyen érintenek, igaz? Nem kizárt, hogy az ismerőseid döntő többségének nem beszélsz róluk, míg mondjuk akad egy-két olyan illető, akinek viszont, mondhatni könnyedén kiteregeted, mi a helyzet. Egy Pszichiáterrel miért lenne másképp? Amikor lelki dolgokról van szó, szerintem fokozottan érzékeny az ember és nem fogja azzal megvenni egy ellenszenves szakember, hogy meglobogtat előtte néhány diplomát.

Mit gondoltok, mi az, amivel már szakemberhez kell fordulni, és mi, amivel még magunknak meg kéne birkóznunk?
Én úgy gondolom, hogy mindennel MAGADNAK kell megbirkóznod, mert a szakember HELYETTED nem fogja megoldani a te problémádat. Csak egy útra terel, megmutatja, merre is van az és esetleg támogat. De lépni neked kell, mert csak te tudsz. Ezt azt hiszem, ők maguk is elmondják, ha nem is elsőre, de egy ponton biztosan. Te döntöd el, hogy amit ő mond, miképp fogod fel s adsz-e a szavára. Vannak, akiknek ehhez nem kell szakember, ha valaki viszont úgy érzi, hogy nem bírja és kicsúszik a lába alól a talaj, feltétlenül forduljon egyhez. Ezt szerintem mindenki maga érzi igazán.

Illetve ehhez kapcsolódóan mennyire kezelheti az ember magát, ha mondjuk utánaolvas a dolgoknak?
A fentebbi soraimból tovább fűzve; így is az ő kezében van a döntés, hogy gyógyul-e vagy sem. Van aki önmagától képtelen az első lépéseket megtenni, más igen.

Felelősség. Úgy gondolom, hogy ez csakis az egyéntől függ. Én saját magamból indulok ki; MINDENÉRT én vagyok a felelős, amit teszek, gondolok vagy érzek. Nem tudott még ember nekem olyan érvvel előállni, amivel bizonyította volna azt, hogy azért a tettéért vagy gondolatáért más volt a felelős. Miért? Mert ilyen nincs. A gondolat, érzelem, tett az BELŐLED ered, nem másból és adott az út, a lehetőség, hogy megtanulja mindenki kezelni. Az, hogy sikerül, szintén az illetőtől függ, senki mástól.

Ezért nem szeretem mondjuk a kifogásokat olvasni egy vitánál, vagy úgy alapvetően bárhol. Mert ha én elrontok valamit, ha én felhúzom magam valamin vagy valakin (bármit is ír) nem oldom meg a problémát azzal, hogy rá mutogatok, amikor én vagyok az, aki felelős vagyok mindenért, amit a külvilág felé produkálok. Azért van az E/1. Érzek, gondolkodok, cselekszek. Ez ÉN vagyok. Én, én, én! Nem az ez, nem a másik, meg nem a harmadik ember hanem én. És számomra a depresszióból kivezető út akár groteszk akár nem, EZ a mentalitás volt! Nem a külvilág felé néztem, hanem magamba. És így láttam meg, hogy a külvilág problémáit egymagam nem, de a magamét EGYEDÜL, ÉN MAGAM is képes vagyok megoldani.


https://orig00.deviantart.net/ceaf/f/2019/076/6/a/fighter_abaddon_signature_by_elyroze_by_outl4st-dd2byt8.gif

Kijelentkezve

Oldalak : 1 2