Már egy ideje azt veszem észre, hogy kezdenek durva félreértések gyökeret verni az oldalon, hogy mi számít
goth zenének, - így rövid o-val és th-val, nem fonetikusan, mint a germán barbár törzs - és mi nem, ezért összeszedtem pár klasszikust.
Megkockáztatom, hogy tíz perc Google keresés meghozná ugyanezt az eredményt, így akkora eget rengető újdonságot nem mondok annak, aki ennek a beiktatására már vette a fáradtságot.
(De legalább lesz egy szűrt információs pakk, és van egy ürügyem elővenni az elhanyagoltabb kedvenceimet.)
Persze a szubkultúrán belül van egy rakás kisebb doboz, és nyilván nagy eséllyel mást hallgat egy cyber goth, mint egy medieval goth, victorian goth, romantic goth vagy gothabilly... de a trad gothok zenéjét azért minden csoport alapnak tekinti.
Goth bandákAz alapcsomagnak a felsoroltakon kívül a része a
Bauhaus, a
Joy Divison és a
The Cure, viszont értük nem lelkesedek annyira, ezért csak említés szintjén szerepelnek.
A gothic rock a 70-es években fejlődött ki a post punk műfajból, tehát a műfaj első képviselői is olyan post punk bandák voltak, akik sötétebb hangulat felé fordultak, majd ebbe teljesen beleolvadtak; ők fektették le az alapokat. A hangzásvilág szerintem nagyon jellegzetes, úgyhogy aki a lentebb felsoroltaktól meghallgat néhány szerzeményt, rögtön fel fogja ismerni a későbbiekben, hogy mi ennek a kategóriának a része, és mi nem.
The Sisters of Mercy
Ezt a bandát az American Horror Story 5. évada által ismertem meg, az egyik legközkedveltebb képviselője a műfajnak.
Az ismerkedés megkezdéséhez a beillesztetten túl ajánlom a "Dominion", "Marian", "Neverland" és "More" számokat.
Nosferatu
Az ő nevük egy goth ismerősöm zeneválogatásán keresztül jutott el hozzám. Ők a műfaj második hullámához tartoznak.
Indításként ajánlom még a lentin túl a "Horror Holiday", "Black Hole" és a "Witching Hour" számokat.
The Cult
Egy külföldi youtuber zeneválogatásában figyeltem fel rájuk maximum egy éve. Azokat az albumokat vette sorra, amik a zene és a szubkultúra felé terelték, ezek közül is kiemelve a The Cult: Love elnevezésű korongját, amit hozzá hasonlóan én is ajánlok.
Siouxsie and The Banshees
Ugyancsak az American Horror Story 5. évada által ismertem meg őket. Elképesztő hatású zenekar. Eredetileg post punknak indultak, rengeteg jelentős post punk bandát inspirálva a munkájukkal, köztük a fentebb említett Joy Divisiont is, majd ugyancsak alapjaiban formálták a goth zenét. Siouxsie Sioux, az énekes goth és punk körökben is rendkívüli ikon, az ő stílusa, öltözködése tette az egyik legnagyobb befolyást a goth nők tradicionális kinézetére.
A belinkelt számon túl ismerkedésnek ajánlom a "Spellbound", "Headcut", "Green Fingers" és "Arabian Knights" számokat.
Lacrimosa
Ők egy német zenekar, de mivel egy idő után a szimfonikus metál felé fordult inkább a stílusuk, ezért elsősorban a 2010 előtti munkáik értendőek ide. Akadnak angol nyelvű számaik is, de többségében németül íródtak, ezzel is adva egy másabb hangulatot.
A beillesztetten kívül ajánlom még a "Kelch der Liebe", az "Ich Bin Der Brennende Komet" és a "My Last Goodbye" számokat indulásként.
Nem goth bandák
Végül pedig még beékelnék egy függeléket, ami a félreértések tisztázására hivatott.
Vannak bandák, amiket a gothok egy része elismer és szeret... de nem goth bandák, mint a Misfits. Punk banda.
Vannak bandák, amik alkalmaznak goth stílusjegyeket akár egy album erejéig, akár a teljes munkásságuk során, de nem olvadnak bele a stílusba. Tehát Marilyn Manson vagy a Nine Inch Nails nem goth zenét csinál.
Nem goth zene feltétlenül, ami sötétebb vagy melodikusabb hangzású, így nem goth banda se a Nightwish, se az Evanescence, se a Gazette, se a Motionless in White.
A gothic metál bandák se goth bandáknak számítanak, hanem metál bandáknak, így a Cradle of Filth, a Moonspell és a Lacuna Coil se goth banda, annak ellenére, hogy bőven hallgatják őket gothok.
Mint ahogy a black metál bandák se goth zenét csinálnak, teljesen más eredet, történet, szubkultúra.
Melanie Martineznek meg VÉGKÉPP semmi köze a goth zenéhez, de még a rockhoz vagy bármelyik szubkultúrához, sima pop zenét csinál, feltűnőbb jelmezzel.